Tri ure čakanja in niti enega skoka. Takšen je bil današnji dan v Innsbrucku, kjer je premočan veter, ki je s svojo silovitostjo krivil vrhove smrek in premetaval vse, kar ni bilo dobro pritrjeno, odpihnil tretjo tekmo novoletne turneje. V središču Tirolske je bilo zelo toplo in sončno vreme s temperaturami okrog deset stopinj Celzija ter spomladansko kuliso brez snega, kar je v kombinaciji z napovedano spremembo vremena prineslo premočan veter za izvedbo tekme na slovitem Bergislu, kjer so imeli za nameček težave še z mehko zaletno smučino.

Ponovilo se je leto 2008, ko je veter v Innsbrucku odpihnil tekmo, ki so jo nato izvedli v Bischofshofnu. Na zadnji postaji turneje bo tako jutri nadomestna tekma za Innsbruck (ob 11.30 serija za trening, ob 13. uri kvalifikacije, 16.30 tekma), pojutrišnjem pa še tradicionalni veliki finale (14.30 kvalifikacije, 17.30 tekma). Obe tekmi bosta v prvi seriji po sistemu dvobojev na izpadanje.

Na Bergislu premalo prostora za igre z žogo

»Želel sem si tekme, a če ne gre, pač ne gre. Bolj stresno je za tekmovalce, sploh tiste, ki nihajo iz skoka v skok. Odločitev o odpovedi je bila pravilna. V vetru nikoli ni prijetno zamahniti tekmovalcu, a verjameš, da so ob prižgani zeleni luči pogoji varni in stabilni. Če bi ocenil, da je prenevarno, skakalcu ne bi dal znaka za nastop,« je odločitev vodstva tekmovanja komentiral slovenski selektor Robert Hrgota. Tekmovalci so danes na skakalnici preživeli štiri ure in vseskozi prejemali obvestila o prestavitvi tekmovanja, ki so ga dokončno odpovedali ob 15. uri.

»Na srečo so imeli fantje startne številke v drugem delu, da so lahko prelagali ogrevanje. Nekateri so se le začeli ogrevati, da so malo pognali motorje, a nihče toliko, da bi bil pripravljen za skok. Ogrevanje običajno traja dobre pol ure. Dokler tekma ni bila odpovedana, smo ostali zbrani,« je dogajanje opisoval 33-letni Hrgota. Skakalci so si na različne načine krajšali čas v zabojnikih za preoblačenje in na klopcah v športni vasi na hribu ob skakalnici, kjer pa ni dovolj prostora in ravnine, da bi se lahko sproščali v igrah z žogo, kot sta nogomet in odbojka, zato so žoge ostale v kombiju.

Večina si je čas krajšala s pomočjo telefona, s poslušanjem glasbe, strokovni štab tudi z igranjem taroka. Hrgota je tekmovalce o odločitvah žirije obveščal s sporočili prek skupine, ki jo imajo odprto na whatsappu. »Trenerji smo tudi kaj pojedli, medtem ko je pri tekmovalcih to odvisno od vsakega posameznika. Potem ko je imelo tekmovanje vrsto let sloves turneje hrenovk, golaža in žemljic, se je kakovost prehrane izredno izboljšala,« je v klepetu, potem ko se je spustil v dno skakalnice, pojasnjeval Hrgota.

Hrgota vztraja pri novih vezeh tudi po 9. januarju

Slovenci se veselijo, da bosta dve tekmi v Bischofshofnu, kjer je Peter Prevc pred šestimi leti z zmago potrdil zlatega orla, lani pa so izgubili Anžeta Laniška, ki je izpadel že v kvalifikacijah. »Ustreza nam skakalnica, ki je velika, a tudi specifična s položnim zaletiščem in dolgim prehodom na odskočno mizo. Ko smo na njej poleti trenirali, so fantje delovali zelo dobro. Lanišek je zaradi lanske slabe izkušnje dodatno tekmoval še na celinskem pokalu (drugo in četrto mesto, op. p.). Tudi Kos je bil večkrat v Bischofshofnu,« je med tem, ko je veter pihal tako močno, da je moral dvigniti glas, da smo se slišali, pogled proti novim izzivom usmeril Hrgota.

Tik preden se je usedel v avto za selitev v Bischofshofen, kjer je ekipa večer preživela v tradicionalnem ritmu v savni in na mizah za masažo, je Hrgota poskrbel za zanimivo razmišljanje o novih vezeh (Lanišek se je že vrnil na stare, Kos še tekmuje z novim modelom), ki so jih Slovencem prepovedali po 9. januarju. »S temi vezmi ne kršimo nobenega pravila. Vztrajal bom, da jih lahko uporabljamo tudi po 9. januarju. Če bo prišlo do diskvalifikacije, bom zahteval, da mi pojasnijo, katero pravilo smo kršili. Trditev, da je vez nenavadna, ni sprejemljiva. V tem primeru bi moralo biti prepovedano veliko kosov opreme v svetovnem pokalu. Nekatere stvari so ušle izpod nadzora.«