Odkar je Henrik Kristoffersen predlani dobil veleslalom v Alti Badii, je v tej disciplini močno nazadoval in že davno izpadel iz elitne sedmerice. Na tekmah je bil večkrat nekonkurenčen. Na uvodni preizkušnji zime v Söldnu so se mu celo posmehovali, češ, kako glasen je v primerjavi s svojim smučanjem. Slaba dva meseca kasneje je Norvežan udaril kot v najboljših časih, ko se je bojeval z Avstrijcem Marcelom Hirscherjem. S sedmim časom je navdušil že na prvi progi, na drugi pa s tretjim dosegel svojo peto veleslalomsko zmago, potem ko se je na vrh povzpel po dveh letih.

»Kaj veliko, ogromno sem se v zadnjih mesecih ukvarjal z nastavitvami opreme. Dan pred tekmo sem našel nastavitev, ki očitno funkcionira in po kateri sem spet samozavesten. Ne znam opisati, kako vesel sem,« je po zmagi povedal Henrik Kristoffersen. Na vprašanje avstrijske nacionalne televizije, katera je ta nastavitev, je Norvežan odgovoril: »Pa ja ne mislite, da vam jo bom izdal. Jutri je nov veleslalom.«

Prvi poraz Marca Odermatta

Marco Odermatt je doživel prvi poraz sezone, a je bil na progi Gran Risa zadovoljen z drugim mestom, potem ko je bilo danes veliko presenečenj. Z drugim tretjim veleslalomskim mestom zapored je po Val d'Iseru znova navdušil Avstrijec Manuel Feller, junak dneva pa je bil četrtouvrščeni Patrick Feurstein. Avstrijec je na četrto mesto napredoval z daleč najboljšim časom druge proge, potem ko je bil po prvi 27.

Med alpskimi smučarji, ki so najbolj razočarali, je bil na tekmi majhnih razlik tudi Žan Kranjec. Osamljeni Slovenec na tekmi je na progi, na kateri se je pred štirimi leti prvič uvrstil na zmagovalni oder, razočaral ter dosegel zanj skromno 13. mesto. Ob tem kaže omeniti, da sta na Rossignolovih smučeh, na katerih tekmuje tudi Kranjec, navdušila tako Henrik Kristoffersen kot Patrick Feurstein. Zanimivo pa je, da se v Alti Badii niso znašli številni najboljši veleslalomisti elitne sedmerice – Alexis Pinturault je bil 15., Matthieu Faivre (vodilni po prvi progi) 16., Loic Meillard 13., Filip Zubčić pa deveti.

Moški smuk presenečenj

Proga Saslong je znova presenetila z vrstnim redom. Američani od nekdaj dokazujejo, da jim teren v italijanskih Dolomitih izjemno ustreza, saj so po zaslugi Bryca Bennetta dosegli četrto zmago v Val Gardeni. Bennett se je pri 29 letih sploh prvič v karieri uvrstil na zmagovalne stopničke, na drugem in tretjem mestu pa sta presenetila Avstrijec Otmar Striedinger in Švicar slovenskega rodu Niels Hintermann. Vrstni red bi bil bržčas drugačen, če ne bi naredil napake Aleksander Aamodt Kilde, ki je imel daleč najhitrejše vmesne čase, z odstopom pa je izgubil pomembnih 100 točk v boju za veliki in mali smukaški kristalni globus.

Po Lake Louisu se je Boštjan Kline znova uvrstil na enajsto mesto. »Po večini mi je uspela zelo dobra vožnja, čeprav sem na ključnih delih na vrhu izgubil dosti časa. Mehkoba in sproščenost sta v Val Gardeni zelo pomembni. Ne zgolj za vse grbine in skoke, ampak tudi za zavoje. Sneg je agresiven in moraš res mehko odpeljati, ne smeš pretiravati in iti preveč na grobo. Meni je to, mislim, da dobro uspelo,« je bil s svojim smučanjem zadovoljen Boštjan Kline, ki je s startno številko 26 v cilj pripeljal kot osmi, zato se mu je obetala uvrstitev med najboljšo deseterico. Mariborčan je po treh preizkušnjah med smukači na 13. mestu, kar je lep obet pred Bormiom in januarskimi smukaškimi klasikami. Z 22. mestom je točke svetovnega pokala osvojil tudi Martin Čater. »Za nami je zelo uspešen smukaški nastop, le malenkostne napake so nas ločile od želene uvrstitve med najboljšo deseterico. Boštjan bi si takšno uvrstitev nedvomno zaslužil, saj bi bil od drugega vmesnega časa do cilja na zmagovalnih stopničkah,« je Boštjana Klineta pohvalil glavni moški trener Gregor Koštomaj.

Sofia Goggia nepremagljiva

Tretji smuk sezone je bil v Val d'Iseru na prvih dveh mestih kopija dveh preizkušenj v Lake Louisu. Na vrhu je bila znova Sofia Goggia, za Italijanko pa je tokrat »le« za 27 stotink zaostala Breezy Johnson, za katere smuči skrbi slovenski servisni velemojster Aleš Sopotnik. Zaradi okužbe s koronavirusom ni nastopila Švicarka Lara Gut - Behrami, ki bo manjkala tudi v torek in sredo na veleslalomih v Courchevelu.

Z nasmeškom na obrazu je za 24 ur prizorišče zapustila Ilka Štuhec. Mariborčanka se je v Savojskih Alpah po natanko enem letu znova uvrstila na rep najboljše peterice, medtem ko je bila lani četrta. Ali bo Val d'Isere svetla izjema sezone, kot je bilo to lani, bodo pokazale naslednje tekme svetovnega pokala. »Z nastopom sem zadovoljna, bi se pa dalo kakšen del odpeljati hitreje,« je priznala Ilka Štuhec. Mariborčanka je danes v ogledalu videla znova svojo bledo superveleslalomsko podobo, saj je znova ostala brez točk svetovnega pokala, medtem ko na štirih tekmah v tej sezoni ni osvojila niti ene točke. Brez njih je ostala tudi druga Slovenka Maruša Ferk, ki se po novem piše Maruša Ferk Sioni.

Sofia Goggia je na današnjem superveleslalomu delovala kot Američanka Lindsey Vonn v najboljših letih, ko je serijsko zmagovala na tekmah svetovnega pokala v hitrih disciplinah. Italijanka je bila v Savojskih Alpah prepričljivo najhitrejša tudi v superveleslalomu. Norvežanka Ragnhild Mowinckel je preprečila, da bi se na prvih treh mestih znašle same Italijanke, peta pa je bila Michaela Shiffrin. Američanka je z dvema zmagama Italijanke v Val d'Iseru izgubila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer je prevzela vodstvo sijajna Sofia Goggia.

Svetovni pokal se bo nadaljeval danes v Alti Badii, kjer se bodo še na drugem veleslalomu (prva proga ob 10. uri, druga ob 13.30) pomerili najboljši alpski smučarji. »Če želim biti danes med boljšimi, moram na prvi progi izkoristiti dobro startno številko. Na startu enostavno ne smem preveč razmišljati, temveč se strgati z verige. Čeprav je teren zelo težak, je snežna podlaga dokaj enostavna, zato je lahko hitrih veliko tekmovalcev,« napoveduje Žan Kranjec.