Kdor bo želel v Slovenijo od ponedeljka brez karantene vstopiti s predložitvijo negativnega izvida testa na novi koronavirus, bo lahko predložil izvid testa PCR, pri katerem od odvzema brisa ni minilo več kot 48 ur. Pri hitrem antigenskem testu pa se bo veljavnost skrajšala na 24 ur od odvzema brisa, so sporočili z vlade.

Pravila bodo torej takšna, kot že veljajo za osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi pri izvajanju dejavnosti v Sloveniji.

Pravila glede cepljenja proti covidu-19 in prebolelosti pri vstopu v državo se medtem ne spreminjajo.

Se bo pa s ponedeljkom z deset na sedem dni skrajšala tudi karantena na domu za tiste, ki so vanjo napoteni ob prihodu v državo. Pri predčasni prekinitvi karantene ni sprememb. Oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, jo lahko predčasno prekine z negativnim testom PCR. Testiranje se sme opraviti najprej peti dan po napotitvi v karanteno.

Obenem je vlada odpravila strožje pogoje vstopa in karantene, ki so veljali za prihode iz nekaterih južnoafriških držav zaradi različice omikron. Prav tako ni več seznama teh tveganih držav.