Prvi Slovenec na startu je bil s številko šest Martin Čater. V zgornjem delu je dobro pobiral grbine zahtevne podlage Stelvia, nato so se začeli kopičiti zaostanki pri vmesnih časih. Končni zaostanek 3,37 sekunde je pomenil, da Celjan ni prehitel nikogar v cilju. S končnim zaostankom več kot štirih sekund pa je bil tudi daleč od točk.

Pred njim je Švicar Beat Feuz, ki je v minuli sezoni osvojil četrti smukaški seštevek svetovnega pokala po vrsti, na zahtevni strmini storil napako in končal v snegu, kar se mu ni zgodilo že vrsto let.

Norvežan Aleksander Aamodt Kilde je bil prvi, ki je prehitel do takrat vodilnega Avstrijca Vincenta Kriechmayrja, in sicer za pičle tri stotinke sekunde.

Odermatt hiter, a Paris še hitrejši

Odermatt je kot osmi na startu odpeljal svoj najboljši smuk, za kar 88 stotink sekunde je prehitel Kildeja, za prve smukaške stopničke v svetovnem pokalu. A najboljša Švicarjeva vožnja ni bila najboljša za zmago.

V startni hišici je bil še kralj, častni občan Bormia, predstavnik domačih azzurrov, ki je bil kos Švicarjevemu izzivu. Za 24 stotink sekunde je izboljšal čas Odermatta za šesto smukaško zmago v Bormiu, 16 smukaško zmago in 20 skupno v svetovnem pokalu.

Paris, »kralj na kraljici«, kot se je glasil napis na transparentu Parisovih navijačev ob progi, je postal prvi alpski smučar, ki je zmagal na šestih smukih na enem prizorišču. Američanka Lindsey Vonn je tista, ki je osvojila kar 14 smukov v Lake Louisu. Švicar Didier Cuche je pet zmag osvojil na smukih na Streifu (Kitzbühel).

Tretje mesto je zasedel Švicar Nils Hintermann, ki je zaostal velikih osem desetink za Parisom, a je bil še vedno dovolj hiter za svoje druge zaporedne stopničke.

Odermatt je obdržal mesto vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala. Najmanj do 14. januarja, ko bo na sporedu prvi smuk v letu 2022 v Wengnu, bo na vrhu smukaškega seštevka Italijan. Paris (227) je s prvo zmago v tej sezoni za pičlih deset točk prehitel danes 12. Avstrijca Matthiasa Mayerja (217), ki v skupnem seštevku na drugem mestu za Odermattom zaostaja 286 točk.

S startno številko 23 se je proge lotil Kline. Mariborčan je z zaostankom 2,17 sekunde za osem mest popravil svoj najboljši dosežek na smukih v Bormiu.

Hrobatov najboljši dosežek na smukih

Najboljši slovenski dosežek je uspel tretjemu Slovencu na startu. Hrobat se je na progo podal s številko 46. Odločna vožnja, njegov zaostanek v cilju je znašal 2,02 sekunde, mu je prinesla mesto v najboljši dvajseterici ter z 18. mestom najboljši dosežek na smukih v svetovnem pokalu.

»Z vožnjo sem kar zadovoljen, saj nisem naredil nobene večje napake, ki so se mi dogajale na prejšnjih tekmah. Tudi tam sem bil zelo hiter, pa mi je malce zmanjkalo, danes pa prve točke. Proga je sicer bila že precej zdelana, a z neko napadalno vožnjo in pravim pristopom se je dalo priti zelo visoko. Vožnja sigurno še ni bila najbolj čista, a imam še čas, da to popravim in stopim še stopničko višje,« je bil prve uvrstitve v najboljšo trideseterico v sezoni vesel Hrobat.

Šestindvajsetletni Kranjčan je na svojem 28. smukaškem startu osvojil svoje prve točke v kraljevski disciplini v svetovnem pokalu. Pred Bormiom je bil najvišje 31. na smuku marca v Saalbach/Hinterglemmu.

Bormio bo v sredo in četrtek gostil še superveleslaloma.