Lanska skupna zmagovalka svetovnega pokala Petra Vlhova je zmagovito zaključila tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju v tem koledarskem letu. Slovakinja ob odsotnosti s covidom-19 okužene Mikaele Shiffrin v Lienzu ni imela prave konkurence ter dosegla 22. zmago svetovnega pokala. Z njo je povečala vodstvo v skupnem slalomskem seštevku ter se kljub temu, da se v tej sezoni ne posveča hitrim disciplinam, približala vrhu v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer zaostaja le za Mikaelo Shiffrin ter Italijanko Sofio Goggia.

»Leto se je v tekmovalnem pomenu zame zaključilo sanjsko. Za zmago sem morala dati vse od sebe, saj nisem smučala tako, kot sem si želela. Moj cilj sezone ostajajo olimpijske igre in prav vse misli so usmerjene v uspešne nastope v Pekingu,« je povedala Petra Vlhova. Avstrijske organizatorje je z drugim mestom potolažila svetovna slalomska prvakinja Katharina Liensberger, ki se je v svetovni pokal vrnila po koronski karanteni, tretja pa je bila Švicarka Michelle Gisin.

Slovenki pri repu dobitnic točk

Slovenske alpske smučarke so Lienz zapustile slabe volje. Ob koncu koledarskega leta se namreč kažejo v slabi podobi, potem ko je bil start v sezono spodbuden. Med finalistke sta se uvrstili le Ana Bucik in Andreja Slokar, ki sta svoji uvrstitvi s prve proge poslabšali ter zasedli 21. in 24. mesto, kar sta bili najboljši slovenski uvrstitvi današnjega dne. Meta Hrovat in Neja Dvornik sta odstopili že na prvi progi. Slovenske alpske smučarke bodo imele popravni izpit takoj po novem letu, ko bo 4. januarja na Sljemenu nad Zagrebom nova slalomska preizkušnja.

»Rezultatsko nisem zadovoljna. Pozitivno pa je, da sem v tej sezoni prvič začela tako, kot sem si želela. Pristop je bil veliko bolj podoben lanskemu. Naredila sem eno napako, ta je bila velika. Danes bom opravila še en trening, nato pa bom skušala dva dneva počiti, da malce odklopim smučanje. Zdi se mi, da sem letos v sezono vstopila s težkim bremenom, in nikakor mi ne uspe zadihati,« je strnila občutke najboljša Slovenka prvega dela sezone Andreja Slokar.

Nova slovenska moška superveleslalomska blamaža

Gladko in prepričljivo zmago je na predzadnji letošnji tekmi dosegel Aleksander Aamodt Kilde. Norvežan je s progo Stelvio opravil, kot bi tekmoval na kakšnem cicibanskem poligonu, ne pa kot bi smučal na enem najzahtevnejših terenov na svetu. Kilde je dosegel tretjo superveleslalomsko zmago svetovnega pokala zapored, medtem ko je na prvi preizkušnji odstopil. Drugo mesto je presenetljivo osvojil Avstrijec Raphael Haaser, tretji pa je bil letošnji svetovni prvak v tej disciplini Vincent Kriechmayr. Z višjima startnima številkama sta v Bormiu navdušila Švicar Stefan Rogentin (sedmi) in Francoz Blaise Giezendanner (deveti). Z osmim mestom pa je zaostal za pričakovanji Švicar Marco Odermatt, ki je sicer v spodnjem delu storil večjo napako, a tudi pred njo ni smučal na ravni, s katero navdušuje v tej sezoni.

Slovenska reprezentanca je znova dosegla superveleslalomsko ničlo. Še več, vsi trije – Martin Čater, Boštjan Kline in Miha Hrobat – so za dobitniki točk zaostali za sekundo in več. Po spodbudnem torkovem smukaškem nastopu so znova odpovedali. Potem ko so v slovenskem taboru pred sezono poudarjali, da so v pripravah na sezono opravili veliko veleslalomskega treninga, tega na tekmah ni videti. Danes bo v Bormiu zadnja letošnja alpska smučarska preizkušnja. Moški se bodo pomerili še na enem superveleslalomu, ki bo nadomestil odpadlega iz Lake Louisa.

»Dosegli smo slabe rezultate. Fantje niso smučali dobro. Je pa res, da so bile razmere z zadnjimi številkami zelo težavne. Razen Francozu Cyprienu Sarrazainu nikomur ni več uspelo prismučati med trideset. Zaradi močnega vetra in odjuge v spodnjem delu so bili zaostanki veliki. Fantje bodo morali danes pri svojem smučanju več tvegati in upati, da bodo razmere pri njihovih številkah še dopuščale uvrstitev med dobitnike točk,« je iz Bormia sporočil glavni moški trener hitrih disciplin Gregor Koštomaj.