Jogo postavna Kranjskogorčanka, mamica treh otrok, profesionalno poučuje že petnajst let. Z njo se je seznanila v mladih letih, po hudi prometni nesreči pa ji je vadba pomenila uteho in pot do sebe. Danes je joga Anin način življenja – z jogo ostaja v stiku s seboj in si zna prisluhniti. Pomeni ji najlepšo obliko prakse, pri kateri se povežejo um, duh in telo. Vsak dan ji posveti vsaj dve do tri ure, ko so pred njo prvenstva ali pomembni dogodki, se jogi predaja še več časa. Poleg prakse veliko časa posveti tudi branju in učenju, saj skrbno nadgrajuje svoje znanje in se vedno znova izobražuje.

Vegetarijanka, ki pripravlja tudi meso

Zelo pomemben del vsakdana uspešnega jogista je prehrana, ki mora biti uravnotežena in lahka. Ana prisega le na zdrave in lokalne sestavine, ki so temelj za dobro počutje in zdravje. Na domačem vrtu z družino pridelajo večino zelenjave in sadja, pa tudi sicer rada posega po izdelkih, ki so domače pridelave. »Sem vegetarijanka, a skrbim za to, da imajo moji trije otroci in mož prehrano, ki jo potrebujejo, zato zanje kuham posebej in pripravljam tudi meso,« zaupa sogovornica in doda, da si občasno tudi sama rada privošči pico ali drugo ne preveč zdravo hrano.

Ljubezen do joge od nekdaj uspešno usklajuje z družino oziroma s svojimi otroki. »Če otroci vidijo starše, da nekaj počnejo z veseljem, sami pridobijo ljubezen do tega, kar koli že to je. In tako je tudi pri nas. Najlepše je, ko si zjutraj pripravim blazino in začnem pozdrav soncu in najstarejši sin kar naenkrat prinese svojo blazino, nato mu sledita mlajša dva in skupaj začnemo jutro aktivno. To mi je dalo motivacijo, da smo v drugem valu epidemije skupaj ustvarili knjigo Magična joga za otroke, ki je bila na knjižnem sejmu v Ljubljani predlagana za najboljšo knjigo minulega leta. Knjigo sem sicer pripravljala že dlje časa, saj me je veliko mamic in vzgojiteljic spraševalo po vajah za otroke – in tako smo jo končno skupaj dokončali,« se spominja jogistka.

Najboljši na svetu zbrani v New Yorku

S knjigo lahko odslej vsi otroci v Sloveniji vadijo jogo. Pri projektu se je Kersnik-Žvabova povezala z Anino zvezdico – znesek od prodaje knjige je namreč namenila za nakup dobrin za družine in posameznike v stiski. »Gre za srčno knjižno delo, saj je v teh časih nujno, da si pomagamo med seboj. Hkrati želim otroke že zgodaj naučiti tega, da je treba vesolju nekaj vrniti in ne le jemati,« Ana pojasni svojo odločitev.

V novo leto je stopila v svojem slogu – aktivno. Te dni se pospešeno pripravlja na svetovno prvenstvo, ki bo februarja v New Yorku. Trajalo bo tri dni, tekmovalce bodo organizatorji razvrstili po kategorijah glede na starost in spol. »Prvi dan je namenjen srečanju in predstavitvi dogodka, naslednji dan je na vrsti tekmovanje. Tretji dan svetovnega prvenstva je v znamenju razglasitve rezultatov in druženja,« razloži sogovornica, ki se dobro zaveda, kako zelo pomembno je vsakodnevno gibanje.

»Pomaga nam ohranjati boljše počutje in zdravje. Tudi pri meni pridejo dnevi, ko sem resnično utrujena, se ne počutim dobro in se mi ne da oditi na smučišče ali se gibati na svežem zraku. A potem se spomnim prijetnega občutka, ki se pojavi ob koncu vadbe. Včasih k več motivacije pripomore tudi glasba ali to, da si na vidno mesto nalepimo navdihujoče citate, ki nas opominjajo na pozitivne učinke vadbe,« zaupa Ana. Njene vodene vadbe in spletni tečaji uporabnikom pomagajo ohranjati motivacijo in skrbijo za zdrav duh v zdravem telesu, Ana pa vadeče rada seznani še z eno svojo navdihujočo skrivnostjo – tablo vizij. »Na list papirja napišem vse želje, tudi če se mi zdijo še tako neverjetne. Ko čez nekaj časa pogledam na list, vidim, da se mi je veliko želja že uresničilo. Največ je povezanih z ohranjanjem ravnovesja med mojima dvema največjima ljubeznima – družino in kariero oziroma poslanstvom.«

Treba je živeti brez obžalovanja

Ana meni, da je življenje v tej obliki oziroma v telesu, v katerem živimo zdaj, minljivo: »Ko mi je umrl oče, izgubila sem ga pri 24 letih, se mi je to zavedanje še okrepilo. Danes vem, da če naša duša odide naprej, smo zdaj vseeno tukaj. Življenje moramo živeti polno in brez obžalovanja. Treba se je znati prepustiti trenutku, uživati in se predajati radostim življenja. Ni vsak dan dober, je pa v vsakem dnevu kaj lepega, kar nas dvigne in nam da zagon.«

Prav tako sogovornica poudarja, da neuspehe ne sprejema kot neuspehe, ampak kot izzive, s katerimi raste. Kot pravi, gre za lekcije, ob katerih si vselej postavi vprašanje, česa se še lahko nauči in kaj lahko izboljša. »Drugih ne moremo spreminjati, lahko pa spremenimo sebe. Tudi zato prisegam na nenehno osebno rast, saj grem lahko le tako naprej, se razvijam in postajam najboljša različica sebe. Vse izvira iz ljubezni, in če tako sprejemamo življenje, so vsa naša dejanja narejena iz čiste ljubezni in nas vodi neustavljiva in najmočnejša sila vesolja,« razloži Kersnik-Žvabova, ki se kot edina Slovenka ponaša z udeležbo v finalu svetovnega jogijskega prvenstva.

Vse je mogoče, če se potrudiš in vztrajaš

Pred leti je Ana krasila naslovnico svetovno priznane revije Yoga Magazine, ki izhaja po vsem svetu, na jogijskih olimpijskih igrah pa je ambiciozna Slovenka zasedla drugo mesto in bila leta 2017 evropska prvakinja. Tudi letos se ponaša z vrhunsko formo, svetovno prvenstvo ji pomeni velik osebni izziv in neprecenljivo izkušnjo, s katero bo pridobila nova poznanstva, znanje in zagon za nadaljnje delo. Na tekmovanje se pospešeno pripravlja, pri čemer pravi, da je najtežje ohranjati motivacijo. Skrbi jo, da bodo organizatorji zaradi epidemioloških razmer tekmovanje vnovič preložili.

»Ne gre samo zame, ampak tudi za to, da dobro predstavim svojo državo. Prav tako želim svojim otrokom dokazati, da je v življenju vse mogoče, če se le potrudiš in slediš svojim ciljem,« je odločna Ana.