Sonce ter okoli pet stopinj Celzija nad lediščem je včeraj, na dan snežne kontrole na mariborski progi za Zlato lisico, v iztek smučišča privabilo lepo število sankačev. Prijetne in ne preveč zimske razmere so razveselile obiskovalce Pohorja, ne pa tudi organizatorjev Zlate lisice. Okoli 11. ure so nekateri zbrani ob terasi hotela Arena še optimistično pogledovali proti ciljni strmini. »Mogoče pa le bodo potrdili tekmi. Napoved za naslednji teden ni slaba,« je bilo slišati. Toda na »belem jeziku« nad Mariborom ni bilo dovolj snega za izvedbo tekem svetovnega pokala 8. in 9. januarja prihodnje leto. Pred novinarje so poklapani stopili snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze (Fis) in direktor tehničnih disciplin svetovnega pokala za ženske Markus Mayr, generalni sekretar Zlate lisice Srečko Vilar ter vodja tekmovanja Mitja Dragšič.

Snega ni dovolj

Snežne razmere v spodnjem delu proge niso dopuščale, da bi Maribor gostil najboljše smučarke sveta. »Celotna situacija je takšna, da 8. in 9. januarja tukaj ni mogoče izvesti tekmovanja za svetovni pokal. Snega na progi ni dovolj, ponekod ga je le nekaj centimetrov, hkrati pa je vremenska napoved še zelo slaba. Žal mi je, saj sem tukaj, da pomagam, a tokrat ne morem. Zaradi celotnega paketa, snežnih razmer, temperatur, vremena, napovedi…« je dejal Markus Mayr in uradno odpovedal tekmovanje v Mariboru.

Progo si je Avstrijec ogledal z generalnim sekretarjem in vodjo tekmovanja, skupaj so ugotovili, da tekem ne bi bilo mogoče izvesti. »Čeprav sem dobil potrditev, da so se organizatorji res trudili in v dani vremenski situaciji naredili maksimum, se tokrat ni izšlo, žal že tretjič zapored. A to ne pomeni, da smo izgubili zaupanje v Maribor,« je poudaril Mayr.

Ob spoznanju, da v spodnjem delu proge ni dovolj snega, so organizatorji s pomočjo Fisa začeli iskati rešitve za 58. Zlato lisico. »Zdaj moramo preveriti vse druge možnosti, saj se ne sme zgoditi, da 8. in 9. januarja slaloma in veleslaloma ne bi nekje organizirali. Ena od možnosti je, da tekmovanje izvedemo v mariborski organizaciji v Kranjski Gori, tako kot lani in predlani. O tem se bom pogovoril z direktorjem Petrom Gerdolom, organizatorji pa bodo prav tako preverili, ali lahko izvedejo Zlato lisico v Kranjski Gori. O tem bomo najbrž odločili danes. Res mi je hudo zaradi te odločitve. Sem si pa ogledal tudi novo poseko na zgornjem delu. Čeprav dela niso končana, je to prava smer za prihodnost. To bo odlična nova proga, ki bo dala novo kakovost tako rekreativnemu kot tudi tekmovalnemu smučanju,« je včeraj še povedal Mayr.

Srečko Vilar ni skrival razočaranja, da je bila tekma v Mariboru znova odpovedana. »Ni nam lahko, smo kar prizadeti zaradi tega, kar se dogaja. Vreme nam ne pomaga. Potrebovali bi še nekaj mrzlih noči, a jih nismo dobili. S topovi nam ni uspelo dodatno zasnežiti proge. Upanje umre zadnje, pričakovali smo spremembe. Z žalostjo sprejemamo to odločitev, ki pa je legitimna.« Organizatorji mariborskih tekem so takoj začeli priprave na selitev tekmovanja. »Govorili smo že z direktorjem svetovnega pokala Petrom Gerdolom, prav tako sem v stiku z našo smučarsko zvezo. Vsi se zavedamo, da moramo narediti vse, da tekmi 8. in 9. januarja izvedemo. Zdaj bomo naredili vse, da se tradicija ne prekine ter da se tekmi izvedeta v Sloveniji,« je odločen Vilar.

Kranjska Gora je polna

Ponovna selitev v Kranjsko Goro se znova zdi najboljša rešitev, a Vilar opozarja, da bo zaradi trenutnih zdravstvenih razmer, ki zahtevajo organiziranje mehurčkov za sodelujoče na tekmah, ter zaradi zasedenosti hotelov na Gorenjskem težko izvesti tekmo v Sloveniji. »Ne gre le za progo, temveč tudi za nastanitve. Kranjska Gora je polna, zato moramo preveriti možnosti na Bledu, tudi z vidika covidnih ukrepov in zagotovitve varnega mehurčka za tekmovalke,« je pojasnil generalni sekretar.

Ob morebitni selitvi v Kranjsko Goro težav s snežnimi razmerami tam ne bo, meni Mitja Dragšič. »Pred dnevi sem bil na otroških tekmah v Kranjski Gori, zato vem, da je tam prava zima in da je na progi dovolj snega. Seveda pa bomo vse dobro preverili, tudi tam bo treba narediti snežno kontrolo, saj ni vse odvisno le od količine snega.« Od leta 2012 je bila Zlata lisica v Mariboru le petkrat. Odločitev, kje bosta tekmi za leto 2022, bo sprejel Fis, prizorišče naj bi bilo znano že danes. .