Na današnji skrajšani progi (v soboto bo okoli 50 sekund daljša) je Čater sijajno odpeljal predvsem spodnji del proge in dosegel najboljšo slovensko smukaško uvrstitev v tej sezoni. Za zmagovalcem je zaostal 1,15 sekunde, v seštevku smukaške discipline pa je napredoval na 24. mesto s 55 osvojenimi točkami.

Za 29-letnega Čatra je bila to tretja uvrstitev med deseterico v smukih za svetovni pokal. V sezoni 2020/21 je senzacionalno dobil preizkušnjo v Val d'Iseru, v sezoni 2018/19 pa je bil prav v Wengnu osmi. Skupaj je bila to deveta uvrstitev v top 10 za danes najboljšega slovenskega predstavnika.

Optimistično v jutrišnji dan

»Za mano je še en uspešen dan. Tako kot včeraj tudi danes ena od dobrih voženj. Imel sem zelo dobre dele in tudi nekaj napak. Na nekaterih odsekih bi bil lahko tudi malce hitrejši, naredil malo bolj eksaktno. Rezultat je kar zadovoljiv in grem optimistično v jutrišnji dan. Danes se regeneriram, jutri pa še enkrat na polno,« je po današnji preizkušnji v Wengnu dejal Čater.

Preostala dva, Miha Hrobat in Boštjan Kline, sta končala na robu trideseterice. Tri točke je za las ujel Hrobat, ki je s številko 46 osvojil 28. mesto (+1,98), Kline pa je bil 31. in za las zgrešil uvrstitev med dobitnike točk, potem ko je za zmagovalcem zaostal 2,19 sekunde. Vseeno Kline z 72 osvojenimi točkami ostaja najboljši slovenski smukač na 18. mestu v seštevku discipline.

»Čater je danes naredil super rezultat. Imel je znova zelo dober spodnji odsek oziroma dva spodnja odseka. To mu je prineslo dober rezultat, saj spodaj praktično ničesar ni izgubil oziroma je še celo nekaj pridobil. Kline je naredil eno napako in izgubil preveč hitrosti, a je bil njegov pristop dober, Hrobat pa je drugič v karieri dobil smukaške točke. V soboto je še ena tekma, bo še daljša od današnje. Upam, da nam uspe še kakšen lep rezultat,« je dodal trener Janez Slivnik.

Danes najhitrejši Kilde je slavil peto zmago v smukih za svetovni pokal ter skupno 11. v karieri. Dan prej je moral sicer v superveleslalomu priznati premoč Odermattu, tokrat pa je tekmeca ugnal za 19 stotink. To so bile 26. stopničke za sicer izbranca Američanke Mikaele Shiffrin.

Odermatt je drugič stal na odru za zmagovalce na smukih, potem ko je bil ob koncu minulega leta drugi v Bormiu. Z novimi 80 točkami je že sredi januarja po 19 tekmah presegel mejo 1000 točk v tej sezoni. Zbral je 1025 točk, najbližji zasledovalec Kilde pa 649.

Slednji je prevzel vodstvo v smukaškem seštevku, kjer so razlike precej manjše. Norvežan ima na vrhu 269 točk, Avstrijec Matthias Mayer sledi z 257, eno točko manj od Avstrijca pa ima Italijan Dominik Paris. Za četrtim Odermattom je peti smukač sezone Feuz.

Ta je s tretjim mestom po uvrstitvah postal najuspešnejši smukač v Wengnu, kjer ima tri zmage, dve drugi in eno tretje mesto. Skupaj je še 55. v karieri zasedel mesto na odru za zmagovalce.

Klasični smuk za pokal Lauberhorn bo v soboto na sporedu ob 12.30, v nedeljo bo še slalom.