V primerjavi z oktobrom so se v območju z evrom najbolj zvišale cene v energetskem sektorju, za 3,5 odstotka. Cene dobrin za vmesno porabo so šle navzgor za 1,5 odstotka, netrajnih potrošnih dobrin za 0,6 odstotka, trajnih potrošnih dobrin za 0,5 odstotka in investicijskega blaga za 0,4 odstotka. Cene industrijskih izdelkov brez upoštevanja energije so porasle za 0,9 odstotka.

V EU so medtem cene v energetskem sektorju napredovale za 4,5 odstotka, cene dobrin za vmesno porabo za 1,5 odstotka, trajnih in netrajnih dobrin za 0,6 odstotka ter investicijskega blaga za 0,4 odstotka. Cene industrijskih izdelkov brez upoštevanja energije so se okrepile za en odstotek.

Med državami članicami, za katere je evropski statistični urad imel podatke, so najkrepkejšo rast cen industrijskih proizvodov na mesečni ravni zabeležili na Danskem (+10,3 odstotka), v Bolgariji (+8,5 odstotka) in Romuniji (+7,3 odstotka). V Sloveniji je bila rast cen 0,8-odstotna. Cene so sicer upadle le na Irskem (-2,5 odstotka).

Energija na letni ravni dražja za 66 odstotkov

Tudi na letni ravni se je v območju z evrom najbolj podražila energija, za 66 odstotkov. Dobrine za vmesno porabo so bile 18,3 odstotka dražje kot novembra 2020, cene trajnih potrošnih dobrin so se zvišale za 4,7 odstotka, investicijskih dobrin za 4,4 odstotka in netrajnih potrošnih dobrin za 3,8 odstotka. Cene industrijskih izdelkov brez upoštevanja energije so se okrepile za 9,8 odstotka.

Na ravni celotne EU je bila energija za 64,9 odstotka dražja kot predlanskega novembra. Dobrine za vmesno porabo so bile za 18,6 odstotka dražje, trajne potrošne dobrine za 5,2 odstotka, cene investicijskih dobrin za 4,6 odstotka in netrajnih potrošnih dobrin zabeležile po 4,2-odstotno rast. Cene brez upoštevanja energije so se medtem okrepile za 10,1 odstotka.

Na letni ravni so se industrijski proizvodi podražili v vseh članicah, najvišje rasti cen pa so zabeležile Irska (+87,9 odstotka), Danska (+51,7 odstotka) in Romunija (+40,4 odstotka). V Sloveniji so se cene industrijskih proizvodov v primerjavi z novembrom 2020 zvišale za 10,1 odstotka.