Avstralske oblasti so v boju s pandemijo novega koronavirusa zelo striktne in pogoji za vstop v državo so jasni. Prav zaradi tega se je dolgo časa ugibalo, ali bo branilec naslova in 20-kratni zmagovalec turnirjev velike četveric Srb Novak Đoković lahko letos nastopil na turnirju »tam spodaj«, v Melbournu. Srb ni cepljen proti novemu koronavirusu in zaradi tega ne more dobiti vize za vstop v državo.

Po dolgem pregovarjanju je včeraj prišlo do spremembe, ko mu je posebno dovoljenje za vstop izdala avstralska zvezna država Victoria in prvi igralec se je nemudoma podal na pot, da bi se čim bolje klimatiziral na avstralsko podnebje. Danes okoli 13:30 ure po slovenskem času je prišel v Avstralijo, kjer pa je zgodba dobila nov obrat.

Đoković je na podlagi posebnega pooblastila prosil za vizo, ki pa mu ne omogoča prestopa državne meje. Izpolnil je namreč obrazec za pridobitev običajne vize in ne tistega za posebno zdravstveno priporočilo. »Ves čas smo bili jasni v dveh točkah. Vize so del državne vlade, zdravstvene izjeme pa stvar zdravnikov,« je odločitev po poročanju Sportkluba komentiral avstralski minister za šport Jaala Pulford.

Moral je domov

Đoković je na letališču v Melbournu bil bitko z državnimi organi, ki so ga zasliševali in od njega zahtevali ustrezno dokazilo, da cepiva ne sme prejeti. Zaprt je bil v posebni sobi, kjer sta ga varovala dva policista. Srb tudi ni imel dostopa do mobilnega telefona, je sporočil njegov oče. Kako se bo zgodba zaključila dolgo ni bilo jasno, nato pa so avstralske oblasti dokončno sklenile, da Srbu vstop v državo odrečejo.

Prvi igralec sveta je bil na morebitne nevšečnosti ob prihodu na letališče opozorjen. »Zvezna država Victoria in organizatorji odprtega prvenstva Avstralije teniškemu igralcu lahko omogočijo nastop brez ustreznega cepljenja, a vlada je tista, ki odloča o prestopu državne meje,« je situacijo komentirala notranja ministrica Karen Andrews.

Že pred tem ga je opozoril tudi avstralski premier Scott Morrison: »Če dokazi ne bodo zadostni, ga bomo s prvim letalom poslali nazaj proti Evropi.«