Slovenska teniška javnost je včeraj poleg žreba OP Avstralije spremljala tudi prvo tiskovno konferenco Tenisa Slovenije v novem koledarskem letu. Slavnostna je bila zaradi dejstva, da je predsednik uprave Zavarovalnice Sava David Kastelic podaljšal sodelovanje z osrednjo slovensko teniško zvezo še za tri leta. Optimistična zato, ker sta Tamara Zidanšek in Kaja Juvan v Avstraliji rezultatsko odlično začeli novo leto. Težko pričakovana pa tudi zato, ker za zdaj dobro kaže, da bo Portorož znova gostil najboljše teniške igralke na svetu na turnirju serije 250. Pot bo še trnova, v najslabšem primeru pa bo Obala gostila turnir serije 125.

Najboljši slovenski teniški igralec Aljaž Bedene se je v zadnjih mesecih znašel v neobičajnem položaju, saj je veliko mesecev preživel doma. Priznal je, da bi slovenske novinarje precej raje pozdravil iz Avstralije, a uživa tudi v domačem ljubljanskem okolju, kjer se malce pritožuje le nad nizkimi temperaturami. Odkrito je spregovoril o okužbi s covidom, po kateri se končno pobira in vidi luč na koncu predora. »S polno paro sicer še ne treniram, temveč le trikrat tedensko. Trudim se, da ne bi rinil z glavo skozi zid, saj sem se po okužbi opekel, ko sem se želel prehitro vrniti v staro formo. Glava je želela priti v staro formo, telo pa tega ni dopustilo,« se je težkih trenutkov spominjal Aljaž Bedene.

Ljubljančan, ki ima v svetovnem tenisu status poškodovanca, računa, da se bo na teniška igrišča vrnil marca. »Od sebe pričakujem veliko. Imam močno voljo, da se vrnem med najboljše teniške igralce sveta in pred športno upokojitvijo osvojim kakšen močan turnir,« 32-letni teniški igralec ne skriva visokih želja. V prostorih Kristalne palače je včeraj podoživel trenutke, ko se je odločil za britanski potni list. Pravi, da odločitve ne obžaluje, da se je iz izkušnje veliko naučil in bil obkrožen s pozitivnimi ljudmi. Bedene večkrat poudarja, da v Sloveniji primanjkuje primerne teniške infrastrukture, a pohvali usmeritve Tenisa Slovenija, ki je po njegovih besedah pravilna. Kolikor bo lahko, bo pomagal mladim teniških igralcem, saj ne bo nikoli pozabil, koliko volje je dobil, ko je imel kot golobradi najstnik redko priložnost igrati s kakšnim izkušenejšim igralcem.

Aljaž Bedene je izrazil jasno stališče okrog dogajanja v Avstraliji na temo Novaka Đokovića. »To, kar v Avstraliji doživlja Novak, ni prav. Če je dobil dovoljenje za vstop v Avstralijo, ne vidim razloga, zakaj ga ne pustijo v miru igrati in se pripravljati na turnir. Naj igra in tekmuje, kar je najbolj pošteno,« odgovarja Bedene. Dodaja še: »Tudi mene zanima, kako bo Novak vse skupaj prenesel. Pritiski, ki jih doživlja, so nepredstavljivi. Menim, da tenis kot športna panoga z dogodki v Avstraliji ne izgublja popularnosti, temveč jo kvečjemu še pridobiva. Verjamem, da bo še več gledalcev po svetu želelo videti, kako se bo odrezal Đoković. Bolj me skrbijo podatki, da je 87 odstotkov Avstralcev proti prvemu igralcu sveta in da Srbi v Avstraliji doživljajo različne pritiske.«

Iz Avstralije sta se po video povezavi javili tudi Kaja Juvan in Tamara Zidanšek. »Na Tenerifih sem se zelo dobro pripravila na sezono. Vesela sem, da v Adelajdi kažem dobre igre in rezultate. Optimistično zrem v prihodnost,« sporoča Tamara Zidanšek. »Lansko leto je bilo moje najuspešnejše doslej. Tudi zato, ker sem uspešno nastopila na domačem turnirju v Portorožu. Zelo lepo je tekmovati pred domačimi navijači. Upam, da bom lahko tudi letos. Za zdaj kažem korake v pravo smer,« pa je povedala Kaja Juvan.