»To je mogoče storiti,« je na novinarski konferenci po koncu vrha o bienalnem SP dejal predsednik Fife Gianni Infantino in poudaril, da je "svetovno prvenstvo, ki poteka na dve leti, eden od elementov, o katerih razpravljamo, ko govorimo o prihodnosti nogometa".

Fifa je, kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, sicer poročala o študijah družbe za tržne raziskave Nielsen in OpenEconomics. Kot so pojasnili pri Fifi, bi SP na dve leti povečalo prihodke za približno 3,9 milijarde evrov v štirih letih.

Krovna zveza tako ugotavlja, da bi lahko iz solidarnostnega sklada, ki bi ga ustanovila Fifa, v prvem štiriletnem ciklu za razvoj nogometa razdelila 3,1 milijarde evrov. Za 211 Fifinih članic bi povečanje prihodkov pomenilo dodatno plačilo v višini približno 14 milijonov evrov.

Fifa je tako skupno obljubila vsaki članici dodatnih približno 17 milijonov evrov na vsaka štiri leta. Doslej Fifa ni tako eksplicitno postregla s finančnimi okvirji, a upa, da bo prav ta vidik prepričal vsaj manjše zveze za podporo bienalni organizaciji SP.

V poročilu študije so tudi omenili, da bi se lahko povišali tudi prihodki od vstopnic, medijskih pravic in sponzorstev na svetovnih prvenstvih z 48 reprezentancami, kar se bo prvič zgodilo leta 2026. Ti prihodki bi po njihovem lahko narasli s 6,2 milijarde evrov na 10,1 milijarde.

Evropska nogometna zveza Uefa in južnoameriška CONMEBOL sta odločno proti pogostejšemu izvajanju svetovnih prvenstev, kar bi se sicer dogajalo po letu 2024. Uefa je pred kratkim predstavila študijo, po kateri bi se prihodki nacionalnih zvez zmanjšali na ta račun.

Mundial na vsaki dve leti bi lahko imel alarmantne posledice za nogomet

Po izsledkih te neodvisne študije, ki jo je naročila Uefa in opravilo podjetje Oliver & Ohlbaum, bi lahko imel mundial na vsaki dve leti alarmantne posledice za nogomet. Uefa jih je označila kot "zaskrbljujoče na številnih področjih". Prihodki nacionalnih evropskih nogometnih zvez bi se po njenem lahko v štiriletnem obdobju zmanjšali za 2,5 do tri milijarde evrov.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je po četrtkovem izvršnem odboru Uefe poudaril, da je težko govoriti o kakršnem koli kompromisu, saj da niti ni jasne strategije za današnji vrh ter da takrat niso dobili niti dnevnega reda. »Edino, kar vemo, je to, da bomo govorili o prihodnosti nogometa - kar lahko pomeni veliko ali pa nič,« je v četrtek dejal Čeferin.

Danes se je na nasprotovanje Uefe odzval Infantino. »Moja naloga kot predsednik Fife je delati z vsemi in razmišljati o tem, kaj je dobro za nogomet,« je povedal 51-letni Švicar in dodal, kaj je po njegovem eden od razlogov za Uefino nasprotovanje: »Ker ne pozna najnovejših študij.«

Glede problematike bienalnih SP se je oglasilo tudi združenje svetovnih lig oziroma World Leagues Forum, ki zastopa 42 lig po svetu. To ocenjuje, da bi domače lige v primeru SP na vsaki dve leti skupno izgubile 7,6 milijarde evrov.

Naslednji kongres Fife bo sicer 31. marca 2022.