Downing Street se je danes kraljici Elizabeti II. opravičil za zabave, ki so na Downing Streetu potekale na predvečer pogreba njenega moža. »Globoko obžalujemo, da se je to zgodilo v času nacionalnega žalovanja. Downing Street se je palači že opravičil,« je novinarjem danes povedal tiskovni predstavnik urada.

Časnik Telegraph je poročal, da se je dveh zabav ob odhodu sodelavcev udeležilo po 30 ljudi, ki so pili alkohol in plesali do zgodnjih jutranjih ur 17. aprila lani.

Na Downing Streetu so potrdili, da je takrat Johnsonov nekdanji vodja komunikacij James Slack imel poslovilni govor ob odhodu na novo delovno mesto, niso pa želeli komentirati navedb o popivanju in plesu.

Ob obtožbah o prirejanju zabav v času zaprtja države se je na spletu pojavil tudi skoraj desetletje star videoposnetek, na katerem Boris Johnson poplesuje s svetlobnim mečem. Videoposnetek je že postal viralen.

Zabave v času hkratnega zaprtja države in nacionalnega žalovanja

Glede na poročila se je ob slovesu enega od osebnih fotografov premierja še eno druženje istočasno odvijalo v kleti Downing Streeta. Zabavi naj bi se nato na vrtu združili in se nadaljevali preko polnoči.

Slack se je že opravičil za »jezo in bolečino« zaradi dogodka in priznal, da se ta v tistem času ne bi smel odviti.

Premierja Johnsona, ki je že sicer deležen številnih očitkov zaradi udeležbe na vrtni zabavi maja 2020 v času prvega zaprtja države, ni bilo na nobenem od druženj, ki sta kot zadnji prišli na dan, saj je bil takrat na svojem podeželskem posestvu Chequers.

Domnevni zabavi sta potekali v času, ko je bilo v Združenem kraljestvu obdobje nacionalnega žalovanja - od 9. do 17. aprila - po smrti princa Filipa.

Obenem pa so bili takrat zaradi epidemije v državi v veljavi ukrepi, v skladu s katerimi je bilo druženje v notranjih prostorih med različnimi gospodinjstvi prepovedano. Zunaj so se lahko srečevale skupine z do šest ljudmi ali iz dveh gospodinjstev.

Preiskavo dogajanja je v okviru širše preiskave poročil o več spornih zabavah na Downing Streetu in v vladnih poslopjih že prevzela javna uslužbenka Sue Gray. Policija je v četrtek sporočila, da bo sama z morebitno preiskavo počakala na njene ugotovitve, še piše BBC.