Petkov avstralski večer je bil za številko ena svetovnega tenisa Novaka Đokovića žalosten. Tamkajšnji minister za priseljence Alex Hawke je namreč uporabil izvršna pooblastila za preklic vizuma 34-letnemu Srbu, a njegov nastop na prvem grand slamu sezone, kjer bi lovil rekordno 21. lovoriko na turnirjih največje četverice, še ni izgubljen. Izgon iz države poskuša preprečiti na sodišču.

Hawke uporabil pooblastila

Saga Novaka Đokovića o vstopu oziroma prebivanju v Avstraliji in nastopu na prihajajočem grand slamu se vleče že več kot teden dni, Alex Hawke pa je naposled izkoristil široka pooblastila glede bivanja tujcev v državi in zaradi neveljavne zdravstvene izjeme za vstop v času pandemije novega koronavirusa znova preklical vizum srbskemu športnemu zvezdniku. »Uporabil sem svoja pooblastila po členu 133C(3) zakona o priseljevanju za preklic vizuma Novaka Đokovića na podlagi zdravstvenih razlogov in ohranjanja reda, saj je to v javnem interesu,« je v izjavi za javnost sprva zapisal Hawke in nato nadaljeval: »Pri odločitvi sem pazljivo pretehtal vse prejete informacije od ministrstva za notranje zadeve, avstralske mejne policije in gospoda Đokovića. Vlada premierja Scotta Morrisona je odločna pri zaščiti naših meja, posebej v današnjih časih, ko nas ogroža pandemija koronavirusa. Zahvaljujem se ljudem na ministrstvu za notranje zadeve in mejni policiji, ki vsak dan trdo garajo v zahtevnih okoliščinah, da bi zaščitili avstralske interese.«

Svoje videnje odločitve Hawka je podal tudi avstralski premier Scott Morrison, ki pravi, da je po podrobnem pregledu predložene dokumentacije minister za priseljence Đokoviću ukinil vizum zaradi ohranjanje zdravstvene varnosti in javnega interesa. »Pandemija je izjemno težka za vsakega Avstralca. Skupaj smo se držali ukrepov in rešili življenje marsikaterega državljana. Imamo eno najnižjih smrtnosti na svetu, močno gospodarstvo in izjemen odziv na cepljenje proti koronavirusu. Avstralci se med pandemijo žrtvujejo in pričakujejo, da bodo v zameno zaščiteni. To je minister Hawke tudi naredil. O zadevi Đoković se ne bom več oglašal.« Morrison je hkrati do nadaljnjega prepovedal oglašanje na temo Đokovića tudi ostalim predstavnikom njegove vlade.

Dokončna odločitev v nedeljo

Kljub odločitvi Alexa Hawka pa je bilo jasno, da vse skupaj ne bo ostalo pri tem. Đokovićevi odvetniki so se nemudoma pritožili, zadeva pa je znova pristala na sodišču pod vodstvom Anthonyja Kellyja, ki je zaradi postopkovne napake pred dnevi preklical prvotni odvzem veljavnosti vizuma srbskemu teniškemu igralcu. Njegov odvetnik Nick Wood je Kellyja prosil, da primer ostane na okrožnem sodišču in se ne prenaša na zvezno, saj bi to celotno zadevo podaljšalo, čas pa je za Đokovićev nastop na turnirju ključnega pomena.

A Kelly se je vseeno odločil drugače, kar pomeni, da v nedeljo ne bo odločal on, vseeno pa naj se sojenje zaradi tega časovno ne bi podaljšalo. Tako Đoković kot Hawke sta bila na sodišču zaslišana v današnjih po slovenskem času večernih urah, nato pa so številko ena svetovnega tenisa odpeljali v pridržanje do nedeljske obravnave. Če mu na koncu uspe, za kar naj bi bilo menda izjemno malo možnosti, bo v prvem krogu OP Avstralije igral že v ponedeljek