Novoletna tekma v Garmisch-Partenkirchnu, na jubilejni 70. novoletni skakalni turneji, je bila pravi spektakel. Izjemni pogoji in številni dolgi skoki, na tekmi pa so blesteli tudi Slovenci. Kar štirje orli so zaključili med najboljšimi petnajstimi, Lovro Kos pa je prišel do nove uvrstitve kariere s tretjim mestom. Tudi na drugi tekmi turneje je slavil Rjoju Kobajaši, ki je do zmage prišel z zgolj 0,2 točke prednosti pred Nemcem Markusom Eisenbichlerjem.

Izjemna prva serija Slovencev

Prvi dan novega leta se je v Garmisch-Partenkirchnu za slovensko reprezentanco začel izjemno. Takoj na začetku startne liste sta bila Anže Lanišek in Lovro Kos, ki sta oba prepričljivo dobila svoj dvoboj v paru. Še posebno se je znova izkazal Kos, ki je s 135,5m prvič v karieri na olimpijski skakalnici preskočil 130m. Znova se je spogledoval s svojo najboljšo uvrstitev kariere, saj je držal visoko peto mesto. Lanišek je bil s 130m na 15. mestu.

Uspešen slovenski dan v prvi seriji sta nadaljevala Cene Prevc in Timi Zajc. Zajc je bil s 137m celo najboljši Slovenec, saj je bil še mesto boljši od Kosa. Cene Prevc je tudi skočil preko 130m (131) in je bil 18. V finale se ni uspelo prebiti zgolj Petru Prevcu, ki je v paru zgubil proti Nemcu Stephanu Layheju. Tokrat je že v prvi seriji izjemen skok pokazal zmagovalec Oberstdorfa Rjoju Kobajaši, ki je skočil le meter manj od rekorda skakalnice (143m). Priboril si je tri točke prednosti pred Markusom Eisenbichlerjem, ki je prav tako preskočil 140m, za svoj doskok pa je dobil predobre ocene, nad katerimi je bil začuden tudi sam. Zato je bila razlika tako majhna, tretji Lindvik je za Japoncem zaostajal že 6,9 točke.

Slovenci potrdili odlično dnevno formo in prve stopničke za Kosa

Izjemen slovenski dan se je nadaljeval tudi v drugi seriji. Lanišek in C. Prevc sta oba skočila 135m in napredovala po lestvici. Tekmo sta zaključila na 14. in 15. mestu. Nov izvrsten skok pa je znova pokazal izjemni mladenič Lovro Kos. Uprizoril je nov svoj najboljši skok na skakalnici v Garmisch-Partenkirchnu. 138m je pomenilo, da se je povzpel na tretje mesto in prišel do svojih prvih stopničk v karieri. Malce je uvrstitev pokvaril Zajc, ki pa je vseeno zaključil med najboljšimi na 9. mestu.

Izjemen boj za zmago sta uprizorila Eisenbichler in Kobajaši. Eisenbichler je napadel s 143,5m, a mu pri izjemni daljavi ni uspelo narediti doskoka v telemark. Japonec je skočil z zaletnega mesta nižje in pristal pri 135,5m. Dolgo se je čakalo na izračun rezultatov, sreča pa je bila tokrat na strani Japonca, ki je Nemca prehitel za zgolj dve desetinki točke.

Kobajaši je z zmago še povečal prednost v skupnem seštevku novoletne turneje., Lovro Kos pa se je z novim izjemnim rezultatom prebil celo na tretje mesto v skupnem seštevku turneje.