Če sklepamo po današnjih kvalifikacijah v dežju in vetru, se med božičnimi prazniki razmerja med najboljšimi skakalci niso spremenila. V uvodnem dejanju za 70. novoletno turnejo je bil najboljši prvi favorit, Japonec Rjoju Kobajaši, ki je rutinirano dosegel že peto zmago zapored v kvalifikacijah in prejel čeka za 3200 švicarskih frankov. »Zelo sem zadovoljen s pripravljenostjo. Prišel sem po zmage, želim osvojiti turnejo. Če bodo razmere dobre, bom skakal daleč. Trenutno uživam. Geiger je zelo izkušen tekmovalec, ki ne dela veliko napak,« je s pomočjo prevajalca v pogovoru na daljavo novinarjem povedal Rjoju Kobajaši, medtem ko je kar ležal v postelji v hotelski sobi.

Kobajašiju se je najbolj približal vodilni v svetovnem pokalu Karl Geiger, nemški adut za zlatega orla, ki je bil najboljši v drugi seriji za trening (134,5 m). Tretje mesto sta si razdelila Norvežana Johann Andre Forfang in Halvor Egner Granerud, ki je v vlogi favorita lani pogorel, letos pa je tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Zajc prepočasen na mizi

Slovenci so bili bolj opazni v obeh serijah za trening kot nato v kvalifikacijah, v katerih so zaostali za ugledom in pričakovanji. Uspešnih je bilo pet tekmovalcev, medtem ko je Timi Zajc na veliko presenečenje izpadel. Lovro Kos je poskrbel za malo senzacijo v prvi seriji treninga, ko je imel s skokom 132,5 metra najboljši dosežek, v drugi tretjega po doskoku pri 129,5 metra. Cene Prevc je v drugi seriji izvedel spektakularen padec, saj se mu je konica leve smučke po doskoku zarila v sneg, da ga je obrnilo naprej na glavo. Na srečo se ni poškodoval, saj je takoj vstal in zapustil iztek, po pregledu pri zdravniku pa je dobil dovoljenje za nov skok. Padec očitno ni pustil posledic, saj je bil v kvalifikacijah s 14. mestom celo najboljši Slovenec.

»V drugem skoku je bilo zabavno. Ob doskoku se je smučka zapičila v razmočen sneg. Bolečine po padcu so velike, ampak duševne. Boli me, ker sem bil tako štorast. Ko je bila kvalifikacijska serija zaradi slabega vremena prekinjena, sem si zelo želel, da jo izpeljejo. Hotel sem čim prej skočiti, da se znebim napetosti in grem mirno naprej. Pred kvalifikacijskim skokom je bilo veliko napetosti, ki jo je bilo treba odmisliti,« je pojasnil Cene Prevc v pogovoru za TV Slovenija.

Anže Lanišek je bil 15., potem ko je naredil dober skok (121 m) glede na veliko vetra v hrbet, a brez presežka, ki ga bo skušal pokazati jutri, da bo konkurenčen za uvrstitev med najboljšo deseterico. Peter Prevc je imel v kvalifikacijah (123,5 metra) celo najboljši skok dneva, s katerim je končal na 17. mestu in ocenil, da je vanj vložil veliko potrpežljivosti. Lovro Kos ni ponovil sijajne predstave s treninga, saj ga je v kvalifikacijah zdelala trema (122 m), a je bil zadovoljen z 21. mestom v prepričanju, da bo jutri boljši.

Žiga Jelar (41. mesto) je bil vesel, da je po vseh težavah zaradi okužbe s koronavirusom znova v tekmovalni areni. Pravi šok za slovensko reprezentanco je bil izpad Zajca, ki je bil glede na formo, saj je osvojil tudi naslov slovenskega prvaka, prvi slovenski adut za turnejo. V zahtevnih vremenskih razmerah se ni znašel. V oči bode njegova nizka zaletna hitrost na odskočni mizi (92,4 km/h, najhitrejši je bil Nemec Geiger s 94,2 km/h), s katero je bil šele 67. med 70 tekmovalci.

Tri okužbe s covidom-19

Zaradi preprečevanja okužb s koronavirusom so prireditelji še zaostrili pogoje za izdajo akreditacije. Če je bilo v dosedanjem delu letošnje sezone pravilo, da velja vsak test PCR, ne glede na to, v kateri državi je bil opravljen, so ga morali vsi udeleženci letošnje turneje opraviti na prizorišču Oberstdorfu, cena pa je bila 95 evrov. Pozitivni so bili trije testi – dveh novinarjev in enega člana estonske reprezentance, a ni bil tekmovalec. Vse okužene so poslali v izolacijo.