Izjemno zahteven je bil peti ženski slalom sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju na Sljemenu, saj so ga spremljali močni sunki vetra, ki so ruvali in prestavljali ciljno infrastrukturo, tako da je bilo na trenutke celo nevarno spremljanje tekme. Slovakinja Petra Vlhova je bila znova prepričljivo najboljša, četrtič v sezoni, hkrati je tretjič zapored zmagala nad Zagrebom. Slovenski izkupiček je bil z osmim mestom Ane Bucik in 18. Neje Dvornik pred vrhuncem domače sezone, veleslalomom in slalomom na Zlati lisici v Kranjski Gori, spodbuden, lahko pa bi bil še precej boljši. Andreja Slokar je pogumno napadla drugo progo, a bila ena od žrtev velike luknje, zaradi katere je odstopila. Vrhunska uvrstitev je bila Ajdovki danes dosegljiva. Jeza razumljiva.

Občutek je varal

»Kar presenečena sem bila, ko sem dobila dovoljenje za start,« je slikovito opisala razmere na petem slalomu sezone svetovnega pokala Ana Bucik. Sunki vetra nad Zagrebom na Sljemenu so bili zelo močni, po progi je polno listja sneg obarvalo v neatraktivno rjavo barvo. Ko je Novogoričanka s startno številko devet na prvi progi pridrvela v cilj na devetem mestu, nam je v ciljni areni dejala, da je najprej pomislila, da bo spakirala kovčke že po prvem nastopu. A varljivih občutkov, ko so tekmovalke ves čas iskale ritem in imele občutek, da so počasne, ni imela le Bucikova, temveč tudi vse druge alpske smučarke. Po prvi progi sta se med najboljšo deseterico uvrstili obe Primorki v slovenski reprezentanci, Andreja Slokar na sedmo mesto, Ana Bucik pa na deseto.

Na drugi progi so bile razmere še težje, za nameček pa se je na progi naredila ogromna luknja, pri kateri so imele tekmovalke velike težave. Avstrijka Katharina Liensberger se je podobno kot Ana Bucik povsem ustavila, a vseeno zasedla tretje mesto. Kljub vsem težavam si zagrebški organizatorji zaslužijo pohvalo, da so v visokih temperaturah na nizki nadmorski višini izpeljali tekmo ter dokazali, da so eni najboljših na svetu. »Po napaki sem dala vse od sebe in smučala res odlično. Pokazala sem vožnjo, kakršne kažem na treningu. Žal mi je za večjo napako, a moram biti z uvrstitvijo zadovoljna,« je ocenila Bucikova, ki se je na tekmah svetovnega pokala šestič v karieri in drugič v sezoni uvrstila med slalomsko deseterico.

Nejasna covidna merila

Ko smo v Zagrebu dan pred tekmo delali intervju z Boštjanom Božičem, trenerjem Andreje Slokar, nam je dejal, da zagrebški organizatorji trenerju Mikaele Shiffrin Miku Dayu niso izročili akreditacije za tekmovalko, ker v sistemu niso imeli njenega negativnega covidnega testa. Najboljša alpska smučarka je po okužbi v Lienzu danes le tekmovala, zgodb okrog njenega nastopa pa je bilo moč slišati malo morje. V vsakem primeru je morala dokazati, da ni okužena z različico omikron, saj bi v tem primeru še morala ostati v karanteni, verjetno tudi na dan tekme v Zagrebu. Po drugi strani nihče natančno ne ve, kdaj je Shiffrinova dejansko izvedela za okužbo in koliko časa je potrebovala, da je objavila novico na družbenih omrežjih.

Vsi, ki poročamo iz Zagreba, vemo, da je bila Američanka po svojem nastopu povsem izmučena. Takoj po prihodu v cilj se je usedla na stolček ter še dolgo časa ni prišla k sebi, a vseeno navdušila z drugim mestom. Koliko moči ji je vzela zagrebška tekma, bo pokazalo nadaljevanje sezone. Mikaela Shiffrin je z nastopom v Zagrebu potrdila, da jo v tej sezoni poleg olimpijskih odličij v Pekingu zanima tudi skupna zmaga v svetovnem pokalu. Trenutno je edina smučarka, ki lahko v slalomu vsaj ogrozi veliko tekmico Petro Vlhovo, ki vztrajno dosega, da se je njen zbir zmag v svetovnem pokalu ustavil pri številki 72.

Brez točk le Meta Hrovat

Neja Dvornik je po prvem nastopu skupaj s trenerjem Denisom Šteharnikom streljaj od ciljnega izteka nervozno pogledovala na progo in spremljala nastope do zadnje startne številke 60, ki jo je nosila Madžarka Zita Toth. Razlog je bil, da je na 29. mestu negotovo stopicala, ali se bo tretjič v sezoni uvrstila na drugo progo. Izteklo se je srečno, zaostanek več kot štirih sekund je vseeno zadoščal za drugi nastop. Manj zadovoljen je v bližini Šteharnika in Dvornikove postopal Livio Magoni. Dolgo je čakal Meto Hrovat, ki se ji je slalomski nastop ponesrečil, saj je zaostala več kot pet sekund. Neja Dvornik je na drugi progi potrdila, da sodi med najboljše slalomistke, saj je s petim časom napredovala na 18. mesto. »Drugi nastop je bil dober. Res je, da imam v tej sezoni nekaj nihanj, po drugi strani sem vesela, da kažem napredek,« se je veselila Neja Dvornik.