Teniški igralec številka ena Novak Đoković zadnjih nekaj dni živi v peklu. Tako vsaj poročajo srbski mediji. Ob prihodu v Melbourne, kjer naj bi zaigral na odprtem prvenstvu Avstralije, so ga pred dnevi priprli in mu preklicali vizo, ker ni cepljen, kar je pogoj za vstop v državo. Odvetniki sicer vztrajajo, da zaradi pozitivnega testa PCR sredi decembra »pade« med izjeme, a oblasti očitno menijo, da ni predstavil ustreznih dokazov o izpolnjevanju pogojev. Njegova ekipa se je pritožila, na odločitev sodišča, ki bo znana danes ponoči po našem času, pa čaka v »zloglasnem« hotelu Park za priseljence. Pred njim se zbirajo njegovi navijači in ga bodrijo, mu pojejo in plešejo. Đoković je včeraj prekinil tridnevni molk in se jim zahvalil za podporo.

(Pred hotelom ljudje tudi protestirajo in zahtevajo izpustitev Novaka Đokovića. Množične proteste v njegovo podporo so organizirali tudi v Beogradu.)

Odobrili so mu kuharja

Mediji pišejo, da je Đoković avstralske oblasti zaprosil za premestitev v drugo sobo (z oknom, ki gleda na ulico), pa tudi za kuharja, ki bi mu pripravljal posebno hrano brez glutena, kakor še dostop do teniških igrišč, da bi lahko treniral. Po poročanju srbskih medijev so mu po posredovanju srbske premierke Ane Brnabić to odobrili. Đoković se pri dieti drži strogega reda, prehranjuje se samo s hrano rastlinskega izvora. Dovolili so mu tudi stik s svetom, z družino, prek prenosnega računalnika in predplačniškega telefona.

Srbska premierka je komentirala, da je to dober signal za korak naprej v večdnevni sagi, v katero se je po njenih besedah vključil tudi srbski predsednik.

Dan po okužbi naokrog brez maske?

Đokovićeva ekipa vztraja, da so organizatorji teniškega zvezdnika povabili na grand slam in mu odobrili izjemo pri cepljenju, saj da je bil 16. decembra pozitiven na testu PCR. Skoraj takoj po tej objavi so se na spletu pojavili zapisi, da je bil Đoković le dan po okužbi brez maske prisoten na slovesnosti v Beogradu v svojem teniškem centru, kjer je delil nagrade in pokale mladim tenisačem. Objavljenih je bilo tudi nekaj fotografij, na katerih je Đoković z vodstvom beograjske teniške zveze in približno dvajseterico najstnikov, ki so se fotografirali z njim, nihče pa ni nosil mask.

Sodišče, ki bo odločilo o Đokovićevi usodi na OP Avstralija, pa je zavrnilo prošnjo njegovih odvetnikov za prestavitev naroka na sredo, da bi imela ekipa dodatna dva časa na pripravo. Avstralska vlada sicer trdi, da je za zaplete kriva teniška zveza, organizatorka grand slama. Igralcem so namreč sporočili, da lahko določene zdravstvene izjeme namesto za obveznega cepljenja veljajo tudi za tujce. Vlada trdi, da je domačo teniško zvezo že novembra obvestila, da izjeme veljajo le za avstralske državljane in ne tudi za tujce. Če bo Đoković lahko nastopil na turnirju, bo na njem lovil rekordno 21. zmago na turnirjih velike četverice.

Če bo sodišče zavrnilo Đokovićevo pritožbo in ga deportiralo, bi lahko teniški igralec obenem prejel še visoko kazen. Po poročanju tiskovne agencije AP bi mu lahko v teoriji za tri leta prepovedali vstop v Avstralijo.