Astrologija je bila že od nekdaj privlačna, sploh v nepredvidljivih časih se ljudje še toliko raje ozirajo v planete. Ob začetku leta smo k besedi povabili Staneta Padežnika, znanega slovenskega astrologa, in ga seveda za začetek vprašali, kaj nam bo prineslo leto 2022. Bo bolje ali morda še slabše od lanskega?

Medtem ko je bilo lani Saturnovo leto in je napovedal Saturnov bič usode, zdaj napoveduje, da nam Jupiter ponuja izjemne priložnosti. Za razvoj kariere, osebnosti, znanosti, zaščite pred propadom, skrb za ranljive skupine… »Jupitrovo leto bo lažje kot lansko Saturnovo. To ne pomeni, da ne bo razburljivo, polno 'vrtincev', boja za oblast in ohranitev privilegijev, udobnih con, saj bo vendar tudi hkrati kitajsko leto tigra!« odgovarja.

S finančno krizo se bomo še spopadali

Padežnik je pri napovedovanju v zvezi z epidemijo previden, je pa v svojih prejšnjih napovedih na začetku lanskega leta povedal, da bo novembra kriza še poglobljena. »Ne samo zdravstvena, ampak tudi finančna. Ta se je izkazala s podražitvijo energentov in velikanskimi stroški, ki jih epidemija ustvarja. Z njo se bomo seveda še spopadali v Jupitrovem letu 2022, delno pa vsaj še do leta 2025, saj bo do takrat žarčenje Urana v biku aktiviralo še kakšno mutacijo in bolezen, ker bo sprožalo žarčenje zelo neugodne zvezde stalnice, imenovane Algol, ki povzroča raznovrstne katastrofe!«

Da nam ob koncu leta 2019, natančneje po vstopu Marsa v škorpijona 19. novembra, sledi nevarna bolezen, ki se pojavi v sumljivih okoliščinah, je bilo jasno že tedaj, saj se je nato vzpostavljal izjemno nevaren aspekt z Uranom v biku. Da se ta lahko razširi po vsem svetu, je bilo pričakovati posebno po dodatnem ustvarjanju nekakšnih »kozmičnih škarij«, ki sta jih začela odpirati Saturn po vstopu v vodnarja 22. marca 2020 ter kmalu za tem še Mars v vodnarju, v »krutem« aspektu z Uranom, pojasni stanje planetov v času, preden smo zapadli v epidemijo.

Astrologijo preučuje že več kot dvajset let

Z astrologijo se Stane Padežnik ukvarja že zadnjih triindvajset let. Je sicer profesor zgodovine in sociologije. Že med študijem na pedagoški akademiji, kjer je zaključil študij slovenskega jezika, nato pa nadaljeval na Filozofski fakulteti, se je zanimal za drugačen način spoznavanja življenja, odnosov, energij, ki vplivajo na nas iz kozmosa. »Za analiziranje karakterjev oseb z vidika kitajske astrologije me je navdušil prijatelj med študijem na akademiji, k osnovam zahodne klasične astrologije pa me je v času osamosvojitve Slovenije popeljala moja takratna partnerica, ki se je za to vedo zanimala s stališča proučevanja tipologije astroloških znamenj in medosebnih odnosov,« pripoveduje.

V resnejši študij se je več let zatem podal v okviru individualnih astroloških interpretacij uveljavljene astrologinje ter sistematičnega triletnega študija znane slovenske astrologinje, vse v času zaposlitve v šolstvu in ob vodenju študijskih krožkov v okviru Andragoškega centra Slovenije. Po zaključenem pedagoškem delu v šolstvu se je začel zanimati še za študij in predvidevanje družbenih in tehnoloških sprememb ali pojavov, razumevanje procesov, ki se odvijajo na svetovni ravni.

Čeprav astrologijo številni jemljejo kot razvedrilo ali preganjanje dolgčasa, je ta, kot se izrazi Padežnik, presneto koristna veda, ko se znajdemo v stiski. »Je pripomoček za razumevanje križpotij in slepih ulic, daje nam napotke za pravo smer, v katero naj gremo, da bomo tudi iz krutih situacij izšli čim manj poškodovani in zadovoljni.«

Nekateri uvrščajo tako imenovane horoskope, ki so večinoma zelo nenavadno in splošno napisani, brez strokovnih utemeljitev, med razvedrilno čtivo. »Nič čudnega, če pa neavtorizirane pišejo neastrologi. Takšne tekste imeti za astrologijo je nesmiselno. Kdor pa bere razlage gibanja nebesnih teles ter njihove aspekte in vsakokratno moč žarčenja, podprto tudi z datumi in sploh s časovnico, kot to počnem sam v svojih kolumnah v različnih revijah in v svoji reviji, na youtubu ali v televizijskih oddajah, pa nikakor ne more podvomiti o astrologiji kot stroki ter o precejšnji zanesljivosti in verjetnosti predvidenega.«

Številna vprašanja

Zdravje, denar in ljubezen so seveda osrednje teme astroloških napovedi v horoskopih. Pri osebnih astroloških obravnavah posameznikov pa na plano pridejo še številna druga vprašanja ljudi, ki iščejo izhod iz določenega položaja.

Lahko gre za vprašanje o morebitni razvezi po odkriti nezvestobi, delitev premoženja, izbiro primernega partnerja, ustvarjanje družine, možnost zanositve po naravni poti tudi ob neuspešnem umetnem oplojevanju, možno število otrok in vnukov, izbiranje najugodnejšega časa za zanositev poznejšega nosilca družinskega podjetja ali obrti. Nekatere zanima, kakšni so vzroki za smolo v ljubezni ali dolgotrajno samskost, potem so vprašanja o iskanju sreče s homoseksualnim partnerjem, spopadanje s krizo po smrti partnerja v tretjem življenjskem obdobju, odločanje za preselitev v dom za starejše ali ostati doma in si dobiti ljubečega prijatelja, spopadanje z nasilnimi potomci in vprašanje primernosti preužitka in še in še bi lahko naštevali vprašanj, s katerimi se ljudje obračajo na astrologa.

Novi obrazi na volitvah

Ker je letos tudi leto volitev, smo astrologa vprašali, ali pri njem iščejo nasvete tudi politiki. »Če bi se obračali na izkušene astrologe, in to še pravočasno, da bi se izognili kakšnemu škandalu ali neuspehu, ne bi bilo nič narobe. Posvet z astrologom pa res ni sramoten, saj poznamo primere iz zgodovine, ko so imele velike zgodovinske osebnosti, državniki, celo papež v 15. stoletju in pred njim znani cerkveni sholastik, okrog sebe astrologe, pa tudi sami so se zanimali za astrologijo in kozmične vplive,« odgovarja sogovornik, ki ga po morebitni politični karieri pogosto sprašujejo družbeno in poslovno uspešni posamezniki, ki se z njim posvetujejo o tem, ali jih v določenem obdobju kozmični vplivi podpirajo ali ne.

Ali se morajo kdaj česa bati ter kdaj bi jim lahko šlo slabo, da bi se tistemu izognili?

Se nam na letošnjih volitvah obetajo novi obrazi? »Novi, a nam tudi že znani obrazi bodo vsekakor prišli, toda brez izkušenih politikov in strank, ki imajo zvesto volilno bazo in dobro organizirano mrežo aktivistov na terenu, ne bo šlo. Če bi imeli volitve v začetku junija ali zadnji teden maja, bi si lahko obetali več prepiha na političnem prizorišču – tako kažejo kozmični vplivi za tisti čas. Na volitvah se lahko uveljavi tudi kakšna povezana ali sestavljena politična skupina. Napočil pa bo čas, da sodoben in napreden voditelj, brez obremenitev preteklosti, potegne Slovenijo naprej. A tudi že znana slovenska folklora nasprotovanja vsemu in tistemu, ki je po demokratični poti prišel na oblast in želi vzpostaviti pravičnejšo ureditev v različnih sistemih in podsistemih, ne bo zamrla.«

Sposobnost preživetja v težkih časih

Za konec smo astrologu postavili še vprašanje, kako planeti vplivajo na naš in vaš Nedeljski dnevnik, ki 7. januarja praznuje 60 let. »Ker je Nedeljski dnevnik nastal na 'repu' iztekajočega se kitajskega leta bivola, ima sposobnost preživetja v težjih časih, če le nenehno skrbi za rezerve, svoje sodelavce, prenavlja in obnavlja premoženje, vsebine, programe, tehnološko plat izdajanja časopisov in drugih, tudi sodobnih izdaj.

Ustanovljen je bil ob prazni luni v kozorogu, ko je ta že začela naraščati, tvoriti energije rasti in širjenja posla, ter v času dveh dominantnih planetov, Marsa v kozorogu in Saturna v vodnarju. Prvi z načrtnim, pronicljivim in sistematičnim delom odlično vpliva na Venero, ki prinaša prihodke in s katero je v tesnem aspektu, med njima pa je zvezda stalnica Vega, ki pospešuje medijsko priljubljenost in prinaša srečo! Drugi, ki je planet gospodarjenja, učenja, zrelosti, znanosti, resnosti, staranja in zastojev, pa omogoča prenašanje informacij na sodobne nosilce zapisov, med katerimi so tudi elektronski. Podpira ga tudi planet velike sreče, rasti, razvoja, podjetnosti, digitalizacije, globalizacije in trženja Jupiter, ki je bil leta 1962 prav tako v vodnarju. Verjamem, da se Nedeljski dnevnik v težjih časih ne bo vdal, saj predstavlja enega od stebrov obveščanja, pri čemer pokriva teme, ki že desetletja zanimajo bralce.«