Raziskava dobrodelne organizacije Guide Dogs, ki so jo opravili med tisoč lastniki psov, je pokazala, da je Whamova klasika Last Christmas najbolj priljubljena med psi. Kar 10 odstotkov psov naj bi uživalo v skladbi britanskega pop dueta, posneti leta 1984. Pesmi, ki jo je napisal George Michael, sledita Jingle Bells (9 odstotkov) in All I Want for Christmas is You pevke Mariah Carey (6 odstotkov). Tisti, ki so sodelovali v raziskavi, so povedali, da imajo njihove živali rade optimistične skladbe, zagotovo ne tišjih, umirjenih, še najmanj pa uživajo v inštrumentalnih pesmih. Poleg tega ima 90 odstotkov psov rado glasbo, ki ima nanje različne učinke: od pesmi, ki jim dvignejo energijo (23 odstotkov), do melodij, ki jih uspavajo (11 odstotkov).

Zabavni trenutki ob božičnih pesmih

Kar četrtina lastnikov psov je potrdila, da je glasba pomagala, da je v decembrskem času njihov pes veliko bolj miren, da mu je pri vsem stresu, ki ga prazniki lahko prinesejo, udobno. Dr. Helen Whiteside, direktorica pri Guide Dogs UK, je ob tem dejala, da jo veseli, ko vidi, da psi praznično obdobje preživljajo s prijatelji in ljubljenimi, in da je bil zadnji božič korak naprej za celotno generacijo psov, rojenih v času epidemije in zaprtja držav. »Hiše so bile ob prazniku verjetno polnejše kot običajno in rutina mnogih psov se je spremenila,« je povedala Whitesidova in dodala, da se glasba tudi sicer pogosto uporablja za pomiritev psov v času sprememb in stresa. »Zato ni presenetljivo, da je za božič glasba ena od ključnih dejavnikov pri psih.« Ob tem je še povedala, da je anketa pokazala, da glasba prinese zabavne trenutke, ki si jih pes in lastnik lahko delita. Druge priljubljene melodije, ob katerih so se psi sprostili, so bile Driving Home for Christmas Chrisa Ree, It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas Michaela Bubléja in A Wonderful Christmas Time Paula McCartneyja.

Ob poku petard ne uživajo niti lovski psi

Če je glasba tisto, kar razveseljuje tako ljudi kot pse in druge živali, pa so petarde in rakete nekaj čisto drugega. Kot lastnike opozarjajo v koprski pasji šoli Burja, morajo ti živalim pomagati, da s kar najmanj stresa preživijo praznično obdobje. »Večina psov ni streloplahih, kar pomeni, da se ob poku puške ali pištole pretirano ne prestrašijo. Najbolj ob poku uživajo lovski psi, saj pok napove padec divjadi,« so zapisali na svoji spletni strani in dodali, da so nekaj povsem drugega ponavljajoči se poki petard in prasketanje raket. »Redko kateri pes ostane ravnodušen, večina je prestrašena, nekateri pa lahko dobijo napad panike.« Kot svetujejo, psov ne smemo tolažiti, ko se bojijo, saj s tem njihov strah le poglobimo. »Tudi vodenje psov ven oziroma poskusi, da bi jim dopovedali, da poki niso nevarni, se ne obnesejo,« so zapisali in svetovali, da psa odpeljemo nekam, kjer ni slišati petard.

Psu moramo zagotoviti varen prostor, zato ga v tem obdobju vzemimo k sebi v stanovanje. Okna zatemnimo z zavesami ali drugače improvizirajmo. Po navadi si psi sami poiščejo prostor, kjer se počutijo bolj varno. Mnogi se zatečejo v kopalnico ali pod mizo. Če imamo doma kletko, jo pokrijemo in večina psov se bo vanjo zatekla sama. Če psa ne moremo zvečer vzeti s seboj, je dobro, da mu pustimo prižgano luč in televizijo ali radio, da vsaj malo prikrijemo zunanje zvoke. Kot še svetujejo v obalni šoli za pse, zadnji dan starega leta s psom opravimo zadnji daljši sprehod pozno popoldne. »Bodite previdni, če ga spuščate s povodca, da se pes ne prestraši, ko poči kakšna petarda, saj lahko tudi pobegne,« še svetujejo.