Skozi slikovito dolino reke Kokre nas pot pripelje pod mogočni Grintavec, kjer v vsej zimski lepoti vedno znova preseneti čarobnost gorske doline Jezersko. V mrzlem Planšarskem jezeru, ki ga spomladi napolnita deževnica in taljenje snega, se je poleti mogoče kopati ali voziti s supom. V času hudih zim je primerno tudi za drsanje. Ker inverzija tega letos ne dopušča, so ob parkirišču, tik ob jezeru, tudi letos postavili urejeno, umetno drsališče. Na obsežnih jezerskih travnikih so pozimi urejene tekaške proge, ki na izrazito sončni legi navdušujejo številne tekače, manjše hribčke ob progi navadno zasedejo družine z majhnimi otroki. Tudi adrenalina željni turni smučarji uživajo na belih pobočjih gora, ki obdajajo Jezersko z vseh strani, tudi v kasnejših pomladnih mesecih.

Tudi nočno sankanje

Sankanje je ena najpopularnejših zimskih aktivnosti, ki ima na Jezerskem že 18-letno tradicijo. Tudi v letošnji sezoni so za vas pripravili sankaško progo v bližini Planšarskega jezera v dolžini 740 metrov. Posebnost proge je, da jo lahko zasnežujejo in urejajo s teptalnikom ter s tem zagotavljajo najvišjo kvaliteto in varnost. Proga je nadvse primerna za zaključene družbe, kot motivacijski dogodek za podjetja ter družine. »Sankanje poteka tako, da se zberemo na parkirišču ob Planšarskem jezeru, od koder vas zapeljemo pod vrh sankaške proge. Do vrha proge se povzpnemo peš. Nato razdelimo sani in čelne svetilke v primeru nočnega sankanja,« so povedali v pisarni TIC Jezersko in opomnili, da se je za sankanje predhodno treba tudi prijaviti. Ob torkih vas vabijo na nočno sankanje v Zimski park Jezersko. Med 17.45 in 18. uro se zberete v Zimskem parku, kjer prejmete sani in naglavno lučko. Po nekaj metrih pešpoti sledi sankanje po 750 metrov dolgi progi, ki se ponovi 3-krat.

Voden pohod in tek na smučeh

Vsak ponedeljek ob 10. uri vas lokalni vodnik peš popelje po kraju, predstavi njegove lepote in značilnosti. Ogledali si boste Jenkovo kasarno, Šenkovo domačijo in pokusili jezersko slatino. Dolžina poti je 8 kilometrov. Zbirno mesto je pred TIC Jezersko (Zgornje Jezersko 57). Povratek je predviden ob približno 12.30. Vsak četrtek ob 10. uri se lahko na 6 kilometrov dolgo pot odpravite po gozdu in planinah tudi s krpljami. Zbirno mesto je v Zimskem parku, kjer vas bo pričakal planinski vodnik in vas opremil s krpljami in pohodnimi palicami. Pohod traja 1,5 ure.

V Zimskem parku Jezersko vas bodo vsako sredo in soboto ob 10. uri pričakali učitelji teka na smučeh. Začetniki se boste najprej seznanili s klasično tehniko, tisti, ki osnove že obvladate in bi svoje znanje želeli nadgraditi, pa se boste naučili drsalno tehniko. Prepričani so, da boste usvojeno znanje lahko v najkrajšem času prenesli v prakso in uživali v teku po čudovitih jezerskih tekaških progah. Možna je izposoja opreme. vl