Primer srbskega teniškega igralca Novaka Đokovića je bil ves dan v središču svetovne javnosti. Zanimanje je bilo tolikšno, da se je večkrat zrušil strežnik, s katerim je sodišče zagotovilo neposreden prenos obravnave. Hekerji so na nekaterih povezavah za prenos predvajali glasbo in pornografijo. Obravnava se je začela tako, da je Đokovićeva ekipa odvetnikov predstavila svoj pogled na preklic vizuma teniškemu asu ob prihodu v Avstralijo. Trdila je, da je Đoković, čeprav ni bil cepljen proti covidu-19, predložil vso potrebno dokumentacijo za vstop v državo. V zagovoru so poudarili, da mu je vodstvo zdravstvene službe oprtega prvenstva Avstralije v Melbournu na podlagi prebolelosti izdalo 30. decembra dovoljenje za vstop v državo, saj je bil uvrščen med izjeme.

Sodnik odkril napako v postopku

Vladna stran je v odgovoru poudarila, da nedavna okužba 16. decembra ne izpolnjuje kriterijev za izjemo pri vstopu v državo. Trdila je, da okužba s koronavirusom ne pomeni prebolevnosti. Državni pravobranilec Christopher Tran je še namignil, da gre tudi za neskladnost pri datumih, do katerih bi moral Đoković predložiti dokaze o izjemi. Vladna stran sploh ni izkoristila vsega predvidenega časa za predstavitev svojih argumentov. Nato je glavni sodnik Anthony Kelly odločil v korist Đokovića, saj je odkril postopkovno napako. Ugotovil je, da Đoković po zadržanju na letališču ni imel dovolj časa, da bi se odzval in posvetoval s pravnimi strokovnjaki na zavrnitev vizuma. Avstralski mediji so objavili tudi prepise pogovorov ob prihodu med Đokovićem in uradniki na letališču v Melbournu ob četrti uri zjutraj po lokalnem času. Ti razkrivajo, da je moral Đoković brez pravnih nasvetov predstaviti razloge za preprečitev preklica vizuma, pred tem pa so mu odvzeli telefon. Uradniki so mu dali 20 minut za predložitev dokazov, ki jih je imel spravljene v elektronski obliki na računalniku in bi mu jih lahko priskrbel odvetnik, če bi ga lahko poklical. Bojda Đoković v vsej zmedi ni več razumel, kaj sploh želijo od njega in kaj lahko še stori in izjavi. »Odločitev o preklicu vizuma se razveljavi s takojšnim učinkom. Đokovića se nemudoma izpusti iz pridržanja. To se mora zgoditi v 30 minutah po izdaje te sodbe,« je odločil sodnik Anthony Kelly.

Đoković je takoj po vrnitvi vizuma zapustil hotel za azilante, v katerem so ga oblasti zadrževale od srede, ko je dopotoval v Avstralijo, a zmaga še ni dokončna. Minister za migracije avstralske vlade Alex Hawke še vedno lahko odredi deportacijo Đokovića iz države. Ker tega ni storil v štirih urah po sprejetju sodbe, je bil Đoković svoboden in lahko odide, kamor koli želi, a policija je v pripravljenosti, da ga aretira, če bo Hawke ukazal izgon. »Po zaslišanju na sodišču si minister Hawke še naprej pridržuje pravico, da odloči v primeru Đoković in o ustreznosti njegovega vizuma. Minister se o tem še ni odločil, vendar postopek še traja,« je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva za priseljence.

Družina Đoković je prekinila tiskovno konferenco

Prvi igralec sveta ni izgubljal časa, ampak je takoj po odločitvi sodišča odšel na trening na osrednje igrišče v Melbournu, kjer se bo odprto prvenstvo Avstralije začelo v ponedeljek. »Vesel in hvaležen sem, da je sodnik razveljavil preklic mojega vizuma. Ne glede na to, kar se je zgodilo zadnji teden, želim ostati in tekmovati na odprtem prvenstvu Avstralije. Ostajam osredotočen na to. Prišel sem, da bi igral na enem izmed najpomembnejših dogodkov pred izjemnimi navijači. Za zdaj ne morem povedati več. Hvala, ker ste me podpirali in me spodbujali, da ostanem močan,« je na twitterju zapisal Novak Đoković, ki ga v trenerski vlogi spremlja Hrvat Goran Ivanišević.

Družina Đoković je po videopovezavi pripravila tiskovno konferenco, na kateri so govorili oče Srđan, mama Dijana in brat Đorđe. Njihovi govori so bili dolgi kar 25 minut. Vseh so bila polna usta hvale na račun Novaka in njegovega pogumnega boja z avstralskimi oblastmi. »S svojo ekipo odvetnikov je pripravil fantastično obrambo. To je velika zmaga za ves svobodni svet. Prišel je igrat tenis, vendar so mu skušali odvzeti to pravico. Sodnik je bil fantastičen, upošteval je dejstva. Sprejel je edino možno odločitev. Novak bo ravnal tako, kot določajo pravica in zakoni. Nikoli se ne bo odpovedal vizumu. Čakal bo na novo odločitev sodišča,« je poudaril oče Srđan Đoković. Ko so novinarji postavili vprašanje o tem, kje se je gibal po 16. decembru, ko je ob 19. uri izvedel za pozitiven izid na testiranju, družina ni hotela dati jasnega odgovora, ampak je prekinila tiskovno konferenco.