Po malce slabšem vikendu v Klingenthalu je slovenska skakalna reprezentanca znova pokazala svoj pozitivni obraz. Ob odsotnosti Roberta Hrgote je reprezentanco v Švici vodil Gašper Vodan. Vseh pet slovenskih orlov na tekmi je prišlo do točk, najbolje pa se je izkazal Timi Zajc, ki je poskrbel za tretje slovenske stopničke v sezoni.

Zajc do sedmih stopničk v karieri

Zajc je blestel že včeraj na treningu in kvalifikacijah, danes pa je vse skupaj prenesel tudi na tekmo. Po marcu 2020 se je znova uvrstil na oder za zmagovalce in je prišel do svoje sedme uvrstitve na stopničke. Zajc je bil najboljši med vsemi po prvi seriji, ko je skočil najdlje in bil slogovno odličen. 139 metrov je zadoščalo za prednost točke in devetih desetink pred Karlom Geigerjem, ki je skočil dva metra manj. Tretje mesto je držal domači adut Killian Peier, ki je skočil 138,5 metra.

Timi Zajc je tudi v drugo zdržal veliki pritisk. Še šestič ta konec tedna je skočil v dno skakalnice v Engelbergu, a 137 metrov ni bilo dovolj za novo zmago. Pred njim sta namreč izjemno napadla Japonec Rjoju Kobajaši in Nemec Karl Geiger. Kobajaši je skočil kar 140,5 metra in vrgel rokavico tekmecem, ko je napadel iz četrtega mesta po prvi seriji. Za Japoncem je zaostal Peier, nato pa je vodilni tekmovalec svetovnega pokala Geiger odgovoril s 140 metrov. Prejel je malce nižje ocene za slog, a je za osem desetink prehitel velikega tekmeca. Na vrhu je bil le še Zajc, ki je kot je znano, skočil 137 metrov. Sprva se je prijel za glavo, saj je vedel, da je bil skok prekratek za zmago, ko pa se je ob njegovem imenu izpisalo število 3, se je na njegov obraz takoj prikradel nasmeh.

»Zelo sem vesel, da sem po dolgem času spet na stopničkah. Včeraj že od kvalifikacij naprej in danes so bili vsi moji skoki res vrhunski. Ni kaj, jutri imam novo priložnost za nov odličen uspeh,« je po tekmi povedal Zajc.

»Za nami je super tekma. Čestitke Timiju za prve stopničke v tej sezoni, tudi Anžetu čestitke za super skoke. Glede na včerajšnje skoke se je zelo lepo vrnil. Gremo naprej, vsi startamo z ničle, jutri je nov dan,« je po lepem slovenskem ekipnem uspehu povedal Gašper Vodan, pomočnik glavnega trenerja Roberta Hrgote.

Odleglo je tudi Lanišku

Po tem ko je v Ruki na drugi postaji letošnjega svetovnega pokala prišel do krstne zmage v svetovnem pokalu, je bil znova med deseterico tudi Anže Lanišek. Po zmagi je Lanišek nanizal nekaj slabših uvrstitev, blestel ni tudi včeraj v kvalifikacijah. Danes pa je bil znova stara "Žaba", ko je prave občutke našel že v poizkusnem skoku, kot pravi tekmovalec pa je še napredoval na tekmi. Po prvi seriji je bil celo šesti, na koncu pa je s skokoma dolgima 135 metrov in 132,5 metra zasedel osmo mesto. Znova je vrhunsko formo potrdil Cene Prevc, ki je bil 11. Do točk sta na 16. in 25. mestu prišla tudi Lovro Kos in Peter Prevc.