Iz pisarne pristojnega ministra Alexa Hawka so sporočili, da so prejeli dodatno gradivo Đokovićevih odvetnikov, ki ga morajo pred končno odločitvijo natančno preučiti. Imajo pa tudi dodatne dokumente, ki bi bili lahko relevantni, da se Đokoviću razveljavi vizum, ki mu dovoljuje bivanje v državi. »Vse to seveda vpliva na časovni okvir za dokončno odločitev,« so zapisali na ministrstvu.

Đokovića so pristojni organi prejšnjo sredo zadržali na letališču v Melbournu, ker ni izpolnjeval pogojev za vstop v Avstralijo. Kasneje so ga namestili v hotelu, ki je namenjen tistim, ki čakajo na deportacijo. Sodišče pa je v ponedeljek ugotovilo, da ima igralec vse potrebno za vstop v državo in ugodilo njegovi pritožbi.

A pojavile so se številne nejasnosti. Ne ujemajo se datumi, ki so predvideni za pridobitev dovoljenja za vstop v Avstralijo, Đoković je bil okužen s koronavirusom v družbi predstavnikov srbske pošte, mladih teniških igralcev in novinarjev francoskega L'Equipa. Ob vstopu v državo pa naj bi v formularje vpisal tudi lažen podatek, kje je bil v zadnjih 14 dneh pred prihodom v Avstralijo, saj je zagotovil, da ni bil v drugih državah, iz socialnih omrežij pa je razvidno, da je pred potjo na južno poloblo treniral v Španiji.

Del teh napak je Đoković danes na Instagramu pojasnil s poznim prejemom rezultata testiranja in tudi s slabimi odločitvami in človeškimi napakami sebe in svojega agenta, ki je izpolnjeval dokumente.

Po sodniški odločitvi je zdaj dokončna odločitev o dovoljenju za bivanje v Avstraliji in nastop v Melbournu na strani pristojnega ministrstva.

Đoković zanikal ponarejanje podatkov in ogrožanje ljudi okrog sebe

Teniški zvezdnik je na Instagramu poudaril, da v dokumentih za vstop v Avstralijo ni namerno uporabljal napačnih podatkov, o svojih krajih bivanja 14 dni pred vstopom v Avstralijo. Prav tako je zanikal, da je poznal pozitiven izid testiranja na koronavirus v času, ko je brez ustrezne maske obiskal prireditev za mlade igralce.

Za vse te informacije 34-letni Srb trdi, da jih je treba popraviti, saj vznemirjajo in blatijo njegovo družino. V izjavi za javnost je Đjoković dejal tudi, da želi izpostaviti dejstvo, da se je zelo trudil za varnost drugih v času okužbe.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pa je priznal pogovor z novinarjem časnika L'Equipe 18. decembra, dva dni po pozitivnem testu, kar je označil za »slabo presojo«. K temu je dodal, da je na srečanju spoštoval medsebojno razdaljo in nosil masko. Snel jo je le za fotografije.

Takoj po tem vnaprej dogovorjenem terminu z novinarjem naj bi se Đoković po lastnih navedbah podal v izolacijo. Dodal je še, da je zanj pomembno, da je vse to pojasnil, a se iz spoštovanja do avstralskih oblasti na to temo do nadaljnjega ne bo več odzival.

V primeru se je pojavila vrsta očitkov tudi na račun Đokovića, zaradi katerih ne žanje simpatij pri navijačih. Igralec vstop v Avstralijo utemeljuje z okužbo na koronavirus 16. decembra, v javnosti pa so se pojavili dokazi, da se je 17. decembra udeležil prireditve z mladimi igralci in tam ni uporabljal ne zaščitne maske, niti skrbel za distanco do mladih igralcev. Dan kasneje je dal intervju za L'Equipe.

Nazadnje so se potrdile tudi trditve o lažnih podatkih, ki jih je igralec posredoval avstralskim organom ob vstopu v državo. Ta je v dokumentih zapisal, da ni obiskal nobene države v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Avstralijo, kar je v času epidemije koronavirusa še posebej pomembno. Na socialnih omrežjih pa je Đoković posredno potrdil, da je bil vsaj v Španiji, kjer je neposredno po prestani izolaciji treniral.