Pri ZRC SAZU so besedo leta prvič izbirali v letu 2016, ko je zmagala beseda begunec. Od leta 2019 izbirajo tudi kretnjo leta. Prva zmagovalna kretnja je postala ustava, leto za tem pa koronavirus. »Vse bolj ko se vsestransko posvečamo besedam, bolj spoznavamo, kako pomembne, vplivne, odrešilne, a tudi pogumne so lahko. Včasih lahko ena sama besed postavi na glavo vse ali reši na videz nerešljivo situacijo,« je povedal direktor ZRC SAZU Oto Luthar, ko sta ga voditelja prireditve, jezikoslovec Boris Kern in Agata Tomažič iz ZRC SAZU, povabila na oder. Eden izmed govorcev je bil tudi predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša Kozma Ahačič, ki je priložnost izkoristil za z besedami povezano pozitivno novico. Portal Fran se je namreč uspešno preselil na nov, precej zmogljivejši strežnik, s pomenljivim, a hudomušnim internim imenom Terminator II. Hkrati je dobil opazno boljšo programsko podporo za spremljanje iskanosti besed na Franu, kar je pomembno tudi za akcijo beseda leta. »V nasprotju s splošnim prepričanjem jezikoslovci mnogo manj vplivamo na jezik, kakor vpliva nanj svet okrog nas. To lahko res otipljivo vidimo, če opazujemo jezikovne spremembe, ki jih je pred nas postavila pandemija. Še pred dvema letoma bi ob besedi maska pomislili na praznovanje pusta, danes pomislimo zgolj na naš vsakdan,« je povedal Ahačič.

Neologizem in pesem leta

Pri ZRC SAZU so od 3. januarja, začetka glasovanja, do današnjega opoldneva za besedo leta prejeli 250 predlogov. Ti so se večinoma nanašali na epidemijo. Do danes so našteli skupno 4138 glasov.

Do minule sobote so sprejemali tudi prijave za pesem leta, ki je morala vključevati vse nominirane besede po izboru strokovne komisije, sestavljene iz predstavnikov ZRC SAZU, portala MMC ter Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije. Te so bile dolgi kovid, komunikacija, kronometer, PCT, poživitven, proticepilec, samotestiranje, sledilnik, stroka, voda in Delova beseda leta odlok. Med štiridesetimi poslanimi pesmimi je zmagala pesem Čas, ki jo je spesnila Dragica Šteh. Komisija je izbirala tudi neologizem leta, pri čemer se je za najizvirnejšega izkazal koronijec – pripadnik generacije, rojene v koroni.

Beseda leta odsev družbe

V posnetku so svoje besede leta predstavile nekatere znane slovenske osebnosti. »Izbrala sem besedi neenakost in odgovornost. Neenakost zato, ker se močno poglablja v tem času v naši družbi, odgovornost pa zato, ker smo vsi, ki zmoremo in znamo, odgovorni do šibkejših od sebe,« je pojasnila Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine.

Novinar RTV Seku Mady Condé se je odločil za besedo trdoživost, paraolimpijec Franček Gorazd Tiršek je izbral besedo fokus, direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač besedo solidarnost, pisateljica Erica Johnson Debeljak pa besedo prasica. Slednja je o svoji izbiri povedala takole: »Ko je izšla moja knjiga Devica, kraljica, vdova, prasica, so vsi novinarji in bralci rekli, kakšen šokanten, provokativen, bombastičen naslov. Moja tašča skoraj ne more izreči naslova knjige. In zdaj konec leta imamo ne le zmagovalni film Prasica, slabšalni izraz za žensko, ampak je veliko zanimanja za to knjigo. Moja želja, da bomo ženske lastnice te besede, je uresničena. To, kar nam zdaj manjka, je ena lepa Magnifica, ki bo pela našo novo himno Prasica.«