Glasbenik je eden od najuspešnejših koncertnih umetnikov 21. stoletja. Ljubitelji opernega petja, pa tudi strokovna javnost, so enako prepričani, da lahko lepoto pevčevega glasu ter izjemno interpretacijo v popolnosti doživimo le med koncertom v živo. Ob vsem tem torej ni naključje, da je leta 1997 na Malti debitiral z vlogo Macduffa v Macbethu, prvo veliko priznanje je prejel leta 1898 v Milanu na tekmovanju Enrica Carusa, leto pozneje pa je postal zmagovalec Domingovega opernega tekmovanja Operalia.

Pot ga je kasneje vodila na odre svetovnih opernih hiš, med drugim v Kraljevo operno hišo Covent Garden v Londonu, Dunajsko državno opero, Nemško opero v Berlinu, Metropolitansko opero, Opero v Strasbourgu in Washingtonu, prav tako pa je sodeloval s številnimi priznanimi umetniki, kot so Ana Netrebko, Elina Garanča, Plàcido Domingo, Rolando Villazón, Bryan Terfel, sir Antonio Pappano, Ricardo Chailly in drugi.

Malteškega glasbenika je pri 16 letih odkril tenorist Brian Cefai, izobraževanje pa je nadaljeval pri izvrstnem pedagogu Paulu Asciaku. K njemu se je mladi pevec, ki je premišljeno gradil svojo kariero, rad vračal. Tenorist še vedno prejema veliko ponudb za nastope po svetovnih opernih odrih in le malo časa preživi na rojstni Malti, kjer ga slavijo kot narodnega junaka; leta 2012 so ga imenovali tudi za prvega kulturnega ambasadorja Malte. Joseph Calleja v sebi nosi veliko dobrodelnosti. Leta 2013 je sodeloval z malteško banko Bank of Valletta pri ustanovitvi fundacije BOV Joseph Calleja, ki pomaga otrokom v pomanjkanju. Dve leti kasneje se je združil s podjetnikom Jamesom Drakom in sodeloval pri ustanovitvi sklada Drake Calleja Trust, ki finančno in umetniško podpira mlade in nadarjene glasbenike pri študiju v Veliki Britaniji. Leta 2017 je nastopil na gala koncertu sklada Inle Trust, katerega cilj je bil zbrati sredstva za zagotavljanje vode, sanitarij, higiene, izobraževanja in usposabljanja za ljudi, ki živijo v Phaya Taungu in drugod v Mjanmarju.

5. Zimski festival ponuja raznovrsten program, ki bo na pomembnih prizoriščih v Ljubljani poživil zimsko dogajanje z gostovanjem glasbenikov svetovnega slovesa. Glasbeni sladokusci bodo lahko med 28. januarjem in 5. februarjem 2022 v Slovenski filharmoniji, Viteški dvorani Križank in Cankarjevem domu prisluhnili kar osmim koncertom.

Vstopnice so na voljo na spletni strani ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, Petrolovih bencinskih servisih in ostalih prodajnih mestih Eventim po Sloveniji.