Organizatorji so se za ta korak odločil kljub idiličnim zimskim razmeram in zaključnim pripravam na športnih objektih ter spremljajoči infrastrukturi.

»Kritične epidemiološke razmere v Sloveniji in Evropi nam nalagajo veliko dodatnega dela in odgovornosti v zagotavljanju varnega okolja za vse deležnike. Skokovit porast okužb s covidom-19 in projekcije, ki kažejo na dodatno povečanje v naslednjih dneh, pa to še otežujejo. Po ocenah strokovnjakov za tako veliko prireditev ni mogoče zagotoviti dovolj velike zaščite tekmovalcev, spremljevalnih ekip, ter vseh sodelavcev vpletenih v izvedbo dogodka,« so zapisali planiški organizatorji.

Izpostavili so, da bi bilo glede na epidemiološke napovedi resno ogroženo tudi stanje v vrstah organizatorjev in podpornih služb, saj zdesetkana ekipa ne bi bila zmožna vrhunsko izpeljati dogodka, kot je to v navadi v Planici

Ne zanemarljivo ni niti dejstvo, da je termin nordijskega vikenda v Planici načrtovan tik pred začetkom zimskih olimpijskih iger februarja v Pekingu, zaradi česar je nekaj tujih ekip že postavilo pod vprašaj svoje nastope ali pa je v ekipe uvrstilo člane ekip B.

»V trenutnih epidemioloških razmerah je tako, da stoodstotne varnosti ne moremo zagotoviti. Osebe, ki niso cepljene, se bodo zaradi velike kužnosti virusa prej ali slej okužile, kar bi zaradi tveganih stikov potegnilo za seboj v karanteno še veliko število drugih oseb, tudi tujih športnikov. Trenutno epidemiološko stanje v državi je slabo in se trudimo predvsem, da bi ohranili delovanje kritične infrastrukture, dogodke, ki predstavljajo dodatna tveganja za okužbe, pa raje odsvetujemo,« je o odpovedi dejala epidemiologinja Irena Grmek Košnik, koordinatorka za koronske ukrepe v OK Planici.