Pred odhodom na smučanje v tujino je treba po novem poskrbeti tudi za pravilno dodatno nezgodno zavarovanje. To velja predvsem za smučišča v Italiji, kjer so s 1. januarjem stopila v veljavo tri nova pravila. Prvo, ki ga gre jemati še kako resno, pravi, da mora imeti vsak, ki se na alpskem smučišču ukvarja s športom, zavarovanje civilne odgovornosti do tretjega, po italijansko Assicurazione RCT (Responsabilità civile verso terzi), sicer sta zagrožena denarna kazen od 100 do 150 evrov in odvzem smučarske vozovnice. Zavarovanje lahko sklenete tudi ob nakupu karte z doplačilom od 2,5 do 3 evre na osebo na dan. Seveda pa je veliko bolj enostavno, da ustrezno turistično zavarovanje sklenete že doma, pred odhodom na smučanje.

Pri Zavarovalnici Triglav so pripravljeni

Poleg zavarovanja Coris Multirisk, ki tako kritje že vključuje, so nanj pripravljeni tudi pri Zavarovalnici Triglav. »Za zavarovanje odgovornosti lahko osebe, ki potujejo v tujino, poskrbijo z zavarovanjem potovanj v tujino, v okviru katerega ponujamo tri pakete (A, B in C) in različne možnosti trajanja zavarovanja od 2 dni do 365 dni,« nam je v imenu zavarovalnice svetoval njihov predstavnik za stike z javnostjo Luka Pušnik in opomnil, da se zavarovanje potovanj v tujino lahko sklene posamično, družinsko ali skupinsko. »Zavarovalna premija je odvisna tudi od števila dni, za katere velja zavarovanje, in od izbranega paketa. Tabelo z navedbo premij za različno trajanje zavarovanja najdete na spletni strani Triglav.si.« Zavarovanje odgovornosti lahko posameznik sklene tudi v okviru zavarovanja osebne zaščite, ki velja tako v tujini kot v Sloveniji. »Omogočamo sklenitev le zavarovanja odgovornosti, lahko pa se doda tudi katero od preostalih šestih kritij, ki jih to zavarovanje ponuja – pravna zaščita, kibernetska zaščita, računalniška asistenca, mikromobilnost (kasko in asistenca) ter nezgodno zavarovanje in asistenca po poškodbi,« je pojasnil Pušnik.

Glede zavarovanja odgovornosti do tretje osebe smo preverili tudi pri Vzajemni, kjer pa imajo v ponudbi zavarovanja, ki so namenjena kritju stroškov zdravstvenih storitev v tujini. Zavarovanje odgovornosti do tretjega na smučiščih spada pod zavarovanja odgovornosti, kar trenutno ni del omenjenih zavarovanj.

S čelado do 18. leta in s trezno glavo

Čeprav že skoraj vsak smučar na smučišču smuča s čelado, je druga novost na italijanskih smučiščih tudi obvezna uporaba smučarske čelade za mlajše od 18 let. Če vas dobi redar brez čelade, vam bo izročil denarno kazen do 150 evrov. In čeprav je bilo že do zdaj prepovedano smučanje pod vplivom alkohola, kar so do zdaj preverjali le v primeru smučarske nesreče, vas od 1. januarja ob sumljivem vijuganju ali nenadzirani hitrosti lahko ustavijo redarji; če vam bodo namerili več kot 0,5 grama alkohola na liter krvi, ne boste več veseli, še slabše pa bo, če vam bo test pokazal več kot 0,8 grama. Zato pamet v roke.

Italija: od 10. januarja smučanje samo še za cepljene ali prebolele​

Italija je konec decembra sprejela odločitev, da bo od 10. januarja za smučanje obvezno treba imeti potrdilo o cepljenju ali prebolelosti ne glede na obarvanost regije. Brez enega od teh dveh potrdil ne bo mogoč nakup smučarske vozovnice oziroma aktivacija prek aplikacije, ki je potrebna vsak dan. Potrdilo o cepljenju je veljavno 14 dni po cepljenju, vendar ne več kot 9 mesecev, to obdobje naj bi se po 1. februarju skrajšalo na 6 mesecev. Izjema glede covidnih potrdil za smučanje ostajajo otroci, mlajši od 12 let.

Do 10. januarja pa še vedno velja, da je za smučanje dovolj tudi hitri test na koronavirus, ki velja 48 ur, ali PCR-test, ki velja 72 ur. Na zaprtih žičnicah v Italiji je po novem treba nositi zaščitno masko FFP2 – izjema so otroci, mlajši od 6 let.

Glede vstopa v državo je Italija že 16. decembra sprejela nova pravila – za cepljene in prebolele osebe je dodatno potreben negativen hitri test (veljavnost samo 24 ur) ali PCR-test (veljavnost 48 ur).

Avstrija: zaostreni pogoji vstopa​, za smučanje pogoj PC ​

Za smučanje v Avstriji je treba izpolnjevati pogoj 2G oziroma PC, kar pomeni, da lahko smučajo samo osebe, ki so polno cepljene ali so prebolele covid. Za polno cepljene osebe se šteje, da so vsaj dvakrat cepljene oziroma v primeru cepiva janssen je od 3. januarja potrebno še dodatno cepivo (za smučanje pa ni več mogoča kombinacija cepljen z janssenom in potrdilo o PCR-testu). Potrdilo o prebolelosti velja 180 dni. Izjema glede covidnih potrdil za smučanje so otroci, mlajši od 12 let, otroci, stari od 12 do 15 let, ko gre za kombinacijo koronatestov, na primer v enem tednu je treba opraviti vsaj tri teste, od tega morata biti vsaj dva PCR-testa. Dodatno je na žičnicah in v zaprtih prostorih, denimo v restavracijah, v Avstriji potrebna zaščitna maska FFP2; izjema so otroci, mlajši od 6 let, otroci, stari 6–14 let, pa lahko nosijo tudi običajno zaščitno masko.