Drugi moški veleslalom svetovnega pokala v alpskem smučanju v Alti Badii je bil praktično preslikava prvega. Glede na nedeljski vrstni red je bilo veliko predvidljivega, predvsem kar zadeva včerajšnje najhitrejše trojice Henrik Kristoffersen, Marco Odermatt in Manuel Feller. Ter tudi precej presenetljivega, da sta se med omenjeno trojico na zmagovalni oder na tekmah svetovnega pokala prvič prebila Luca de Aliprandini in Alexander Schmidt. Večina alpskih smučarjev, ki so se v nedeljo tolkli po glavi in spraševali, kje in zakaj so izgubili desetinke v boju z najvišjimi mesti, na znameniti progi Gran Risa tudi včeraj ni našla odgovorov.

Med njimi je bil tudi najboljši slovenski alpski smučar zadnjih let Žan Kranjec. Vodičan je na desetine tekem na veleslalomskih preizkušnjah nosil startno številko med elitno deseterico, včeraj pa ga je iz mest odrinil nedeljski zmagovalec Henrik Kristoffersen. Kranjec je na prvi progi pokazal najboljše smučanje v dveh dneh v italijanskih Dolomitih, z izjemo zgornjega dela odločno napadel ter z večjo napako dosegel šesti čas, ki je obetal preboj proti vrhu. Na drugi progi znova ni našel ritma, smučal je preveč pasivno ter s skromnim 23. časom nazadoval na dvanajsto mesto, ki si ga je delil še z enim veleslalomskim nezadovoljnežem te sezone – Hrvatom Filipom Zubčićem.

Nujna temeljita analiza

Trije veleslalomi svetovnega pokala po uvodu v Söldnu so pokazali, da je bilo tretje mesto Žana Kranjca na uvodu izjema ter da je njegova veleslalomska realnost oddaljena od časov, ko se je redno uvrščal med najboljšo peterico. V slovenskem taboru bodo imeli po sredinem nočnem slalomu v Madonni di Campiglio med božičnimi prazniki čas, da analizirajo, kje se skrivajo težave Kranjčevega veleslalomskega nazadovanja. Je kriva Rossignolova oprema, serviser Janez Debelak, karakter Žana Kranjca, ali morda tekmovalčeva nasičenost večletnega sodelovanja s trenerjem Klemnom Bergantom?

Žan Kranjec se je v izjavi po tekmi strinjal, da je potrebna temeljita analiza. Glavni moški trener Klemen Bergant pa se je že oziral k možnim odgovorom: »Žan je malce hendikepiran s podlago, saj bistveno bolje funkcionira, če je več vode, če je bolj ledeno. Na treningih zelo težko najdemo takšne pogoje, kot nas čakajo kasneje na tekmah, kakršne so bile v Val d'Iseru in Alti Badii. Trend priprave snega je drugačen, kot je bil v prejšnjih letih.«

Odermatt ostaja na trdnih tleh

Marco Odermatt je v tej sezoni dobil že četrto tekmo od dvanajstih, od tega tretji veleslalom, medtem ko je bil v bazični disciplini alpskega smučanja enkrat drugi. Vse višja je Švicarjeva prednost tako v veleslalomskem kot skupnem seštevku svetovnega pokala. Najboljši športnik Švice tega leta kljub uspehom ostaja trdno na tleh: »Lani sem se prepričal, da se globusi izročajo na finalu, dotlej pa je treba svoje delo opraviti zelo dobro, da si sploh v igri zanje. Zaenkrat sem s svojim smučanjem zelo zadovoljen. Ne moti me, da sem prevzel mesto prvega moža v močni švicarski reprezentanci. Vzdušje v ekipi je odlično in le želimo si lahko, da bo tako še tri mesece.«

Medtem ko je Marco Odermatt dosegel švicarsko zmago v Alti Badii po 13 letih, ko je bil na veleslalomu najboljši Daniel Albrecht, sta mejnika za svoji državi v italijanskih Dolomitih dosegla tudi preostala dva smučarja z zmagovalnega odra. Luca de Aliprandini se je v imenu Italije po petih letih povzpel na veleslalomske zmagovalne stopničke (nazadnje Florian Eisach leta 2016), pred Alexandrom Schmidtom pa je nazadnje stal Nemec med najboljšo trojico v Alti Badii pred 35 leti, ko je podvig uspel Markusu Wasmaierju.

»Odlično smučanje na prvi progi mi je dalo obilo samozavesti. Z njo sem napadel tudi na drugi in vse se je izšlo po mojih željah,« je formulo uspeha opisal Alexander Schmidt. Luca de Aliprandini je svetovno javnost presenetil na letošnjem svetovnem prvenstvu v domači Cortini d'Ampezzo, ko je postal veleslalomski podprvak. Da mu ustreza sneg italijanskih Dolomitov, je dokazal tudi v zadnjih dveh dneh. »Pričakoval sem težko tekmo in bil pripravljen na napad. Imel sem nekaj sreče v igri stotink, a tako pač je v alpskem smučanju,« je povedal Italijan.

Svetovni pokal se bo nadaljeval že danes, in sicer v francoskih Alpah, ko se bodo za točke svetovnega pokala v Courchevelu na prvi od dveh zaporednih preizkušenj merile najboljše veleslalomistke (prva proga ob 10. uri, druga ob 13. uri).