Zakon o škodljivih ukrepih oblasti odpravlja enajst zakonskih besedil aktualne vlade. Med njimi želijo v inštitutu odpraviti omejitve vpliva naravovarstvenih organizacij v sodnih in upravnih postopkih, odpraviti večji vpliv lokalne politike na sestavo svetov zavodov v izobraževanju, odpraviti imenovanje vodilnih kadrov v policiji po posebnem izbirnem postopku in mimo sistema javnih uslužbencev.

Hkrati želijo preprečiti vstop platformnih transportnih podjetij, kot je Uber, na slovenski trg in odpraviti določilo, da morajo imeti tuji študenti na računu pet tisoč evrov za pridobitev dovoljenja za začasno bivanje med študijem v Sloveniji.

Cilj je zbrati vsaj toliko podpisov kot za referendum o vodah

Pri pripravi zakona je po navedbah inštituta sodelovalo več kot 300 ljudi, ki so na spletno stran v mesecu dni vnesli več kot tisoč predlogov, izluščili so 12 ključnih. Zakon so v inštitutu vsebinsko opredelili, v naslednjem mesecu ga bodo spisali s pomočjo pravnikov ter ga s podpisi volivcev vložili v državni zbor.

Podpise bodo v šesttedenski kampanji zbirali na terenu. Cilj je zbrati 60 tisoč podpisov, vsaj toliko kot za referendum o vodah, je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica inštituta Nika Kovač. »Gremo na ulice, gremo med ljudi,« je dejalo Kovačeva in dodala: »Ni dovolj, da se vrnemo v stanje, kakršno je bilo pred vlado Janeza Janše, mi bomo še naprej napadali vsakega naslednjega, ki pride in ga potiskali v smeri pravičnejše in enakopravnejše družbe.« Poudarila je, da podpirajo vse stranke, ki ne bodo sodelovale s SDS in NSi.

Inštitut 8. marec: Naslednji referendum so volitve

Inštitut 8. marec je pred nekaj tedni objavil poziv za prostovoljce, na katerega se je doslej odzvalo že več kot 1300 posameznikov. »Naš cilj je širiti besedo o pravičnejši družbi in vse ljudi spomniti, kako pomembno je, da se odpravimo na volitve. Te so naslednji referendum,« je dodala Marija Kodre.