V Mariboru se je ponovil scenarij izpred dveh let. Zaradi najdbe 250-kilogramske letalske bombe iz druge svetovne vojne bo spet potrebna evakuacija okoliških prebi valcev. V torek so zavezniško bombo našli na gradbišču na Teznu v Prevorškovi ulici, kjer gradijo poslovno-skladiščni objekt. Najdena je bila slučajno, brez predhodnega pregleda. Delavec je z gradbenim strojem podrsal ob bombo in takoj mu je postalo jasno, da mora dela ustaviti. »Ravnal je preudarno, pravilno, kot je moral,« ga je včeraj na kraju najdbe pohvalil vodja intervencije Darko Zonjič, poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS).

Vžigalnika sta v dobrem stanju

»Gre za klasično letalsko bombo kalibra 250 kilogramov, s sprednjim in zadnjim mehanskim vžigalnikom, ki sta v kar dobrem stanju,« je na Teznu spečo bombo opisal Zonjič. Priprave za njeno onesposobitev so v polnem teku. Pripadniki NUS so že izkopali jamo, v katero jo bodo premaknili. Možnosti, da bo pirotehnikom v nedeljo uspelo odviti vžigalnika, so petdeset proti petdeset, pravi Zonjič. Sirena za splošno nevarnost se bo v nedeljo oglasila predvidoma ob 12. uri. Če postopka odvijanja vžigalnikov ne bo mogoče izvesti, pirotehniki pripravljajo scenarij B: uničenje s kumulativnim trakom. Gre za postopek nevtralizacije bombe z nadzorovanim postopnim sežiganjem iz daljave, kar lahko zaradi količine eksploziva traja tudi dve uri. »Če gre po sreči, bomba zagori, če ne, bo potreben tretji scenarij. To je detonaci ja,« napoveduje Zonjič in svari, da utegnejo biti posledice hude.

Prav zato je nedeljska evakuacija okoliških prebivalcev nujna. V radiju 300 metrov od najdbe bombe bodo evakuirali vse prebivalce, v 600-metrskem pasu pa bo veljala omejitev gibanja.

Podobno že leta 2019

Vesti o najdeni zavezniški bombi v Mariboru niso redkost. Med odmevnejšimi najdbami sta bili jeseni 2019 bombi iz druge svetovne vojne, ki sta na plan pogledali druga za drugo. Najprej 250-kilogramska na gradbišču za Europarkom, dan kasneje pa je delovni stroj v Melju na železniškem nasipu trčil v še dvakrat težjo. Postopek je bil takrat, vključno z evakuacijo, podoben temu, ki naj bi ga izvedli v nedeljo.