Čez lužo zadnja leta skorajda ne mine podelitev filmskih nagrad, ne da bi se ob robu pogovarjali o raznolikosti tako za kot pred kamerami. A če je doslej večinoma ostalo pri besedah, so se te letos pretopile v bojkot zvezdnikov, ki so dali Združenju tujih dopisnikov Hollywooda vedeti, da je čas za korenite spremembe. Letošnja podelitev filmskih in televizijskih nagrad je zaradi afer, ki sta jih v preteklem letu razkrila New York Times in Los Angeles Times, potekala virtualno, brez občinstva in brez neposrednega prenosa televizijske mreže NBC, ki je dolga leta skrbela za prenos glamurozne podelitve v domove po svetu.

Nagrada za režijo drugič zapored ženski

V neslavni 79. izvedbi zlatih globusov je tako brez rdeče preproge slavil vestern režiserke Jane CampionThe Power of the Dog, ki je pri nas na voljo na Netflixu. Zgodba o umazanih in malo manj umazanih kavbojih iz Montane je pobrala zlatnino za najboljši dramski film, režijo in stransko moško vlogo, v kateri kot študent medicine na divjem zahodu blesti mladi avstralski igralec Kodi Smith-McPhee. Praznih rok je sicer ostal njegov soigralec Benedict Cumberbatch, saj je v hudi konkurenci zlati globus z vlogo očeta teniških sester Williams pobral Will Smith (Kralj Richard). Za glavno žensko vlogo v dramskem filmu pa ga je dobila Nicole Kidman (Being the Ricardos), ki je žirijo prepričala bolj kot Lady Gaga v Hiši Gucci in Kristen Stewart, ki je v filmu Spencer poosebila mit princese Diane.

Prav tako tri nagrade je pobrala ponovna obuditev broadwayske klasike iz šestdesetih Zgodba z zahodne strani, v kateri Hollywood pokaže, kako bombastičen muzikal lahko ob 100-milijonskem proračunu zrežira veliki Steven Spielberg. Poleg nagrade za najboljši muzikal sta filmu pripadli še nagradi v kategoriji za najboljšo žensko vlogo (Rachel Zegler) in najboljšo stransko žensko vlogo (Ariana DeBose). Med serijami je medtem slavila HBO-jeva drama Nasledstvo, ki ji je pripadel naziv najboljše dramske serije, k temu pa je dodala še nagradi za najboljšo stransko žensko vlogo (Sarah Snook) in najboljšo moško glavno vlogo v dramski seriji (Jeremy Irons). To je že skupno peti globus za serijo.

Med miniserijami je slavila desetdelna televizijska predelava istoimenske literarne uspešnice The Underground Railroad; zgodbe o ženski, ki iz suženjstva pobegne s pomočjo pravljične železnice. Nagrado za najboljšega igralca v tej kategoriji je prejel Michael Keaton (Dopesick), za igralko pa Kate Winslet, ki je v seriji Mare iz Easttowna igrala detektivko srednjih let sredi službene in družinske krize. Svojega prvega zlatega globusa za najboljšo stransko moško televizijsko vlogo pa se je s 77 leti razveselil O Yeong Su (Pomlad, poletje, jesen, zima … in pomlad), ki je gledalce navduševal v južnokorejski kritiki kapitalizma, Netflixovi seriji Squid Game.

V prihodnje pa bo res vse drugače?

In ko smo že ravno pri kritikah, seveda ne gre mimo dogajanja, ki je sledilo lanskoletni, prav tako virtualni podelitvi zlatih globusov, ko je smetano s filmom ceste Dežela nomadov pobrala Chloé Zhao, pri čemer je postala prva ženska po 40 letih z globusom za najboljšo režijo. Campionova je torej šele druga nagrajena režiserka v štirih desetletjih delovanja združenja, ki do nedavnega med 87 dopisniki ni premoglo ene temnopolte osebe. Za povrh je lani v seriji člankov na plan prišel e-mail nekdanjega predsednika združenja Phillipa Berka, ki je gibanje Življenja temnopoltih štejejo označil za rasistično.

Odmevalo je tudi pričevanje igralke Scarlett Johansson, ki je spregovorila o redni praksi seksističnih opazk članov združenja na novinarskih konferencah, Tom Cruise je zaradi serije afer vrnil svoje tri zlate globuse, neprofitna organizacija Time’s Up, ki podpira žrtve spolnega nadlegovanja, pa je zahtevala temeljito preobrazbo združenja, ki se je poleg očitkov rasizma in seksizma v zadnjem letu otepalo tudi očitkov korupcije. Člani združenja so med drugim za desettisoče dolarjev preprodajali vstopnice za podelitve in se brezsramno udeleževali plačanih luksuznih izletov, ki so jih ponujali filmarji, ki so se kasneje znašli med nominiranci. »Lani se je Združenje tujih dopisnikov Hollywooda znašlo pred ultimatom, da se moramo spremeniti. To smo tudi storili – tako interno kot s sprejetjem 21 novih članov,« je ob robu letošnje twitter podelitve dejala nova predsednica organizacije Helen Hoehne.