Dogajanje okoli prvega teniškega igralca sveta Novaka Đokovića v Avstraliji dobiva nove razsežnosti. Štiriintridesetletni Srb se je pritožil na odločitev avstralskih mejnih organov, da mu prekličejo vizum zaradi neveljavne zdravstvene izjeme pri izpolnjevanju pogoja obveznega cepljenja proti covidu-19, ki je zahtevan za vstop v državo, kjer bi moral nastopiti na bližajočem se grand slamu. Izgon mu je grozil še danes, a bo lahko v državi ostal vsaj do zaslišanja na sodišču v ponedeljek.

V sredinih večernih urah po slovenskem času je Novak Đoković na letališču v Melbournu doživljal pravo dramo. Tamkajšnji organi so mu vzeli mobilni telefon, ga zaprli v sobo in ga zasliševali več ur, na koncu pa mu zavrnili vstop v državo, na kar se je njegova skupina odvetnikov pritožila. Do ponedeljkovega zaslišanja na sodišču bo nastanjen v posebnem hotelu skupaj s 46 migranti.

Zgodba je razdelila svetovno javnost. Nekateri se strinjajo s potezami avstralskih oblasti, drugi jih obsojajo. Nekdanji direktor OP Avstralije Paul McNamee je med drugim dejal, da sta Đokoviću zdravniško izjemo potrdila dva pooblaščena neodvisna in usposobljena odbora, brez nje pa da se ne bi mogel niti vkrcati na letalo za Avstralijo. Vse skupaj, pravi, smrdi po političnih igricah in meče slabo luč na vso državo.

V zadevo se je vpletla tudi politika. »Naredili smo, kar smo lahko. Z Novakom se redno pogovarjam. Tudi s tamkajšnjimi oblastmi, ki sem jih pozval, naj mu do ponedeljka omogočijo bivanje v primernem objektu, kjer se bo lahko pripravljal na turnir. Vse skupaj spominja na lov na čarovnice avstralskih oblasti. Lažejo, da ista pravila veljajo za vse, saj bodo nekateri igrali z enakimi zdravniškimi izjemami, ki jih je pridobil tudi Đoković,« je bil oster predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Menda so vsaj trije nastopajoči na prihajajočem OP Avstralije v državo vstopili z identično zdravniško izjemo, kot jo je imel Đoković, tamkajšnji mediji pa zdaj poskušajo odkriti, za koga gre.

Svoje videnje je podal tudi Španec Rafael Nadal, ki si skupaj z Đokovićem in Rogerjem Federerjem deli prvo mesto po osvojenih grand slam naslovih (20). »Kar se dogaja, ni dobro za nikogar. Nimam izdelanega mnenja, saj ne poznam podrobnosti. Rečem lahko le, da smo vsi skupaj preživel mnogo težkih trenutkov zaradi pandemije v zadnjih dveh letih. Še posebno ljudje v Avstraliji, ki so imeli kar nekaj dolgih zaprtij. Verjamem strokovnjakom. Če pravijo, da se je treba cepiti, potem ne dvomim o tem. Če si cepljen, lahko brez težav nastopiš na OP Avstralije.«

Đoković v očetovih očeh velika žrtev, v Beogradu množična podpora zvezdniku

Dogajanje v Avstraliji je poskrbelo za izjemen odziv v njegovi domovini. V Beogradu ga je pred skupščino podprlo več tisoč navijačev, njegov oče Srđjan pa je sina označil za veliko žrtev in zapornika Avstralije.

Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, se je pred stavbo srbske skupščine popoldne zbralo več tisoč ljudi, ki so izrazili podporo Đokoviću v njegovem boju, da bi lahko vstopil v Avstralijo. Zborovanje je potekalo na pobudo njegove družine, zbrane je nagovoril tudi njegov oče Srđan Đoković.

»Novak je Srbija, on predstavlja svoboden svet. Hvala, ker ste prišli, da se bomo zanj skupaj borili,« je ob tem dejal njegov oče in napovedal, da se bodo protesti nadaljevali vsaj še v petek oziroma vse dotlej, dokler ne bo Novak Đoković dočakal rešitve.

Nemška tiskovna agencija dpa pa je povzela dogajanje na novinarski konferenci očeta Srđana, ki je potekala v njihovi beograjski restavraciji. Med drugim je avstralsko dogajanje z njegovim sinom primerjal s križanjem Jezusa in dodal, da je »Novak luč na koncu predora in da se bo z njim in Srbijo boril celoten Balkan.«

Poudaril je tudi, da je njegov sin simbol svobodnega sveta, ki pa ga ne vidi na zahodu, ampak v milijardah ljudi v vzhodni Evropi, Rusiji, Kitajski, Latinski Ameriki in Afriki. Srđjan Đoković je še dodal, da je Novak v Avstraliji pravzaprav zapornik, da so mu vzeli vse razen mobilnega telefona in da se ne more niti preobleči.

Svojega slavnega sodržavljana je podprla tudi srbska predsednica vlade Ana Brnabić. V pogovoru za Sky News je dejala, da sama in vsa Srbija stoji za Novakom, ter da se bo Srbija borila za to, da bi imel Đoković pri obravnavi primera enake pravice in obravnavo kot drugi športniki.

Agencija Tanjug je omenila tudi njeno zahtevo, da bi športnika iz hotela, ki naj ne bi bil najbolj primeren za bivanje, premestili v hišo, ki jo je sicer najel za bivanje med Australian Opnom, pri čemer bi mu država pomagala z ustreznimi garancijami glede njegove lokacije.

Po drugi strani pa je, kot je poročal BBC, podpredsednik avstralske vlade Barnaby Joyce dejal, da bi morali številko ena svetovnega tenisa izgnati iz države, če se bo izkazalo, da njegove navedbe o izjemah pri cepljenju pri vstopu v Avstralijo ne držijo. Dodal je še, da si »bogataši ne bi smeli domišljati, da lahko potujejo po svetu in mislijo, da so nad zakoni drugih držav.«