Med 86 tekmovalkami iz 21 držav je bila med štirimi Slovenkami v kvalifikacijah najboljša Lampičeva z desetim časom. V izločilne boje se je s 16. mestom uvrstila tudi Eva Urevc, a se je morala četrtfinalnim bojem zaradi slabega počutja odpovedati. Brez izločilnih bojev sta ostali Anita Klemenčič (65. mesto) in Anja Mandelj (71.). Šest sekund za izločilnimi boji je zaostal Miha Šimenc, ki je med 110 tekmovalci iz 30 držav končal na 73. mestu, Miha Ličef je bil 100.

Najboljši čas kvalifikacij je imela Švicarka Nadine Fähndrich, ki pa je v prvi četrtfinalni skupini padla in bila na koncu šele 21. Zato pa je toliko bolje četrtfinalni nastop uspel Lampičevi, ki je v četrti skupini ves čas tekla v ospredju s še eno domačinko, Laurien van der Graaff. V zaključku je kot prva prišla v ciljno ravnino in brez večjih težav slavila pred Nemko Lauro Gimmler, ki je po fotofinišu izločila van der Graaffovo. Dobro dnevno formo je zmagovalka Lenzerheideja 2019 potrdila tudi v drugi polfinalni skupini, v kateri je prvi krog od dveh na prvem mestu končala Julia Kern. Američanka je bila najboljša tudi v drugem krogu, v katerem sta se z Lampičevo zlahka uvrstili v finale.

Veliki finale, že četrti zapored v letošnji sezoni, je tekačica iz Valburge začela v ospredju, a ji nasprotnice niso dovolile, da bi jim pobegnila. Odločitev je padla v zadnjih nekaj sto metrih, ko je do najboljšega položaja prišla Jessie Diggins. Prednosti ni več izpustila iz rok, za njo je 13 stotink pozneje ciljno črto prečkala Mathilde Myhrvold, še tretjič v zadnjih treh sprinterskih tekmah pa je bila tretja Lampičeva. »Mislim, da moram biti zadovoljna in ponosna. Stopničke so pač stopničke. Tega mi nihče ne more vzeti. Seveda si želim tudi kakšnega drugega mesta, a recimo, da potrpežljivo čakam, da napadem takrat, ko bo najpomembneje,« je dejala Anamarija Lampič. V Lenzerheideju na startu ni bilo letošnje štirikratne zmagovalke v sprintu, Švedinje Maje Dahlqvist, ki še vedno vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Prav tako na novoletni turneji ni Norvežanke Therese Johaug, trikratne skupne zmagovalke, in Američanke Rosie Brennan.

Čeprav je Johannes Hoesflot Klaebo pred dobrima dvema mesecema praznoval šele svoj 25. rojstni dan, je vse bliže, da po številu zmag v svetovnem pokalu prehiti svojega slavnega rojaka Bjoerna Daehlija. Za številne še vedno najboljši tekač na smučeh v zgodovini se je od aktivnega tekmovanja poslovil pri 46 zmagah, Klaebo, ki je bil najboljši že v kvalifikacijah, ima le še tri manj. Drugi je bil Francoz Richard Jouve, tretji njegov rojak Lucas Chavanat. Zmagovalec zadnjih dveh novoletnih turnej, Rus Aleksander Boljšunov, je izpadel v četrtfinalu, na koncu je bil 17.

Jutri bo preizkušnja na razdalji v klasičnem koraku, razen Urevčeve in Šimenca bodo na startu vsi preostali Slovenci. Ženske bodo nastopile na 10-kilometrski razdalji (ob 13.30), moški na 15-kilometrski (ob 15.05).