Le dva dni po koncu jubilejne 70. novoletne skakalne turneje je bila na skakalnici Paula Ausserleitnerja v Bischofshofnu nova tekma za svetovni pokal. Na izjemno specifični skakalnici z zelo položnim naletom se razmerje moči hitro spreminja, kar se je pokazalo tudi na sobotni tekmi. Le Norvežanu Halvorju Egnerju Granerudu se je uspelo na vseh treh posamičnih tekmah v letošnji sezoni v Bischofshofnu uvrstiti na zmagovalni oder. Tretjemu in drugemu mestu s tekem za novoletno turnejo je dodal še eno drugo mesto. »Še en odličen dan zame, moje tretje zaporedne stopničke v Bischofshofnu. Postal sem veliko bolj konstanten v svojih skokih in s tem sem zelo zadovoljen,« je bil razumljivo dobre volje Norvežan, ki je moral v soboto priznati premoč zgolj svojemu rojaku Mariusu Lindviku.

Napake odnesle vrhunske uvrstitve

Ta je do zmage prišel po zaslugi izjemnega drugega skoka in je rojaka prehitel za štiri točke. »Zelo sem vesel za zmago, saj sem se vso novoletno turnejo močno boril,« je bil kratek Marius Lindvik po svoji četrti zmagi v karieri. Lindvik je Norveški na skakalnici v Bischofshofnu priskakal prvo zmago po 11 letih, ko je tam slavil Tom Hilde. Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra je stopil Avstrijec Jan Hörl, ki je ugnal dobitnika zlatega orla Japonca Rjojuja Kobajašija. Japonec se je moral zadovoljiti s četrtim mestom, s katerim pa je še povečal svojo prednost v skupni razvrstitvi svetovnega pokala.

Slovenci na posamični tekmi niso navdušili, a s posameznimi skoki so si vlivali upanje za nedeljsko ekipno tekmo. Znova so sicer štirje prišli do točk, a višje od 13. mesta Anžeta Laniška niso zmogli. Možnost za višje uvrstitve so zapravili predvsem v prvi seriji. Lanišek je do 13. mesta napredoval s 17., v finalu pa je imel celo peto oceno serije. Vse boljše posamezne skoke prikazuje tudi najbolj izkušeni Slovenec Peter Prevc, ki je bil 16. Do točk sta na 20. in 25. mestu prišla še Timi Zajc in Žiga Jelar. Veliko napako si je privoščil najboljši Slovenec na turneji Lovro Kos, ki je ostal zunaj finala, kar pa mu ni odneslo mesta na nedeljski ekipni tekmi. Žak Mogel je bil diskvalificiran že v kvalifikacijah. »Grobe napake so nam odnesle vrhunske uvrstitve. Imamo čas, da se pripravimo in na ekipni tekmi prikažemo osem vrhunskih skokov ter se borimo za stopničke,« je tekmo komentiral prvi mož slovenske skakalne flote Robert Hrgota.

S takimi skoki gredo lahko z mirno glavo naprej

Hrgotov načrt so slovenski skakalci v postavi Lovro Kos, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek skoraj v celoti izpolnili. Skakali so precej bolje, opravili so pet odličnih skokov in tri dobre, a na stopničke se jim ni uspelo uvrstiti. Za to jim je zmanjkalo malce sreče, krivi pa sta bili tudi napaki Petra Prevca pri doskoku. V izteku skakalnice je bilo nekaj novozapadlega snega, kar je povzročalo številne težave tekmovalcem pri doskoku. Največ pa sta jih imela ravno Peter Prevc in Karl Geiger, ki sta v prvi seriji celo padla.

Prevc, ki je prvič v letošnji sezoni na tekmi prikazal dva zelo dobra skoka, je tudi v drugi seriji nekaj točk izgubil pri doskoku, a je z dvema odličnima dolžinama pokazal, da se še vedno lahko kosa z najboljšimi skakalci sveta. Preostali slovenski orli so pokazali po en vrhunski skok in enega z manjšo napako.

Slovenija je po prvi seriji na tekmi z zgolj osmimi ekipami – v drugo serijo se je uvrstil tudi skromni Kazahstan – držala peto mesto. V drugo pa so sprva odlično skočili Kos, Prevc in Zajc ter se celo povzpeli nazaj na drugo mesto, a razlike so bile zelo majhne. Anže Lanišek je imel zelo težko nalogo, saj sta ga izzvala izjemni Kobajaši in Lindvik, ki sta v finalu za svoji reprezentanci skočila odlično. Japonci so zgolj za dve desetinki točke prehiteli Norvežane. Lanišek je skočil ravno na območje za prevzem vodstva, končni seštevek točk pa je pokazal, da je Slovenija zbrala 1,4 točke manj od Japonske, kar je pomenilo, da je ostala celo brez odra za zmagovalce. Daniel Huber je na koncu Avstriji brez težav priskakal še drugo ekipno zmago v sezoni na drugi moštveni tekmi. »Škoda za Petrov padec, saj nam je na koncu ravno toliko zmanjkalo. Vseeno gremo z dvignjeno glavo naprej,« je po tekmi dejal debitant na ekipnih tekmah Lovro Kos. »Škoda za igro desetink na koncu. Fantje so dvignili raven skokov, prikazali so zelo 'luštne' predstave. S takimi skoki gremo lahko z mirno glavo naprej,« pa je sklenil Hrgota.