Jubilejna 70. novoletna turneja v smučarskih skokih v Oberstdorfu se je začela v dežju in s spremenljivim vetrom v hrbet, a trenutno najboljši skakalci so tudi v zahtevnih razmerah pokazali mojstrstvo in upravičili vlogo favoritov. Japonec Rjoju Kobajaši je z zmago potrdil vlogo favorita številka ena. V prvi seriji je bil še malce zadržan, saj je osvojil peto mesto (pol točke pred Kosom), v finalu pa je z najdaljšim skokom dneva 141 metrov pokazal vse svoje odlike, s katerimi je odbil silovit napad Norvežanov in jim preprečil trojno zmago. 25-letni Kobajaši je šele peti tekmovalec, ki je, odkar so leta 1996 na turneji uvedli sistem na izpadanje, zmagal na tekmi v Oberstdorfu, potem je bil najboljši že v kvalifikacijah.

Norvežani so se podobno kot v Klingenthalu znova odlično znašli v dežju. Očitno so spet našli zmagovito kombinacijo maž za smuči in tekmovalnih dresov. Leteli so kot v transu, saj so se za Kobajašijem zvrstili osmoljenec lanske turneje Halvor Egnar Granerud, Robert Johannsson (po več kot petih letih si je obril znamenite brke) in Marius Lindvik, ki je del lanske turneje namesto na skakalnici zaradi težav z zobmi preživel v bolnišnici v Innsbrucku. Skupino asov na vrhu je s petim mestom zaokrožil domači adut za zlatega orla in vodilni v svetovnem pokalu Karl Geiger, ki je iztržil manj, kot so pričakovali nemški navijači pred televizijskimi ekrani.

Lanišku zmanjkalo potrpežljivosti

Peterici velemojstrov je za vrat dihal slovenski junak dneva Lovro Kos, ki je obakrat skočil samozavestno in daleč, čeprav je debitant na turneji. Prav Kos je v finalu s skokom 139,5 metra, ki je bil drugi najdaljši danes, izzval še pet tekmecev na zaletišču, da so tvegali do skrajnosti in ubranili svoje položaje v razvrstitvi pred 22-letnim članom ljubljanske Ilirije. Dolgi skoki Kosa niso presenečenje, saj je bil med najboljšimi že v ponedeljek v obeh serijah za trening v Oberstdorfu, pa tudi minuli teden na državnem prvenstvu je obakrat preskočil prvaka Timija Zajca, a je nastopil z višjega zaletišča.

»Škoda, da v finalu, ko sem naredi fenomenalen skok, ni bilo telemarka. Treme je bilo veliko manj kot v kvalifikacijah, zato je bilo veliko lažje tekmovati. Upam, da bom takšne skoke na turneji ponavljal in se boril za visoka mesta,« je po uspehu kariere vtise strnil Lovro Kos, ki je v prvi seriji v dvoboju premagal štirikratnega olimpijskega prvaka, 40-letnega Švicarja Simona Ammanna.

Preostali trije Slovenci med dobitniki točk – 19. Peter Prevc (v finalu izgubil osem mest), 23. Anže Lanišek (pridobil pet mest) in 27. Cene Prevc (izgubil sedem mest) – so iztržili manj, kot so pričakovali, medtem ko je bil Žiga Jelar 36. Peter Prevcu je v prvi seriji uspel dober skok glede na trenutno formo, v finalu pa je po napaki v drugem delu skoka izgubljal metre, namesto da bi jih pridobival. Anže Lanišek se je ujel v past, saj je bil v izsiljevanju rezultata nepotrpežljiv. Cene Prevc je v pogovoru za TV Slovenija zelo slikovito opisal zamejen odskok na mizi: »Če bi tako zamujal na zborno mesto v Kranju, od koder gremo na trening, bi ostali medtem v Planici naredili že dva skoka.« »Odličen rezultat Kosa z dvema lepima skokoma, tako da lahko samozavestno nadaljuje turnejo. Ostali so bili malo pod pričakovanji. V Garmischu pričakujem boljše rezultate,« je menil glavni trener Robert Hrgota.

Zgodovinski trenutek za Turčijo

Tekma je bila zgodovinski trenutek za Turčijo, saj je 24-letni Fatih Arda Ipcioglu osvojil prve točke v svetovnem pokalu za to državo na meji med Evropo in Azijo. Varovanec slovenskega trenerja Nejca Franka, ki je bil pomočnik v slovenski vrsti v času najuspešnejšega selektorja Gorana Janusa, je osvojil 29. mesto. Če so se Turki veselili, so novo veliko razočaranje doživeli Poljaki, saj se je v finale uvrstil le Dawid Kubacki (28. mesto), izpadla pa sta trikratni skupni zmagovalec turneje Kamil Stoch (41. mesto), ki ima težave s čevlji, in Piotr Žyla (38.), potem ko je imel v poskusni seriji najdaljši skok 137 metrov.

Jutrišnji prost dan na turneji bodo reprezentance izkoristile za selitev v Garmisch-Partenkirchen, kjer bodo jutri kvalifikacije za drugo tekmo turneje na novoletni dan.