Ko je zunaj hladno, paše nekaj dobrega na žlico. Tokrat si privoščite nekaj drugačnega in pripravite to čudovito juho in zagotavljamo, da vas ne bo razočarala.

Juho lahko pripravite tudi vnaprej, saj se lepo pogreje. Nato ji pred pogrevanjem po potrebi dodajte kakšno žlico vode, saj se z ohlajanjem zgosti.

Za juho potrebujete same dobro znane in enostavno dostopne sestavine. Poleg osnovnega olja, čebule in česna, potrebujete še krompir, paradižnikov koncentrat in jušno osnovo. Če jušne osnove nimate, brez skrbi uporabite kar jušno kocko in vodo. Uporabite zeleno, rjavo, rdečo ali črno lečo. Poskrbite le, da čas kuhanja juhe prilagodite času kuhanja leče. Juha je prav zaradi leče polna rastlinskih beljakovin, saj na 100 g vsebuje kar 26 g beljakovin! Prav zato ta juha ne potrebuje nobenih dodatnih beljakovin, kot npr. mesa ali sira, v osnovi je torej čisto naključno popolnoma veganska. Tudi ljubitelji mesa so z juho popolnoma zadovoljni in pravijo, da juhi čisto nič ne manjka!

Da je juha tako zelo dobra in polna okusa, poskrbi čudovita kombinacija začimb. Uporabite odlične začimbe: koriander, ingver, papriko, curry, timijan, papriko in malo cimeta. Da je juha čudovito topla (ie. malenkost pekoča), poskrbi ravno prava količina kajenskega popra. Če vam pekoče ni všeč, pa kajenski poper in ingver izpustite. Okus bo vseeno fenomenalen.

Na koncu juho osvežite s kar konkretno dozo sesekljanega peteršilja in po želji še z nekaj kapljicami limonovega soka. Tega dodajte predvsem, če pripravite pekočo juho.

Juho postrezite samo, lahko pa jo postrežete še s kosom kruha, s katerim na koncu pomažite do zadnje kapljice juhe – ja, tako zelo je dobra!

Najprej pa še nekaj receptov z lečo:

Kremna lečina omaka s polento

Kremna zelenjavna juha z lečo

Curry z rdečo lečo na belem rižu

Odlična juha z rdečo lečo in zelenjavo

Lečina solata s paradižniki, koruzo in limoninim prelivom

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 lačni osebi):

1 žlica (olivnega) olja

1/2 rjave čebule

2 stroka česna

1/2 žličke koriandra

1/4 žličke mletega ingverja

1 konica noža cimeta

1 /2 žličke sladke paprike v prahu

1 zvrhana žlička curryja v prahu

1/2 žličke kajenskega popra

1 žlička timijana

1 žlica paradižnikovega koncentrata

140 g zelene (oz. katere koli) suhe leče

250 g krompirja

1 l jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)

sol in poper po okusu

1 šopek svežega peteršilja

nekaj kapljic limonovega soka

PRIPRAVA

Na olju najprej zmehčajte sesekljano čebulo, nato pa dodajte česen in vse začimbe, ter pražite minuto. Dodajte nakockan krompir in paradižnikov koncentrat in dobro premešajte. Nato dodajte še lečo in jušno osnovo, premešajte in kuhajte približno 30 minut.

Ko se krompir in leča skuhata, juho poskusite ter po potrebi dosolite ter popoprajte po okusu. V juho umešajte večino sesekljanega peteršilja in juho osvežite z nekaj kaplicami limonovega soka.

Juho postrezite in po želji okrasite še z malo svežega peteršilja, rezino limone in poprom. Poleg odlično sodi kos kruha, s katerim pomažite juho do zadnje odlične kapljice.