Šlo naj bi za globalni napad, so pri ministrstvu za izobraževanje še zapisali na Facebooku. Preiskavo je že prevzela posebna enota policije za kibernetski kriminal, so sporočili z ministrstva za energijo.

Ukrajinski mediji so poročali, da se je pri zunanjem ministrstvu sprva pojavilo sporočilo v ruščini, poljščini in ukrajinščini, ki je med drugim namigovalo na to, da je napad odgovor na prozahodno stališče Ukrajine. V njem je pisalo, da so izbrisali vse osebne podatke in da ne bo mogoče znova priti do njih, hkrati pa so v sporočilu zatrdili, da so vse osebne informacije sedaj javne, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ukrajinske varnostne oblasti so sicer zagotovile, da se napadalci niso dokopali do osebnih podatkov. Več spletnih strani je znova dostopnih, druge bodo kmalu, so dodali. »Vsebine strani niso spremenili in glede ne trenutne ugotovitve niso ušli osebni podatki,« so sporočili iz SBU. Zaenkrat še nimajo informacij o tem, kdo je odgovoren za napad.

Napad se je zgodil v času povečanih napetosti med Rusijo in Zahodom zaradi varnosti v Ukrajini. Kijev je v preteklosti že večkrat za podobne napade okrivil z Kremljem povezane Ruse. Med drugim so ZDA lani jeseni zaradi kibernetskega napada na ukrajinsko električno omrežje obtožile šest Rusov, ki so povezani z rusko obveščevalno službo.

EU bo pomagala Ukrajini po kibernetskem napadu

EU bo uporabila vse možnosti za pomoč Ukrajini po kibernetskem napadu na spletne strani vlade, je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell ob prihodu na drugi dan neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU v Brestu. Dokazov o tem, kdo je za napad odgovoren, še ni, a lahko si predstavljamo, je še dejal.

EU je sklicala sestanek političnega in varnostnega odbora, na katerem bodo članice unije preučile možnosti za ukrepanje v odzivu na napad na spletne strani ukrajinske vlade, ki si zasluži obsodbo, je povedal Borrell.

Ob tem je napovedal uporabo kibernetske enote za hitro odzivanje. Članice pa bo pozval tudi, naj Ukrajini pomagajo v okviru kibernetskega projekta v sklopu okrepljenega stalnega obrambnega sodelovanja (Pesco). »Uporabili bomo vsa sredstva,« je zatrdil.

Kibernetski napad na spletne strani ukrajinske vlade je točno to, kar nas skrbi in česa se bojimo, pa je ob prihodu dejala švedska zunanja ministrica EU Ann Linde. Videti moramo, kdo je odgovoren, a EU mora biti v primeru ruskih napadov na Ukrajino zelo ostra in trdna, je dodala.

Diplomatska prizadevanja za rešitev ukrajinske krize

Zunanji ministri EU danes v francoskem Brestu nadaljujejo razpravo o zaostrovanju napetosti zaradi kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini. Od začetka tedna so sicer potekali pogovori zahodnih partneric z Rusijo v različnih formatih, ki pa niso zagotovili preboja.

Teden diplomatskih prizadevanj za rešitev ukrajinske krize se je začel v ponedeljek v Ženevi s pogovori ZDA in Rusije. V sredo je bilo v Bruslju srečanje 30 članic zveze Nato in Rusije, v četrtek pa so se o tem pogovarjali na Dunaju v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Borrell vztrajno zavrača kritike, da Evrope ni za pogajalsko mizo, češ da se te dni z ZDA zelo tesno usklajujejo na vseh ravneh, da so stiki boljši kot kdaj koli. Ob tem poudarja, da imajo zagotovila, da ne bo nikakršnih odločitev o evropski varnosti brez tesnega sodelovanja z Evropo.

Gostitelj srečanja, francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je v Brestu izrazil optimizem, da bo mogoče oživiti normandijski format, v okviru katerega razpravljajo Rusija, Ukrajina, Francija in Nemčija. Doslej je bilo šest srečanj v tem formatu, zadnje decembra 2019 v Parizu.