Medtem ko so bile izjave in sporočila Feda in ECB v mejah pričakovanega, pa je včeraj za manjše presenečenje poskrbela britanska centralna banka (BoE), ki se je odločila za zvišanje ključne obrestne mere, in sicer z dosedanjih 0,1 odstotka na 0,25 odstotka. Posledično so angleške obveznice z desetletno ročnostjo izgubile dober odstotek vrednosti, funt pa se je v primerjavi s košarico valut okrepil za dobrega 0,6 odstotka. ECB je svoje makroekonomske napovedi zvišala za inflacijo: za letos z 2,2 na 2,6 odstotka, za prihodnje leto pa z 1,7 na 3,1 odstotka. Z današnjega vidika se je sicer težko znebiti občutka, da gre za dokaj konservativno napoved za naslednje leto.

Za nami je sicer leto okrevanja, ki je bilo v znamenju delne povrnitve povpraševanja ter rastočih dobičkov podjetij in delniških tečajev. Zdaj se soočamo s težavami omejene globalne ponudbe, ki povzročajo rast cen. Pričakujemo lahko, da se bodo te težave zavlekle v naslednje leto. Kljub rastočim cenam in kljub pojavljanju novih virusnih različic delniški trgi oziroma delnice še vedno ostajajo zanimiv naložbeni razred za prihodnje leto, saj se dobički podjetij še krepijo, centralne banke pa bodo obrestne mere najverjetneje dvigovale postopoma.

V naslednjem tednu bodo svoje četrtletne poslovne izide objavila podjetja Nike, Micron Technology, General Mills in BlackBerry. Med pomembnejše makroekonomske kazalnike naslednjega tedna pa sodi objava analiziranega BDP za Združene države Amerike.