Veliko jubilejev je letos praznovala Zlata lisica, ki je znova, tretjič zapored in četrtič v zadnjih petih izvedbah, gostovala v Kranjski Gori. Največja slovenska ženska alpska smučarska prireditev se je na Gorenjsko selila desetič, v Podkorenu pa je včeraj potekala jubilejna stota tekma za Zlato lisico. Dobila jo je Slovakinja Petra Vlhova, ki je v tej sezoni slavila peto slalomsko zmago na šestih tekmah in se v skupnem seštevku svetovnega pokala povsem približala vodilni Mikaeli Shiffrin. Slovakinja je napadla z drugega mesta po prvi progi in dodala toliko »plina«, da je prehitela Wendy Holdener ter Švicarki preprečila prvo slalomsko zmago svetovnega pokala. Tretja je bila Anna Swenn Larsson. Švedinja je imela tudi nekaj športne sreče, saj je Mikaela Shiffrin odstopila na drugi progi. Američanka je na drugi progi napadla, kot najbolj zna, a naredila eno svojih redkih napak, saj je po odličnih vmesnih časih, ki so obetali celo zmago, na podkorenski strmini povozila količek ter ostaja pri sedmih zmagah na Zlati lisici.

Izzivov ne bo zmanjkalo

Za najboljšo slovensko uvrstitev je ob odsotnosti obolele Andreje Slokar na 58. Zlati lisici s petim mestom na včerajšnjem slalomu poskrbela Ana Bucik, ki je dosegla svojo najvišjo slalomsko uvrstitev svetovnega pokala. Primorka je bila doslej boljša le v sezoni 2017/18, ko se je v Lenzerheideju na tekmi alpske kombinacije povzpela na najnižjo stopničko zmagovalnega odra. »Vse bolj sem samozavestna. Najbolj sem zadovoljna, ker v zadnjem času zelo dobro smučam tudi na strminah. Dolgo časa sem čakala ta rezultat in ga končno tudi dosegla. Čutim, da sem vse bližje najboljšim slalomistkam sveta, kar mi vliva optimizem pred nadaljevanjem sezone,« se je veselila Ana Bucik, ki ji do marca ne bo zmanjkalo izzivov. Že jutri jo čaka nova slalomska preizkušnja, ki so jo Avstrijci iz Flachaua preselili v Schladming.

Izkupiček preostalih Slovenk je bil na včerajšnjem slalomu slab. Pohvale si zasluži Anja Oplotnik, ki je debitirala na tekmi svetovnega pokala, nastop pa končala na 36. mestu. Do uvrstitve na drugo progi je 19-letni alpski smučarki SK Celje, ki nase opozarja na tekmah FIS, zmanjkalo 37 stotink sekunde. Meta Hrovat in Neja Dvornik z 32. in 35. časom nista izpolnili pričakovanj, saj sta si obe nadejali vsaj nastop na drugi progi. Nika Tomšič je za vodilno po prvi progi Wendy Holdener zaostala za štiri sekunde, Pika Dvornik pa za pet.

Šesta švedska zmagovalka

Kar smo v zadnjih sezonah vajeni predvsem od Petre Vlhove in Mikaele Shiffrin je na sobotnem veleslalomu uprizorila Sara Hector. Švedinja si je drugo veleslalomsko zmago v tej sezoni priborila z najhitrejšima nastopoma na obeh progah, zato je Tesso Worley ugnala skoraj za sekundo, medtem ko je dvakratna lanska zmagovalka Marta Bassino zaostala za debelo sekundo. »Noro, kar letela sem po progi. To so občutki, ki jih ne znam opisati. Vse se mi je izteklo po najlepših željah,« je bila srečna Sara Hector. Švedinje so nasploh ene najuspešnejših tekmovalk preteklosti štajerske prireditve. Pred Saro Hector je veleslalom dobila že Anja Pärson (v letih 2003 in 2004), še uspešnejše pa so Skandinavke na slalomih. Na najvišjo stopničko so se povzpele kar devetkrat. Nazadnje Frida Hansdotter (2014), pred njo pa še Anja Pärson (dvakrat leta 2002 ter po enkrat 2003 in 2004), Pernilla Wiberg (1997, 1999), Kristina Andersson (1996) in Camilla Nilsson (1987). S sedmim mestom je bila na sobotnem veleslalomu razočarana Mikaela Shiffrin, še bolj pa s 15. Petra Vlhova, ki je imela v Kranjski Gori nekaj deset navijačev, ki so jo spremljali z oddaljene podkorenske ceste, saj niso smeli vstopiti v mehurček.

Slovenske alpske smučarke so v soboto z osmim mestom Tine Robnik, devetim Mete Hrovat in dvanajstim Ane Bucik dosegle lep ekipni uspeh. Manjkala je pika na i še vidnejše uvrstitve, za katero so imele Slovenke po prvi progi s petim mestom Mete Hrovat, sedmim Ane Bucik in desetim Tine Robnik odlično izhodišče. »Po poškodbi rame, ko sem izpustila dva veleslaloma v Courchevelu in bila slabša v Lienzu, sem z uvrstitvijo zelo zadovoljna. Žal mi je, da sem tako na prvi kot drugi progi na ciljni strmini naredila večji napaki, a tako pač je. Dobila sem potrebno samozavest za naslednje preizkušnje in pred olimpijskimi igrami,« je povedala Tina Robnik. »Prvo veleslalomsko progo sem izpeljala morda celo najbolje v karieri. Z izjemo ciljne strmine mi teren v Kranjski Gori zelo ustreza. Žal mi v drugo ni šlo tako dobro, a sem s svojo uvrstitvijo in pristopom zelo zadovoljna,« je bila nasmejana Ana Bucik.