Poleg že vsem dobro poznane olajšave za vzdrževane družinske člane – ki jo večinoma uveljavljamo za svoje otroke – si lahko dohodninsko osnovo znižamo tudi z individualnimi vplačili v pokojninske sklade, s katerimi vlagamo med delovno aktivnimi leti, da bomo ob upokojitvi začeli prejemati dodatno mesečno pokojnino. Seveda lahko dobimo individualna vplačila izplačana tudi kadar koli prej v obliki enkratnega izplačila. Na tak način si lahko poleg dolgoročnega varčevanja ustvarimo še tako imenovani sklad za nujne čase.

Višji dohodninski razred, višje vračilo

V Sloveniji država spodbuja varčevanje v pokojninskih skladih v okviru prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja s posebno davčno olajšavo. Vsa individualna vplačila v pokojninske sklade med letom se namreč upoštevajo pri znižanju dohodninske osnove. To pomeni, da dobimo del vplačil nazaj ob poračunu dohodnine oziroma se nam zniža doplačilo (velja, če davčne olajšave ne izkoristimo v okviru kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja prek svojega delodajalca). Tako lahko nekdo v najvišjem, 50-odstotnem dohodninskem razredu, dobi vrnjeno polovico vplačila. Na primer oseba v najvišjem dohodninskem razredu, ki decembra vplača v pokojninski sklad 2000 evrov, dobi v naslednjem letu pri poračunu dohodnine 1000 evrov, medtem ko ima celotnih 2000 evrov naloženih v izbranem pokojninskem skladu. Najvišji znesek, ki se upošteva pri znižanju osnove za dohodnino, je 5,84 odstotka bruto letne plače zaposlenega in ne več kot 2819 evrov na leto. Za koliko si bomo znižali dohodnino z vplačili v pokojninski sklad, si lahko izračunamo s pomočjo brezplačne mobilne aplikacije ePokojnina, ki je na voljo na www.pokojnina.si. Vplačila lahko izvajamo vsak mesec prek trajnika, lahko pa tudi le decembra izvedemo enkratno vplačilo za vse mesece nazaj. Tovrstne olajšave ne omogoča nobena druga oblika varčevanja v Sloveniji in tako lahko z leti le pri dohodnini prihranimo več tisoč evrov. Dodatna lastnost varčevanja v pokojninskih skladih je, da se prihranki v njih ne štejejo med naše premoženje in ne vplivajo na višino plačila za vrtec, štipendije otrok in podobno.

Letno vplačilo na obroke s kartico Diners Cluba

Poleg klasičnega nakazila premije prek bančnega računa obstaja pri Pokojninski družbi A še dodatna možnost plačila premije na obroke s kartico Diners Club. Združili so namreč varčevanje za pokojnino ter plačevanje na obroke in tako lahko letno premijo vplačamo prek spleta s kartico Diners Club, ki omogoča plačilo letne premije na do 12 obrokov. S tem si lahko zaradi davčne olajšave znižamo dohodnino še letos, premijo pa na obroke dejansko plačamo prihodnje leto. Zakaj bi se kdo sploh odločil plačevati premijo pokojninskega varčevanja na obroke, pojasnjuje mag. Žiga Vižintin iz Pokojninske družbe A: »Vsi vemo, da je prihajajoči praznični čas povezan tudi z višjimi stroški zaradi nakupov daril in podobnega. Pogosto se zgodi, da nam konec decembra velikokrat zmanjka denarja za izvedbo letnega vplačila v sklade. Zato smo pri nas iskali rešitev za ta izziv in jo našli v združitvi varčevanja za pokojnino in plačila na obroke – zdaj lahko vsi na spletni strani naše družbe www.pokojnina.si izvedejo letno vplačilo s kartico Diners Club, ki omogoča, da izkoristimo olajšavo še letos, samo vplačilo pa dejansko izvedemo na obroke prihodnje leto. Vse poteka preprosto in varno prek spleta in vse lahko uredimo le z nekaj kliki prek svojega mobilnika, kot bi naročili knjigo oziroma kateri koli drugi izdelek v spletni trgovini, kar je tudi zelo priročno v trenutnih časih epidemije.«

Za pokojnino lahko varčujemo tudi v delnicah in nepremičninah

Od leta 2016 lahko varčevalci pri Pokojninski družbi A izbirajo med različnimi pokojninskimi skladi, od dinamičnih delniških skladov, ki vlagajo razpršeno v delnice po vsem svetu, do uravnoteženih in bolj konservativnih zajamčenih skladov, ki investirajo pretežno v državne in podjetniške obveznice. Poleg tega ima zajamčeni sklad Pokojninske družbe A že več kot 11 odstotkov naložb investiranih v naložbene nepremičnine. Vsak varčevalec ob začetku izbere sklad, ki mu najbolj ustreza, med varčevanjem pa lahko enkrat na leto vedno brezplačno zamenja sklad.

Prek spletnega računa lahko vsak tudi mesečno spremlja svoje stanje in donose skladov, tako da je varčevanje v pokojninskih skladih zelo pregledno in povsem transparentno, saj vsak član prejme letni povzetek obračuna vseh stroškov in ustvarjenega donosa. Tako ima varčevalec ves čas nadzor nad svojimi prihranki. »Letošnje leto zaznamujejo tudi dobri donosi pokojninskih skladov. Do konca oktobra je delniški sklad Pokojninske družbe A dosegel že 18,68-odstotni donos, uravnoteženi sklad 6,13-odstotnega in zajamčeni sklad 3,48-odstotni donos,« je še povedal Vižintin. vt