Pri rekreativnem alpskem smučanju igrata veliko vlogo oddaljenost smučarskega centra od doma in cena dnevne vozovnice. To seveda velja predvsem za tiste, ki se od doma odpravijo zgodaj zjutraj in so isti dan zvečer že doma, nekoliko drugačni kriteriji pa so v igri, ko se odločate, kje boste smučali teden ali dva. V vsakem primeru pa je dejstvo, da je pri odločanju o tem, kam na smučanje, odločilen denar in predvideni proračun oziroma koliko nameravate porabiti.

V teh dneh je povsod dovolj snega in tako bo, vsaj glede na napovedi vremenoslovcev in v veselje vseh, ki uživate v zimskošportnih aktivnostih, še nekaj časa. Po zadnjih podatkih je v Evropi nekaj manj kot 4000 smučarskih središč, ki se med seboj seveda izrazito razlikujejo, in to tako po velikosti, predvsem pa pa tem, kaj ponujajo. Zelo se razlikujejo.

20 ali 200 kilometrov smučarskih prog

Enodnevne smučarske vozovnice stanejo od 24 pa do več kot 60 evrov. Razlika je precejšnja, vendar se slika skorajda popolnoma obrne, če upoštevate nekaj dejstev. Recimo, kaj pomeni, če je v okviru smučišča 20 kilometrov prog ali pa je teh 100, 200 ali več kilometrov. In kaj pomeni, da je na smučišču na voljo 7 naprav, to je vlečnic, sedežnic in kabinskih žičnic, ali pa je teh 60 in več.

Prav tako ni nepomemben podatek, kako dolga je najdaljša proga, po kateri lahko smučate. Ali se morate po nekaj sto metrih spet postaviti v vrsto in čakati v nedogled pred vlečnico, da boste potem minutko ali dve uživali, ali pa je proga dolga 4, 5 ali več kilometrov? Omenili smo čakanje v vrsti; jasno, večje ko je smučišče ter več ko je naprav in prog, krajše so vrste pred vlečnicami.

Za vedno številnejše je pomembno, ali imajo smučišča tudi posebej urejene proge za deskarje, pa koliko prog je lahkih, za smučarje začetnike, koliko je srednje težkih za tiste, ki smučajo že nekaj časa, in koliko težjih, za tiste seveda, ki so bolj zahtevni.

Prav posebna zgodba so družine

Vsekakor je jasno, da za družine ni dovolj, če zimskošportna središča zgolj vabijo družine z otroki, ampak je zanje pomembno, da smučišče premore otroške proge in otroške vlečnice. Seveda je samoumevno, da žičničar, ki dela na takšni otroški vlečnici, ni tam zgolj kot uradna oseba, ampak nekdo, ki bo vsakemu malčku, ko ta potrebuje pomoč, pomagal, da se bo varno peljal na začetek otroške proge, da mu bo zapel smučarski čevelj ali popravil šal in kapo. Na mnogih smučiščih malim smučarjem žičničar tudi obriše svečko iz nosu.

Povsem drugače so videti izdatki, če lahko dobi vaš otrok smučarsko vozovnico precej bolj poceni ali celo zastonj oziroma če vaš pubertetnik ali pubertetnica lahko smuča po precej bolj ugodni ceni kot oče in mama. Poleg tega se velja pozanimati, ali imajo na smučišču v ponudbi tudi izposojo opreme. Če si namreč izračunate, koliko vas stanejo smučarski čevlji, vezi, smuči in čelada za otroka, ki seveda raste in potrebuje vsako leto vso novo opremo, to vsoto pa primerjate z zneskom za tedensko izposojo, bo za marsikoga odločitev popolnoma jasna. Zgodba zase je seveda ponudba otroških šol smučanja in smučarskih vrtcev: za marsikatero družino so prav podatki o tem odločilni.