»Zaskrbljeni smo zaradi številnih in zelo zaskrbljujočih poročil o civilnih žrtvah in uničevanju civilnih objektov, ki so posledica letalskih napadov,« je novinarjem v Ženevi povedala predstavnica urada Liz Throssell. Opisala je več posameznih napadov, med drugim napad v kraju Dedebit 7. januarja, ko je umrlo najmanj 56 ljudi.

Medtem so iz Svetovnega programa za hrano (WFP), ki deluje v okviru ZN, sporočili, da noben njihov konvoj s hrano ni dosegel tigrayske prestolnice Mekele. Zaradi intenzivnih spopadov med etiopsko vojsko in Tigraysko ljudsko osvobodilno fronto (TPLF) lahko pride do popolne ustavitve razdeljevanja hrane, kar bi vodilo v humanitarno katastrofo v regiji.

WHO: »Nikjer na svetu nismo priča takšnemu peklu kot v Tigrayu«

Kritikom etiopske vlade se je pridružil tudi generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, sicer tudi sam iz Tigraya. Tedros je ostro kritiziral etiopsko vlado in razmere v razdejanem Tigrayu označil kot katastrofalne. »Nikjer na svetu nismo priča takšnemu peklu kot v Tigrayu,« je poudaril in tako obtožil Adis Abebo, da z blokado namerno zadržuje hrano in zdarvila za približno sedem milijonov ljudi v tej regiji.

Etiopsko zunanje ministrstvo se je na kritike generalnega direktorja WHO odzvalo s pismom, ki vsebuje številne obtožbe o nepravilnem ravnanju prvega človeka Svetovne zdravstvene organizacije. Ministrstvo Tedrosu očita, da ne izpolnjuje strokovnih pričakovanj, ki se zahtevajo od njegove funkcije, čeprav ga je Etiopija predlagala za najvišje delovno mesto v svetovnem zdravstvenem organu.

Nadalje navaja, da se je Tedros vmešaval v notranje zadeve Etiopije, tudi v njene odnose s sosednjo Eritrejo in da je še vedno aktiven član in podpornik TPLF, ki jo etiopska vlada šteje za teroristično organizacijo. Prav tako naj bi po obtožbah ministrstva Tedros s pomočjo osebja WHO poslabšal konflikt v Etiopiji do te mere, da bo mednarodna skupnost razmislila tudi o posredovanju. Pismo se konča z zahtevo, naj izvršni odbor naroči preiskavo domnevnih kršitev dolžnosti generalnega direktorja.

Sever Etiopije je vse od novembra 2020, ko je etiopski premier Abiy Ahmed poslal vojsko v Tigray, središče spopadov med vladnimi silami in TPLF.