Najboljši kolesarji na svetu se že pospešeno pripravljajo na novo sezono in so ta čas na prvih skupnih pripravah. Tako ekipa UAE Emirates, za katero vozita Tadej Pogačar in Jan Polanc, kot tudi Jumbo-Visma, v kateri je prvi mož Primož Roglič, sta si za uvodne priprave izbrali Španijo. V sklopu priprav sta obe ekipi tudi predstavili načrte za novo sezono. Pri UAE so to naredili s spletnim druženjem z novinarji, Nizozemci pa so preko spleta predstavili načrte, a novinarskih vprašanj ni bilo mogoče zastavljati.

Vuelta ni v Rogličevem planu

Rumeno-črno moštvo je ves čas predstavitve govorilo o dirki po Franciji, ki so ji namenjali več pozornosti kot nizozemskim in flamskim klasikam, kot je sicer značilno za moštvo Jumbo-Visma. »Nekega dne si želimo zmagati na največji kolesarski dirki,« je glavno željo ekipe predstavil vodja ekipe Merijn Zeeman.

Zaenkrat je znano, da bosta vlogo kapetana na dirki vseh dirk imela slovenski as Roglič, ki je pred kratkim podaljšal pogodbo z moštvom do leta 2025, in danski up kolesarstva Jonas Vingegaard. Če ne bo prišlo do kakšnih poškodb, bosta pomoči deležna s strani Seppa Kussa, Wouta Van Aerta, Stevena Kruijswika in nove okrepitve moštva Rohana Dennisa. Zadnja dva potnika bodo določili naknadno. »Vesel bi bil že, če bi lahko začel dirko in jo nato tudi končal,« je v svojem slogu pričakovanja na dirki po Franciji opisal Roglič, ki je s tem spomnil na lanskoletne težave, ko je zaradi dveh padcev moral odstopiti.

Kasneje je 32-letnik iz Kisovca spregovoril v bolj resnem tonu. »Glavno vprašanje je, kako se čim bolje pripraviti na dirko. Če nam to uspe, tudi rezultat ne bo izostal.« Ključ do dobre pripravljenosti vidi v podobnem scenariju kot preteklo sezono. Tudi tokrat pred Tourom v planu nima veliko dirk. »Kot je že jasno, bom sezono začel na dirki Pariz–Nica, sledi Milano–Sanremo in še nekaj klasik,« je predstavil svoj predvideni program pred dirko vseh dirk. V nizozemskem moštvu so predstavili tudi ekipo za Giro, ne vedo pa še, v kakšni postavi bodo nastopili na dirki po Španiji. »O Vuelti bomo govorili po Touru. Ker pa se dirka začne na Nizozemskem, bo tja šla ekipa, ki se bo dobro odrezala na uvodnem moštvenem kronometru,« je o Vuelti spregovoril Zeeman, ki tako ni razkril odgovora, ali se bo Roglič potegoval še za četrto rdečo majico zapored.

Pogačar že v formi

Precej bolj od Rogliča je bil že v ponedeljek zgovoren prvi kolesar sveta Tadej Pogačar. 23-letnik s Klanca pri Komendi resno računa na dvojček grand tourov, saj ima v programu ubranitev naslova na Touru, nastopiti pa si želi tudi na Vuelti. »Z ekipo resno načrtujemo, da bi nastopil na dveh grand tourih v eni sezoni, a v kolesarstvu ni nič stoodstotno. Vuelta je bila moja prva tritedenska dirka in bi si zares ponovno želel nastopiti tam,« je opisal svoj plan tritedenskih dirk.

Zvezdnik ekipe UAE Emirates bo sezono začel že konec februarja, ko bo nastopil na »domači« dirki po ZAE. Še pred tem se bo podal na višinske priprave na Sierra Nevado, že zdaj pa je očitno zelo dobro pripravljen. V nedeljo je namreč ob šesturni vožnji za trening postavil rekordni čas kolesarskega vzpona na Coll de Rates. »Sem v formi, kot jo zase pričakujem januarja. Res je bilo zabavno na treningu iti že skoraj na polno,« je nasmejan razlagal, da še vedno izjemno uživa v vožnji kolesa.

Letos ima predvidenih kar 97 tekmovalnih dni, med drugimi bo dirkal tudi na štirih kolesarskih spomenikih in znova tudi po Sloveniji. Prvič v karieri bo nastopil na dirki po Flandriji, kjer pa ne bo v vlogi kapetana, ampak bo preizkušal kockasti teren, ki letos kolesarje čaka tudi na Touru. »Nabiral bom izkušnje in poskušal pomagati ekipi. Če se bo pojavila priložnost, jo bom seveda skušal izkoristiti,« vseeno ni zaprl vrat tudi za lasten uspeh na debiju. Mladi kolesar, ki ga številni že primerjajo z enim izmed največjih v zgodovini tega športa, legendarnim Eddyjem Merckxom, si je za letošnjo sezono zadal en cilj. »Še vedno si želim napredovati. Doslej mi je to odlično uspevalo in upam, da bo tako tudi letos. Motivacije mi ne manjka,« je o lastnih željah povedal Pogi.

Polanc si želi več priložnosti

Drugi slovenski kolesar pri ekipi iz Emiratov Jan Polanc se je v videokonferenco javil iz domače dnevne sobe in ne iz Španije, saj je v izolaciji zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus.

Kljub neljubemu dogodku ostaja optimist pred sezono, v kateri pa si želi tudi več priložnosti za osebne rezultate. »V planu imam nastop na Giru in Vuelti, upam, da bom nastopil vsaj na eni tritedenski dirki. Seveda nisem kolesar, da bi bil tam kapetan, tega si niti ne želim, upam pa na priložnost za kakšen beg. Na manjših dirkah pa bi si želel tudi vloge kapetana, ampak bomo videli, kako bo,« je dejal Polanc, ki letos ne bo veliko tekmoval s svojim dobrim prijateljem Pogačarjem.