V ženskih smučarskih skokih nič novega. Takšen, kot je trenutni vrstni red na prvih treh mestih v skupnem seštevku svetovnega pokala, je bil tudi na današnji tekmi v Ramsauu v Avstriji. Na veliko veselje prirediteljev je zmagala domača tekmovalka Marita Kramer, ki je bila že četrtič zapored na najvišji stopnički odra za zmagovalke in iz tekme v tekmo povečuje prednost pred tekmicami za veliki kristalni globus. »Moji skoki niso bili popolni,« je bila jedrnata Marita Kramer.

Manjka podpis s telemarkom

Za ovratnik sta ji dihali Nemka Katharina Althaus in Urša Bogataj, za katero so bile to že četrte stopničke v letošnji sezoni. V tej ima na sedmih tekmah eno drugo, tri tretja ter po eno četrto, peto in šesto mesto. »Zelo sem vesela, da sem v zelo težkih razmerah z vetrom v hrbet sestavila dva dobra skoka,« je bila kratka Urša Bogataj, Ema Klinec pa je menila, da je s petim mestom iztržila maksimum. »Manjkal je podpis s telemarkom,« je bila odkrita Nika Križnar po šestem mestu, potem ko je imela v obeh serijah najdaljša skoka (93,5 metra in 96 metrov – izenačen rekord skakalnice), a odbitke točk zaradi vzgonskega vetra (večini je močno pihal močno v hrbet) in slab doskok. Točke je za 17. mesto osvojila še Špela Rogelj. »S tremi tekmovalkami med najboljših šest moramo biti zadovoljni. Imamo še veliko rezerv,« je dodal glavni trener Zoran Zupančič.

To je bila zadnja tekma žensk pred božičnimi prazniki. Svetovni pokal se bo nadaljeval s prvo novoletno turnejo 31. decembra in 1. januarja v Ljubnem. Ni še znano, ali bo Mednarodna smučarska zveza (FIS) našla nadomestna prireditelja za štiri odpovedane tekme januarja na Japonskem v Saporu in Zau.

Slovenija dobro začela brez selektorja Robija Hrgote

Moški so zbrani v Engelbergu v Švici (oba dneva začetek tekem ob 16. uri), ki je tradicionalno zadnje prizorišče pred novoletno turnejo, ki bo doživela že 70. izvedbo. Če sklepamo po prvem dnevu, bo Slovenija pod Angelsko goro uspešnejša, kot je bila na prejšnji postaji v Klingenthalu. Na današnjo tekmo se je uvrstilo pet izmed šestih slovenskih skakalcev, ki so pokazali zelo dober moštveni nastop. Timi Zajc je zaostal le za zmagovalcem kvalifikacij, Japoncem Rjojujem Kobajašijem, ki je znova potrdil, da je trenutno v karavani v najboljši formi.

Zajc je imel tri dolge skoke: 137 metrov (osmi izid prve serije treninga), 139 metrov (četrti izid druge serije treninga in najdaljši skok dneva) in 136,5 metra (najdaljši skok kvalifikacij skupaj s Kobajašijem). »Naredil sem tri odlične skoke. Sem v dobri formi,« je bil zadovoljen Timi Zajc. Peter Prevc je bil sedmi, njegov brat Cene 12., Lovro Kos 14., Anže Lanišek 35. in Domen Prevc 59., zato bo danes le gledalec. Lanišek je vidno nezadovoljen, saj išče pravo formo, potem ko se mu je vse podrlo v finalnem skoku ekipne tekme v Visli, ko je z manjšo napako zapravil zmago Slovenije.

Na trenerski tribuni manjkata dva strokovnjaka. Selektor Norveške, Avstrijec Alexander Stöckl, je skupaj s celotnim trenerskim štabom v karanteni zaradi pozitivnega testa na koronavirus. V slovenski reprezentanci je bilo že prej dogovorjeno, da bo tekmi izpustil glavni trener Robert Hrgota, ekipo vodi njegov pomočnik Gašper Vodan. Dve tekmi, ki bi morali biti januarja v Saporu, bosta v Neustadtu v Nemčiji, za tretjo še iščejo prireditelja.