Deseto mesto Mete Hrovat na veleslalomu v Lienzu je bila najboljša slovenska uvrstitev današnjega dne na tekmah svetovnega pokala v alpskem smučanju. Kranjskogorčanka je po dveh odstopih v Courchevelu vendarle prismučala do cilja, a s sicer napadalnim smučanjem z napakami znova zaostala za uvrstitvami, ki jih je sposobna dosegati. Konkurenca je bila znova močno okrnjena, kar je najbolje izkoristila Tessa Worley. Francozinja je dosegla 15. zmago v svetovnem pokalu. Z drugim mestom je bila zadovoljna Slovakinja Petra Vlhova, s tretjim mestom pa se je znova na zmagovalne stopničke uvrstila Švedinja Sara Hector.

Na četrtem veleslalomu sezone je bilo mogoče znova videti kruto koronarealnost. Tekma je bila za obiskovalce zaprta, na startu pa so manjkale tri alpske smučarke, ki krojijo veleslalomski vrh. Mikaela Shiffrin in Maryna Gasienica - Daniel sta zboleli za covidom-19 dan pred tekmo, trdovraten virus pa še ni zapustil Lare Gut - Behrami, ki je bila pozitivna tudi dva tedna po pozitivnem testu v Val d'Iseru. S 16. mestom je v okviru svojih zmožnosti tekmovala tudi Ana Bucik, ki sta jo od najboljše veleslalomske uvrstitve med najboljšo deseterico ločili le dobri dve desetinki. Na drugo progo se je od Slovenk uvrstila še Andreja Slokar, a je na drugi progi, ki jo je postavil slovenski trener Sergej Poljšak, odstopila.

Jutri v Lienzu še slalom

»Na dveh domačih tekmah v Courchevelu se nisem uvrstila na zmagovalni oder, zato je zmaga v Lienzu zame velik obliž,« je priznala ena največjih veleslalomskih velemojstric 21. stoletja Tessa Worley, ki je v preteklosti večkrat vzela skalp tudi Tini Maze v najboljši izvedbi. »Na prvi progi sem smučala tako, kot sem si zamislila. Na drugi progi sem želela še več, a sem naredila kar nekaj napak, nastop je bil precej raztresen,« je svoj zadnji veleslalomski nastop koledarskega leta ocenila Meta Hrovat.

Na zadnji koledarski tekmi starega leta v olimpijski sezoni se bodo alpske smučarke pomerile jutri na slalomu (prva proga ob 10. uri, druga tri ure pozneje). Doslej so bile tri preizkušnje, na katerih je največ pokazala Petra Vlhova. Slovakinja je dvakrat zmagala in bila enkrat druga. Ker na startu ne bo Mikaele Shiffrin, ima aktualna skupna zmagovalka svetovnega pokala lepo priložnost, da si pribori večjo prednost v boju za mali slalomski kristalni globus. Izmed slovenskih tekmovalk je v tej sezoni na slalomih največ pokazala Andreja Slokar, ki v skupnem seštevku zaseda osmo mesto. Ajdovka je bila s četrtim mestom najboljša v Leviju.

Svetovni rekord Parisa

Moški junak današnjega dne je bil Dominik Paris. Italijan je postavil nov rekord, potem ko je na določenem prizorišču na smukih svetovnega pokala dosegel že svojo šesto zmago. Južni Tirolec je podvig dosegel v domači državi, in sicer v Bormiu. Paris je po peti zmagi na znameniti progi Stelvio, kjer je v preteklosti slovensko smučanje po zaslugi Andreja Jermana že doseglo zmago svetovnega pokala, postal častni meščan. Italijan je dosegel svojo jubilejno 20. zmago svetovnega pokala, 16. smukaško.

Četrti smuk sezone je bil izjemno razburljiv, poleg Dominika Parisa je bil osrednji junak Marco Odermatt. Ta čas najbolj vsestranski smučar na svetu je namreč na eni najtežjih prog dosegel drugo mesto, švicarski uspeh pa je s tretjim potrdil Niels Hintermann, ki je v odlični formi, saj se je uvrstil na zmagovalni oder že na zadnjem smuku v Val Gardeni. Omenimo še odstop Beata Feuza. Švicarski smukaški velemojster se po štirih letih na smukaški tekmi svetovnega pokala ni uvrstil med najboljšo deseterico.

Zelo dober je bil Miha Hrobat, ki je z 18. mestom sploh prvič v svetovnem pokalu osvojil smukaške točke, za kar je potreboval 28 startov. Četrtič se je v tej sezoni med dobitnike smukaških točk uvrstil tudi Boštjan Kline. Enaindvajseto mesto je sicer najslabša uvrstitev Mariborčana v tej sezoni, a najboljša v Bormiu, kjer je bil v preteklosti najvišje na 29. mestu. Znova je povsem razočaral Martin Čater, ki je na 46. mestu z zaostankom štirih sekund in pol prehitel le enega tekmovalca. Jutri in v četrtek bosta v Bormiu še dva superveleslaloma (obakrat start ob 11.30).