Na novoletni turneji nič novega. Japonec Rjoju Kobajaši, zmagovalec prvih dveh tekem v Nemčiji, je tudi danes v sončnem in spomladansko toplem Innsbrucku letel v svojem razredu in zmagal v kvalifikacijah. Znova je demonstriral, da je trenutno najbolj popoln skakalec na svetu. Njegov odriv je silovit, smuči postavi najbolj naravnost na zračno blazino, telemark naredi tudi pri največjih daljavah. »V skupnem seštevku turneje smo tako skupaj, da imamo vsi še možnosti za skupno zmago,« diplomatsko odgovarja prvi favorit Rjoju Kobajaši, ki se zaveda, da je Innsbruck običajno prelomna tekma v ostri zračni bitki za zlatega orla.

Timi Zajc pokvaril vtis s kriljenjem

Tudi v slovenski reprezentanci je bila znova le polovica povsem zadovoljnih. Najbolj Lovro Kos. Imel je dan z veliko nihanji, saj je bil prvi skok za trening odličen (128 m – 2. izid), drugi skromen (110 m – 39. izid), v kvalifikacijah pa je imel s 130 metri največjo daljavo. Končal je na petem mestu, ker je imel velik dodatek za vzgonski veter (7,3 točke) in ni naredil doskoka v telemark, po katerem je le nemočno pogledal v nebo. »Prvi skok je bil vrhunski, nato sem pregorel v preveliki želji po ponovitvi. V kvalifikacijah sem pozabil na telemark, ker je bila zelo velika želja, da preskočim zeleno črto. Ko sem priletel z odskočne mize, sploh nisem imel občutka, da bo skok vrhunski, to sem začutil šele pri 60, 70 metrih. Ne glede na trenutno uvrstitev cilj ostaja nespremenjen – da osvojim točke na vsaki tekmi,« je pripovedoval Lovro Kos, ki je vse bolj vešč komunikacije z mediji. »Se še privajam, a je lažje, ker so fantje v reprezentanci z dolgo kilometrino v svetovnem pokalu dobri mentorji. Svetujejo mi, kdaj in koliko povedati,« je pripomnil Kos, ki bo z novimi vezmi skakal do zadnje tekme v Bischofshofnu, nato pa se bo ob treningu vrnil na stare.

Če je Anže Lanišek (deveto mesto) rutinirano opravil nalogo, je bil Timi Zajc kljub 14. mestu nasmejan, saj je blestel na treningu s tretjim (120 m) in prvim mestom (121,5 m), v kvalifikacijah pa je pred pristankom zakrilil z rokami in pokvaril vtis. »Zadovoljstvo je delno. Po eni strani skačem vrhunsko, saj sem za trening naredil dva super skoka, po drugi pa škoda kvalifikacij, ko nisem izkoristil dobre višine. Potem ko so bili na treningu skoki krajši, sem bil v kvalifikacijah presenečen, kako visoko sem letel, imel sem občutek, da je skakalnica povsem drugačna,« je opisoval Timi Zajc.

Žiga Jelar verjame v polarni sij

Zadovoljen je bil tudi njegov klubski soborec iz Ljubno BTC Žak Mogel (41. mesto), ki je kot debitant na turnejo prišel na polovici (zamenjal Ceneta Prevca), potem ko je na silvestrski večer prejel klic, naj pripravi prtljago. »Iz skoka v skok je bilo slabše. Želim si točk, a bom moral pokazati zelo veliko,« je pojasnil 20-letni Žak Mogel, ki ga kot debitanta čaka še krst v reprezentanci. Peter Prevc (47. mesto) je komaj ujel nastop na tekmi, a se ni oddahnil: »Nikakor mi ne uspe tisto, kar si želim. Vztrajam, ker verjamem, da v skokih lahko hitro pride do spremembe na boljše.« »Iskreno ne vem, kaj se dogaja. Na suhem funkcioniram super, na skakalnici pa od prizorišča do prizorišča slabše. Verjamem, da bo polarni sij kmalu prekril temne trenutke,« je bil po izpadu v kvalifikacijah razočaran Žiga Jelar (52. mesto).