Takšno ugotovitev prinaša decembrski obisk delegacije menedžerk na Expu v Dubaju v organizaciji Združenja Manager in Spirit Slovenija. Bogat program, usmerjen v vsebine digitalizacije, je ob obisku paviljonov držav in tematskem poslovnem forumu vključeval tudi predstavitev posebej in prvič za Expo Dubaj razvitega Siemensovega blueprinta pametnega mesta in obisk centra SAP.

Slovenci kot inovatorji trajnostne prihodnosti

Zgodbo Slovenije na Expu v Dubaju je poslovnim gostjam osvetlil Jurček Žmauc, direktor slovenskega paviljona. Slovenija se svetu predstavlja kot zelena, ustvarjalna in pametna. Na izpostavljeni lokaciji, neposredno ob vhodu v trajnostni del Expa Dubaj, obiskovalce nase opozori z bujno, šest metrov visoko zeleno steno Urbanscape. Izdelala jo je slovenska zlata gazela Knauf Insulation in je v njej kar 45.000 rastlin.

Goste paviljona poleg digitalno in interaktivno predstavljenih naravnih lepot ter športnikov samozavestno nagovorijo nadčasni dosežki slovenskih inovatorjev, ki so iz preteklosti navdih za vizije prihodnosti. Obiskovalec izve za Hermana Potočnika Noordunga, avtorja teorije, ki je človeštvu omogočilo polet na Luno, Edvarda Rusjana, ki je z bratom Josipom izdelal svoje prvo letalo Eda in leta 1909 poletel z njim, nato še to, da se danes Slovenija oziroma slovenski Pipistrel ponaša z vodilnimi ultralahkimi letali na svetu.

Svetu sporočamo, da imamo gibanje v sebi, najstarejše kolo z osjo na svetuje bilo najdemo prav na ozemlju Slovenije – inovatorji mobilnosti smo bili torej že pred 5000 leti, danes pa soustvarjamo avtomobile, ki znižujejo ogljični odtis, in vesoljske tehnologije. V paviljonu se v poslovnem delu ponosno predstavljajo tudi slovenske gazele, med njimi Lotrič Meroslovje in Chipolo. Voditeljstvo v sodobnih tehnologijah – Slovenija je država z največ raziskovalci umetne inteligence na svetu – med drugimi utemeljuje inovacija podjetja InstaText, slovenskega startupa leta 2020: spletna platforma na podlagi umetne inteligence ustvari takojšnja priporočila in ideje, kako vsebinsko izboljšati tekst, ga narediti bolj berljivega in razumljivega.

Slovenske menedžerke zbudile pozornost TV Dubaj

Rekordno obiskan poslovni forum na temo digitalizacije v slovenskem paviljonu je v središče postavil vlogo žensk v gospodarstvu. »Žensko voditeljstvo mora biti integrirano v ekonomijo,« je izpostavila visoka gostja foruma Hind Alowais, vodja ženskega paviljona. Dejstva o ekonomskem pomenu trajnostnega voditeljstva so prispevale vodilne slovenske menedžerke Medeja Lončar, Siemens, Jana Benčina Henigman, Sberbank, in Lucija Sajevec, AMZS.

V večernem osrednjem terminu je TV Dubaj gostila predstavnici slovenskih menedžerk Medejo Lončar, predsednico Združenja Manager in direktorico podjetja Siemens Slovenija, Hrvaška in Srbija, ter Alešo Mižigoj, direktorico Medexa. V pogovoru o hitrem razvoju tehnologij in vlogi žensk sta osvetlili voditeljstvo Slovenije pri razvoju uravnoteženih vodstvenih timov. Izpostavili sta konkretne zglede krepitve raznolikosti in vključenosti, kot so mentorski programi Združenja Manager, Medexov projekt razvoja čebelarstva v Gani s posebnim poudarkom na zaposlovanju žensk ter natečaj Inženirka leta za spodbujanje mladih deklet v STEM-študije in poklice, katerega pobudnica je prav Lončarjeva.

Na Expu Dubaj tudi slovenski kvIZUM

Obiskovalce, predvsem najmlajše, v slovenskem paviljonu pričaka tudi namizna družabna igra slovenski kvIZUM. Na zabaven in poučen način približuje poznavanje slovenskih izumov in inovatorjev, med njimi gazel. Na 110 kartah igralci na primer preverjajo, kje je sedež podjetja, katerega merilne programe in naprave uporablja večina proizvajalcev avtomobilov in vesoljskih agencij na svetu. Odgovor je Trbovlje; gre za Dewesoft, zlato gazelo Slovenije 2012. Igra je namenjena vsem, ki želijo spoznati razvojne dosežke, na katere smo Slovenci ponosni. V kar treh jezikih, med njimi v arabščini, so dosežki objavljeni tudi na spletu.

»Če se Amerika ponaša z Nikolo Teslo in potegne vzporednico s Stevom Jobsom ter iphonu pripiše preobrazbo informacijske dobe in celo spremembo sveta, če Rusija izpostavlja znanstvenika Jurija Deniskuja, enega od zaslužnih za razvoj holograma, ter želi prevzeti obiskovalce z dosežki nevroznanosti, Slovenija povsem enakovredno navdušuje z ljudmi in idejami, ki spreminjajo svet in soustvarjajo trajnostno prihodnost,« je slovensko predstavitev in krepitev samozavesti, da se lahko postavimo ob bok svetovnim gospodarskim velesilam, komentirala članica delegacije mag. Edita Krajnović, direktorica Mediad, soustanoviteljica projekta Inženirke in inženirji bomo!