Južnokorejski tehnološki velikan je po številnih preložitvah naposled prejšnji teden predstavil nov mobilnik galaxy s21 fe. Gre za napravo, ki premore nekatere najzanimivejše elemente Samsungovih premijskih mobilnikov in jih ponuja za nekoliko nižjo ceno. Slednje pa seveda pomeni, da je na kakšnem področju prisotno tudi zategovanje pasu.

Telefon ima raven zaslon OLED z diagonalo 16,25 centimetra (6,4 palca), kar je nekje vmes med Samsungovima premijskima mobilnikoma galaxy s21 in s21+. Zaslon ima ob tem ločljivost 2400×1080 in gostoto 411 pik na palec (ppi). Izpostaviti velja tudi premijsko 120-herčno (Hz) osveževanje slike. Zaslon je hkrati zaščiten s steklom gorilla glass victus, ki je najbolj odporno steklo podjetja Corning. Da ne gre za premijsko napravo, pa razkriva hrbtišče iz kompozitne plastike, ki skupaj s ploščadjo za trojno kamero deluje kot mešanček med Samsungovima lanskima serijama mobilnikov galaxy s in galaxy a. To pomeni, da naprava daje bolj mladinski vtis in manj resnega oziroma poslovnega. Seveda pa so oblika, barva in materiali hrbtišče pogosto nepomembni za uporabnike, ki so odločijo za zaščitni ovitek za hrbtišče mobilnika.

Na hrbtni strani sicer najdemo trojno kamero. Glavna širokokotna kamera je domnevno ista kot na lanskem galaxy s21 in ima ločljivost 12 milijonov pik (MP) ter optično stabilizacijo slike. Poleg glavne kamere najdemo še 12-MP ultraširokokotno kamero s 123-stopinjskim vidnim kotom. Trojček pa zaokroži še teleobjektiv z ločljivostjo 8 MP in trikratno optično povečavo. Na prednji strani se v sredini čela zaslona nahaja kamera z ločljivostjo 32 MP.

Zopet procesor exynos

Mobilnik v izbranih trgih poganja lanski premijski Qualcommov procesor snapdragon 888. Evropski potrošniki še naprej ne sodimo med izbrane trge in se moramo zadovoljiti z nekoliko slabšim Samsungovim procesorjem exynos 2100. To leto nas sicer čaka nova generacija Samsungovih procesorjev eynos 2200, ki bodo opremljeni z AMD-jevo grafično kartico RDNA 2 in bi znali močno dvigniti privlačnost Samsungovega procesorja. Če se visokoleteče napovedi za novi procesor uresničijo, bi znala biti stvar zelo zanimiva. Nas pa zanima tudi, kako bo v tem primeru v prihodnje videti razporeditev modelov procesorjev po posameznih trgih.

Če se vrnemo k mobilniku galaxy s21 fe, dodajmo še, da ima telefon v osnovni različici 6 GB delovnega spomina, kar je 2 GB manj od osnovnega modela galaxy s21. Poleg tega še 128 GB prostora za shranjevanje. Obstaja pa tudi zmogljivejša različica z 8 GB delovnega spomina in 256 GB prostora. Galaxy s21 fe ima baterijo z zmogljivostjo 4500 miliampernih ur (mAh). Podpira tudi hitro 25-vatno (W) žično polnjenje in 15-vatnno brezžično polnjenje. Seveda pa ima napravo tudi podporo za omrežja 5G.

Mobilnik je v Sloveniji v prodaji že od 11. januarja letos, cena osnovnega modela brez vezave pa znaša okoli 750 evrov. To je okoli 100 evrov manj od premijskega Samsungovega mobilnika galaxy s21. Samsung je z mobilnikom torej še bolj zapolnil že tako pestro paleto naprav v različnih cenovnih razredih. Je pa zaradi številnih prestavitev začetka prodaje (najverjetneje zaradi pomanjkanja čipov) privlačnost mobilnika nekoliko manjša. Še posebej v Evropi. S prihodom nove generacije mobilnikov, ki jih bodo poganjali novi procesorji snapdragon 8 gen 1, bo nekoliko slabši procesor od lanskega premijskega Qualcommovega procesorja že dva koraka oddaljen od resnično premijskih naprav. S tem pa se od premijskosti dodatno oddaljuje tudi galaxy s21 fe.