Virusno bolezen covid-19, zaradi katere je umrlo več kot 5,4 milijona ljudi, so doslej potrdili tudi pri opicah v številnih živalskih vrtovih, pa tudi pri jelenih v naravi in pri raznih hišnih ljubljenčkih.

Tako so okužbo zaznali pri levih v Singapurju, Zagrebu in Washingtonu, pri povodnih konjih v Belgiji, pri sumatrskih tigrih v Indoneziji in pri gorilah v Atlanti, navaja AFP.

Po besedah Sebastiana Celisa, vodje veterinarskega oddelka v živalskem vrtu Buin, želijo s cepljenjem zaščititi živali, ki so najbolj dovzetne za okužbo. Obenem želijo preučiti, ali cepiva ustvarjajo imunost in za koliko časa, poroča AFP.

Charly, Sandai in še trije levi, dva tigra ter tri pume, ki so jih izbrali za poskusno cepljenje, spadajo med ogrožene živalske vrste in obenem sodijo med skupine živali z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom. V ponedeljek so prejeli drugi odmerek eksperimentalnega cepiva. Gre za cepivo, ki je bilo razvito posebej za živali, vendar še ni na voljo za prodajo, poroča AFP.